Τελευταία Νέα
Διεθνή

Είναι οριστικό: Η von der Leyen ανακοίνωσε την υφαρπαγή των ρωσικών assets για χάρη του Zelensky - Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Είναι οριστικό: Η von der Leyen ανακοίνωσε την υφαρπαγή των ρωσικών assets για χάρη του Zelensky - Αλυσιδωτές αντιδράσεις
Τελική πράξη του σχεδίου υφαρπαγής των ρωσικών assets το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Ευρώπης
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, επιβεβαίωσε ότι οι πρεσβευτές 27 χωρών της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για την υφαρπαγή εσόδων από τα παγωμένα ρωσικά assets, τα οποία μετέπειτα θα αξιοποιηθούν για την αποστολή όπλων προς το καθεστώς του Zelensky.
«Χαιρετίζω τη σημερινή συμφωνία σχετικά με την πρότασή μας να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία», τόνισε σχετικά στο X η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η αγορά όπλων με τα εν λόγω  έσοδα «θα κάνει την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος».


Αναμένεται το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Με τη σειρά της, η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανέφερε ότι οι πρεσβευτές «κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία ότι αυτά τα χρήματα θα εξυπηρετήσουν την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και τη στρατιωτική της άμυνα».
Αυτή η απόφαση πρέπει τώρα να εγκριθεί οριστικά από το Συμβούλιο της ΕΕ σε υπουργικό επίπεδο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να εισπράξει από 2 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ με αυτόν τον τρόπο το 2024, το 90% των οποίων αναμένεται να αξιοποιηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία, ενώ το υπόλοιπο το 10% για επενδύσεις στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα των χωρών της ΕΕ.
Όπως έγινε γνωστό, η Κομισιόν αναμένει ότι οι πρώτες εισπράξεις απαλλοτριωμένων ρωσικών asssets θα χορηγηθούν τον Ιούλιο.

Το σχέδιο υφαρπαγής των ρωσικών assets και ο ρόλος της Euroclear

Νωρίτερα, η εκτελεστική διευθύντρια του αποθετηρίου Euroclear, Valerie Urban, είχε αποκαλύψει λεπτομέρειες του σχεδίου υφαρπαγής εσόδων από τα ρωσικά assets για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με αυτό, το ποσό που θα λάβει στην πραγματικότητα η Κομισιόν θα είναι μεταξύ 87% και 89% του καθαρού κέρδους από την επανεπένδυση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, μετά την καταβολή φόρων της τάξεως του 25% στο βελγικό κράτος.
Η Euroclear επιμένει ότι ένα ποσοστό μεταξύ του 11% και του 13% των καθαρών κερδών θα παραμείνει στους λογαριασμούς της εταιρείας για να καλύψει τον κίνδυνο αξιώσεων των επενδυτών για ανάκτηση των κεφαλαίων τους.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έκανε το πρώτο απτό βήμα προς την απαλλοτρίωση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις αρχές του 2024, υιοθετώντας ένα ψήφισμα που ισχυριζόταν ότι «τα έσοδα από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία δεν ανήκουν στη Ρωσία».
Βέβαια, οι ειδικοί στον τραπεζικό κλάδο θεωρούν αυτή τη θέση αβάσιμη.
Μάλιστα, όπως εξηγούν οι τραπεζικοί αναλυτές, η αποδοχή αυτής της παράνομης ενέργειας θα ισοδυναμούσε με τον παράλογο ισχυρισμό ότι ... τα έσοδα από μια τραπεζική κατάθεση δεν ανήκουν στον νόμιμο ιδιοκτήτη του λογαριασμού.

Ξεκάθαρη η Ρωσία: «Δεν εμπορευόμαστε την πατρίδα μας»

Η Ρωσία δεν θα εκχωρήσει νέες περιοχές σε αντάλλαγμα για παγωμένα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε προ ημερών  (28/4) η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.
«Δεν ξέρω ποιος λέει τι, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία και η επικράτεια δεν αλλάζουν, δεν εμπορευόμαστε την πατρίδα μας», έγραψε ο διπλωμάτης, σχολιάζοντας δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η Γερμανία ζήτησε να αφήσει ανέπαφα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει ως μοχλό στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το Βερολίνο πιστεύει ότι αυτό θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να παραχωρήσει ορισμένες από τις νέες περιοχές.

Το μήνυμα της Κίνας

Πρέπει να σημειωθεί ότι και τα μέτρα αυτά υπονομεύουν επίσης το διεθνές κράτος δικαίου.
Ανεξάρτητα από το πώς η Δύση δικαιολογεί τη δήμευση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας και τη νομιμοποίηση της διαδικασίας αλλάζοντας τη διεθνή νομοθεσία και τους κανονισμούς, οι μονομερείς κυρώσεις δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα και μόνο θα κλιμακώσουν τις εντάσεις, διαμηνύει η Κίνα.
Εφόσον οι δυτικές χώρες κατάσχουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, τα κεφάλαια που θα αποκτηθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της ειρήνης, αλλά μάλλον για την πρόκληση οικονομικών συγκρούσεων.
Τελικά, αυτά τα χρήματα θα πέσουν στις τσέπες των αμερικανικών στρατιωτικών εταιρειών, επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Global Times που εκφράζουν την επίσημη κυβερνητική γραμμή .

Ενεργώντας ως μεσάζοντες

Το λόμπι αυτών των χωρών ακολουθεί έτσι μια παρόμοια τακτική με αυτή που παρατηρήθηκε από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου οι κυβερνήσεις που δεν υποστήριξαν απαραιτήτως τη Ρωσία ικανοποίησαν ωστόσο κάποια από τα αιτήματα της Μόσχας.
Για παράδειγμα, η Τουρκία, η Κίνα και τα ΗΑΕ επέτρεψαν στη Ρωσία να αποφύγει ορισμένες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης δίνοντας ώθηση στην οικονομία της αίρωντας την απομόνωσή της και επιτρέποντάς της να χρηματοδοτήσει την πολεμική της μηχανή.
Και καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, τα κράτη του Κόλπου ενήργησαν ως μεσάζοντες, διευκολύνοντας τις ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μεσολαβώντας σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Το επιχείρημα που δίνεται από αυτές τις χώρες είναι ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο και να τις αναγκάσει να διαλέξουν πλευρά ενάντια στη στρατηγική τους.
Μια κλιμάκωση του πολέμου και η πιθανότητα μιας ρωσικής ήττας έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των κρατών του Κόλπου, δήλωσε ο Theodore Karasik, ανώτερος σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Gulf State Analytics.
«Τα κράτη του Κόλπου δεν θέλουν να δουν τη Ρωσία να καταρρέει», είπε, επισημαίνοντας τις επενδύσεις τους στη χώρα.
Πρόσθεσε ότι η χρήση ρωσικών πόρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μπορεί να υπονομεύσει τη φιλοδοξία τους να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.

Έρχονται αγωγές σε όλο τον κόσμο

Η δήμευση θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει νομικά προβλήματα για αυτές τις χώρες.
Οι ρωσικές οντότητες έχουν ήδη καταθέσει περισσότερες από 100 αγωγές σε εγχώρια δικαστήρια απαιτώντας την απελευθέρωση δυτικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει επί του παρόντος στη Ρωσία, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τη διαδικασία.
Υπάρχουν φόβοι ότι αυτές οι οικονομικές αντιπαραθέσεις μπορεί να επεκταθούν πέρα από τη Ρωσία.
Η Μόσχα μπορεί να πιέσει φιλικές χώρες όπως η Κίνα και η Σαουδική Αραβία να δεσμεύσουν δυτικά περιουσιακά στοιχεία στις χώρες τους, αμαυρώνοντας ενδεχομένως τη φήμη τους στα μάτια των διεθνών επενδυτών.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι φόβοι από αυτές τις χώρες, ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη μπορεί να είναι τα επόμενα στη σειρά για κατάσχεση, εάν πέσουν σε δυσμένεια από τη Δύση, είναι υπερβολικοί.
«Οι μόνες χώρες που θα πρέπει να ανησυχούν είναι εκείνες που σχεδιάζουν μια παράνομη και απρόκλητη εισβολή στον γείτονά τους», δήλωσε ο Tom Keatinge, ειδικός στο οικονομικό έγκλημα στο think tank RUSI. «Και δεν νομίζω ότι καμία από αυτές τις χώρες [Κίνα, Ινδονησία και Σαουδική Αραβία] το σχεδιάζει αυτό».
Ωστόσο, επιχειρήματα που επικεντρώνονται στους χρηματοοικονομικούς κινδύνους έχουν απήχηση σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Η γερμανική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξαν ότι η κατάσχεση μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ.
Οποιαδήποτε πιθανή αλλά απίθανη αναταραχή στην αγορά που προκαλείται από μια πλήρη κατάσχεση των ρωσικών assets μπορεί να βλάψει χώρες όπως τα κράτη του Περσικού Κόλπου που διαθέτουν τεράστια αποθέματα ξένου νομίσματος, πρόσθεσε ο Keatinge.
Εάν η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 αποφασίσει να δεσμεύσει τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, οι αξιωματούχοι αναμένουν από τα ρωσικά δικαστήρια να αμφισβητήσουν επιτυχώς.
Μια δικαστική απόφαση στη Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να αφήσει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στα βιβλία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που κατέχουν τα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτοί οι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα για να καλύψουν την απώλεια.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση, ως έσχατη λύση, άλλων κρατικών κεφαλαίων που κατατίθενται στους λογαριασμούς τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης