Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια έρευνα - σεισμός: Καταρρέουν ΗΠΑ και Biden στη διεθνή κοινή γνώμη - Κερδίζουν συμπάθειες Ρωσία και Κίνα

Παγκόσμια έρευνα - σεισμός: Καταρρέουν ΗΠΑ και Biden στη διεθνή κοινή γνώμη - Κερδίζουν συμπάθειες Ρωσία και Κίνα
Καίριο πλήγμα για τη φήμη των ΗΠΑ η υποστήριξη του Ισραήλ - Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να βλέπουν εχθρικά την Ουάσινγκτον
Ανατροπή προκύπτει από μια νέα έρευνα παγκόσμιας κλίμακας, καθώς η δημοτικότητα των ΗΠΑ ως παγκόσμιας δύναμης μειώνεται συνεχώς, κυρίως σε χώρες των BRICS, του παγκόσμιου Νότου, καθώς και σε εκείνες με μουσουλμανική πλειοψηφία, αποκάλυψε σήμερα 8/5 ο Δείκτης Αντίληψης για τη Δημοκρατία για το 2024.
Αυτός ο δείκτης συνοψίζει τις στάσεις απέναντι στη δημοκρατία, τη γεωπολιτική και τους παγκόσμιους παράγοντες ισχύος που συγκεντρώθηκαν από περίπου 63.000 ερωτηθέντες από 53 χώρες.

Καίριο πλήγμα για τη φήμη των ΗΠΑ η υποστήριξη του Ισραήλ - Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να βλέπουν εχθρικά την Ουάσινγκτον

Από τις αρχές του 2023, η διεθνής φήμη των ΗΠΑ έχει δεχθεί πλήγμα, κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες, ιδιαίτερα καθώς συνέχισε να υποστηρίζει το Ισραήλ στον βίαιο πόλεμό του εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με τον ανώτερο ερευνητή στην εταιρεία έρευνας Latana που εργάστηκε σε αυτόν τον δείκτη, Frederick DeVeaux, αυτή η αρνητική προδιάθεση για τις ΗΠΑ έφτασε και στην Ευρώπη με τόσο πρόδηλο τρόπο, για πρώτη φορά στα χρονικά, όταν ξεκίνησε η διακυβέρνηση του Joe Biden.
«Για πρώτη φορά από την έναρξη της διακυβέρνησης Biden, πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης επέστρεψαν στις καθαρά αρνητικές αντιλήψεις απέναντι στις ΗΠΑ», εξήγησε σχετικά ο DeVeaux.
«Αυτή η άνοδος και η πτώση, από αρνητικές στάσεις σε θετικές [και] πίσω στις αρνητικές στάσεις είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Ελβετία», πρόσθεσε.

Κερδίζει συμπάθειες σε όλο τον κόσμο η πολιτικής της Κίνας

Παρόλο που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να μην ... συμπαθούν ιδιαίτερα την Κίνα, η συνολική παγκόσμια στάση προς το Πεκίνο έχει σαφώς θετικά πρόσημα, με τις θετικές γνώμες μάλιστα να αυξάνονται στην Ασία, τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Σταδιακή ανάκαμψη για τη Ρωσία  - Ουδετεροποιείται η ευρωπαϊκή στάση απέναντι στις κυρώσεις

Η αντίληψη για τη Ρωσία φαίνεται επίσης να έχει δείξει μια σαφώς θετική μετατόπιση από την προηγούμενη αρνητική, που βαραίνει τη Μόσχα από την έναρξη της σύγκρουσης με την Ουκρανία προς μια πιο θετική αντίληψη, στις περισσότερες περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα - εκτός των ευρωπαϊκών.
Όταν οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν αν πίστευαν ότι η χώρα τους θα έπρεπε να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, οι συμπεριφορές έδειξαν μια στροφή προς μια πιο ήπια στάση το 2024 σε σύγκριση με το 2022, καθώς τότε περισσότεροι ερωτηθέντες ήταν υπέρ της διακοπής των οικονομικών δεσμών των χωρών τους με τη Ρωσία.

Κόντρα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ ακόμη και οι Δημοκρατικοί - Το 56% παραδέχονται τη γενοκτονία από το Ισραήλ στη Γάζα

Ευχάριστη έκπληξη προκαλούν και τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Data for Progress στις ΗΠΑ, με το 56% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος να πιστεύει ότι το Ισραήλ διενεργεί γενοκτονία στη Γάζα.
Μόλις το 22% των ερωτηθέντων Δημοκρατικών απορρίπτει έναν τέτοιο ισχυρισμό.
Έτσι, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών απορρίπτει την υποκρισία της Ουάσινγκτον, καθώς η κυβέρνηση Biden παρέχει όπλα στο Ισραήλ και στηρίζει στην πράξη τη δολοφονία Παλαιστίνιων αμάχων.
Η δημοσκόπηση έρχεται σε μία περίοδο που οι φοιτητές διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα, με τους χορηγούς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να προσπαθούν να υποτιμήσουν σε κάθε ευκαιρία αυτό το κίνημα.
Ωστόσο, στο σύνολο των ψηφοφόρων το ποσοστό των Αμερικανών πολιτών που πιστεύει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία υποχωρεί στο 39% -σημαντικά υψηλό ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων δεν «βλέπει» γενοκτονία στη Γάζα.
Ως προς την ανάγκη επιβολής κατάπαυσης του πυρός, το 70% πιστεύει ότι πράγματι πρέπει να επιβληθεί.
Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους είναι το 83%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης