Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος Putin: Ήρθε ο πολυπολικός κόσμος – Γεγονός ο οικονομικός γίγαντας της ευρασιατικής αγοράς, δολάριο τέλος

Παγκόσμιος Putin: Ήρθε ο πολυπολικός κόσμος  – Γεγονός ο οικονομικός γίγαντας της ευρασιατικής αγοράς, δολάριο τέλος
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) ως το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο του νέου κόσμου
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΑΕΕ) είναι ένα από τα ανεξάρτητα και αυτάρκη κέντρα του πολυπολικού κόσμου που αναδύεται σήμερα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στη σύνοδο κορυφής της ΕΑΕΕ.
«Διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι την τελευταία δεκαετία η Ένωση μας έχει καθιερωθεί ως ένα από τα ανεξάρτητα και αυτάρκη κέντρα του αναδυόμενου πολυπολικού κόσμου», είπε ο Ρώσος ηγέτης.
Σημείωσε ότι η παρούσα σύνοδος κορυφής είναι αφιερωμένη στη 10η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης.
«Αυτό είναι το πιο σημαντικό νομικό έγγραφο, μιλώ για μια συμφωνία βάσει της οποίας οικοδομείται ολόκληρη η διαδικασία της ευρασιατικής ολοκλήρωσης», είπε ο Putin.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα που τίθενται σε αυτή τη συμφωνία είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς με ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργασίας εντός της ΕΑΕΕ.
Επιπλέον, η συμφωνία «κατοχυρώνει θεμελιώδεις αρχές αλληλεπίδρασης ολοκλήρωσης όπως η ισότητα, το αμοιβαίο όφελος, ο σεβασμός και η εκτίμηση των συμφερόντων του άλλου», υπενθύμισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Πάνω από το 90% των διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα

Σύμφωνα με τον Putin, πάνω από το 90% των διακανονισμών στην ΕΑΕΕ πραγματοποιούνται σε εθνικά νομίσματα.
«Ο όγκος του αμοιβαίου εμπορίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 45 σε 89 δισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, περισσότερο από το 90% των διακανονισμών πραγματοποιούνται ήδη σε εθνικά νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Σημείωσε επίσης ότι το συνδυασμένο ΑΕΠ των χωρών της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, σύμφωνα με τις διαθέσιμες εκτιμήσεις, αυξήθηκε από 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και ο εμπορικός τζίρος με τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 60%, από 579 δισεκ. δολάρια σε 923 δισεκ.
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ρωσία εκτιμά ιδιαίτερα τους αμοιβαία επωφελείς, πολύπλευρους δεσμούς με τους εταίρους της στην ΕΑΕΕ.
Σύμφωνα με τον Putin, η παρούσα σύνοδος δεν είναι επετειακή αλλά πραγματικά επιχειρηματική.
«Θα εξετάσουμε μια σειρά από νέες αποφάσεις που έχουν ετοιμαστεί προς έγκριση, οι οποίες έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και στοχεύουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς», κατέληξε.

Μεγάλο βάρος στην επισιτιστική ασφάλεια

Συνεχίζοντας τόνισε ότι η ΕΑΕΕ δίνει μεγάλη προσοχή στην επισιτιστική ασφάλεια και έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τον αδιάκοπο εφοδιασμό τροφίμων στην εγχώρια αγορά των χωρών μελών της ένωσης.
«Στην Ευρασιατική Ένωση δίνεται πάντα μεγάλη προσοχή σε θέματα επισιτιστικής ασφάλειας και ανάπτυξης του αγροτοβιομηχανικού συγκροτήματος των κρατών μας», είπε ο Ρώσος ηγέτης.
Σημείωσε επίσης ότι μέσω κοινών προσπαθειών οι χώρες που συμμετέχουν στην ένωση «κατάφεραν να λύσουν επιτυχώς το πρόβλημα της ανεξάρτητης αδιάλειπτης προσφοράς τροφίμων και ζωτικών τύπων αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια αγορά».

Τα μέλη της ΕΕΑΕ

Στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση ανήκουν οι: Ρωσία, Αρμενία, Λεκορωσία, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν.
Πιθανά μελλοντικά μέλη: Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.
Η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση έχει μια ενσωματωμένη κοινή αγορά που αριθμεί 183 εκατ. άτομα.
Η ένωση λειτουργεί μέσω υπερεθνικών και διακυβερνητικών θεσμών.
Εκτελεστικό όργανο του οργανισμού είναι η Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή, ενώ δικαστικό σώμα είναι το Δικαστήριο της Ένωσης.
Λειτουργεί επίσης και η Ευρασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Οι εθνικές κυβερνήσεις εκπροσωπούνται συνήθως από το Συμβούλιο της Ευρασιατικής Επιτροπής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης