Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμετάβλητα επιτόκια στο 5,25% από την ΒοΕ, πιο κοντά η μείωση - Προ των πυλών η διαφοροποίηση από τη Fed

Αμετάβλητα επιτόκια στο 5,25% από την ΒοΕ, πιο κοντά η μείωση - Προ των πυλών η διαφοροποίηση από τη Fed
Η BoE έστειλε σήμα ότι βρίσκεται πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων
Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.
Ωστόσο, η BoE έστειλε σήμα ότι βρίσκεται πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τράπεζας ψήφισε την Πέμπτη να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων.
Το επιτόκιο βρίσκεται στο 5,25% από τον περασμένο Αύγουστο.
Επτά μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων, έναντι δύο που ψήφισαν υπέρ της μείωσης.
Στην τελευταία συνεδρίαση της MPC, μόλις ένα μέλος ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.
Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε τον Μάρτιο, από 3,4% σε 3,2%, αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2%.
O γενικός ρυθμός αύξησης των τιμών αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τον Απρίλιο λόγω της απότομης ετήσιας μείωσης των τιμών της ενέργειας, με ορισμένες προβλέψεις να τον τοποθετούν κάτω από το 2%.
Οι traders εμφανίζονται αβέβαιοι σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς χρήματος, η οποία τοποθετεί την πιθανότητα γύρω στο 50-50.
Τα στοιχήματα έχουν εν τω μεταξύ αυξηθεί για μια πρώτη κίνηση τον Αύγουστο, με πιθανότητα περίπου 80% για περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης και συνολικά 50 μονάδες βάσης μειώσεων φέτος, σύμφωνα με το CNBC.

Απόκλιση

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τους τελευταίους δύο μήνες μια απόκλιση μεταξύ της αμερικανικής πολιτικής και της βρετανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής και νομίζω ότι εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δούμε σίγουρα περικοπές αργότερα μέσα στο έτος», δήλωσε την Τετάρτη στην εκπομπή «Street Signs Europe» του CNBC η Emma Wall, επικεφαλής επενδυτικής έρευνας και ανάλυσης της Hargreaves Lansdown.
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν αναβάλει σταθερά τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων το νωρίτερο τον Σεπτέμβριο, λόγω της πρόσφατης επιτάχυνσης του πληθωρισμού.
Ορισμένοι οικονομολόγοι βλέπουν την πιθανότητα να μην υπάρξουν καθόλου μειώσεις από τη Fed φέτος.
Αυτό έχει οδηγήσει τους κεντρικούς τραπεζίτες στην Ευρώπη να τονίσουν ότι θα χαράξουν τη δική τους πορεία και δεν θα περιμένουν να πάρουν τις υποδείξεις τους από τη Fed. Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε μια αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο και η Riksbank της Σουηδίας μείωσε επίσης τα επιτόκια όπως αναμενόταν την Τετάρτη.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία καθορίζει τη νομισματική πολιτική για την ευρωζώνη των 20 χωρών, έχουν δώσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι θα μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούνιο, εκτός αν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης