Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σόκαρε αγορές και τράπεζες η... περίεργη «εχθρική» πρόταση εξαγοράς της BBVA στην Sabadell

Σόκαρε αγορές και τράπεζες η... περίεργη «εχθρική» πρόταση εξαγοράς της BBVA στην Sabadell
Οι εχθρικές προσφορές εξαγοράς δεν είναι συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα
H ισπανική τράπεζα BBVA αιφνιδίασε τις αγορές την Πέμπτη, καθώς ανακοίνωσε μια σπάνια εχθρική προσφορά εξαγοράς για την εγχώρια αντίπαλη Banco Sabadell, με τους επενδυτές να περιγράφουν την κατάσταση ως «πολύ περίεργη» και το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας να απορρίπτει την πρόταση και να προειδοποιεί για επιπτώσεις στις τράπεζες.
Οι εχθρικές προσφορές εξαγοράς δεν είναι συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και η απόφαση της BBVA να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο εξέπληξε πολλούς, σημειώνει το CNBC.
Ο Carlo Messina, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας Intesa Sanpaolo, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την εγχώρια ενοποίηση στον τραπεζικό τομέα της περιοχής.
Είπε ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί μια «φιλική συναλλαγή» στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς, ενώ το να προχωρήσει κανείς σε μια εχθρική προσφορά εξαγοράς δεν είναι επίσης «τόσο εύκολο να το κάνει».
Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom, δήλωσε ότι η προσφορά της BBVA για τη Sabadell αντικατοπτρίζει «μια πραγματικά πολύ περίεργη κατάσταση».
Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC την Πέμπτη, ο Benamou δήλωσε ότι η προτεινόμενη προσφορά «έχει νόημα» από την άποψη των μετόχων της Sabadell και, κατά τη γνώμη του, είναι πιθανό να περάσει.
Επικαλέστηκε το γεγονός ότι η προσφορά της BBVA αντιπροσωπεύει premium 30% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των δύο τραπεζών στις 29 Απριλίου.
«Αντηχεί στις πρόσφατες συζητήσεις στην Ελβετία με την ενοποίηση της Credit Suisse από την UBS και όλες τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι η εκτέλεση της συναλλαγής θα μπορούσε να είναι μάλλον δύσκολη, αν και μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για την ίδια γεωγραφία, η κουλτούρα είναι θεωρητικά πολύ κοντά σε αντίθεση με μια διασυνοριακή συγχώνευση».
Ο Benamou δήλωσε ότι η εκκολαπτόμενη τάση ενοποίησης μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι λογική, ιδίως επειδή πολλοί περιφερειακοί δανειστές είναι «πολύ μικροί» σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.

Αντίδραση από την ισπανική κυβέρνηση

Το υπουργείο Οικονομίας της Ισπανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την εχθρική προσφορά εξαγοράς της BBVA για τη Sabadell, «τόσο ως προς τη μορφή όσο και ως προς την ουσία».
Το υπουργείο προειδοποίησε επίσης ότι η προτεινόμενη συμφωνία «εισάγει πιθανές επιβλαβείς επιπτώσεις στο ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η εχθρική πρόταση εξαγοράς

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, επιθετική προσφορά για την εξαγορά της Banco de Sabadell υπέβαλε η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, λίγες ημέρες μετά την απόρριψη της προηγούμενης προσέγγισης από το διοικητικό συμβούλιο της δεύτερης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας επιδιώκει να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών σε μια «εθελοντική προσφορά» που έχει παρόμοιους όρους με την προηγούμενη προσφορά της, ανέφερε η BBVA.
Την περασμένη εβδομάδα είχε προτείνει μια σχέση ανταλλαγής μιας νεοεκδιδόμενης μετοχής της BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell, η οποία είχε αποτιμήσει τότε τη Sabadell σε περίπου 12 δισ. ευρώ (13 δισ. δολάρια).
Το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell στις 6 Μαΐου είχε απορρίψει την προσέγγιση λέγοντας ότι η προσφορά «υποτιμά σημαντικά το δυναμικό της Banco Sabadell και τις προοπτικές ανάπτυξης της αυτόνομης εταιρείας».
Ο πρόεδρος της BBVA, Carlos Torres, είχε στείλει επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε, στον πρόεδρο της Sabadell, στην οποία ανέφερε ότι η BBVA δεν μπορούσε να βελτιώσει την προσφορά.
Είναι η δεύτερη φορά που η BBVA επιχειρεί να εξαγοράσει τη Sabadell, καθώς οι δύο τράπεζες έκαναν βραχύβιες διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2020 σχετικά με μια συγχώνευση, προτού οι συνομιλίες καταρρεύσουν λόγω του τιμήματος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης