Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετεκλογική έγκριση της εμπορικής συμφωνίας Mercosur ante portas;

Μετεκλογική έγκριση της εμπορικής συμφωνίας Mercosur ante portas;
Ο κορυφαίος διαπραγματευτής των Βρυξελλών Schlegelmilch επιβεβαίωσε ότι διευθέτησε τα εκκρεμή «ζητήματα» με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής
Η ΕΕ προετοιμάζεται για την ταχεία έγκριση μιας εμπορικής συμφωνίας με το μπλοκ της Mercosur – Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη – που έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό, μετά τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με τον Rupert Schlegelmilch, κορυφαίο διαπραγματευτή των Βρυξελλών.
Ο Schlegelmilch περιόδευσε στις τέσσερις χώρες της Mercosur την περασμένη εβδομάδα για να διευθετήσει τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία, αν υπογραφεί, θα είναι η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα η ΕΕ, καλύπτοντας το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Σε συνέντευξή του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S. Paulo στις 2 Μαΐου, ο Schlegelmilch επιβεβαίωσε ότι διευθέτησε τα εκκρεμή «ζητήματα» με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να σφραγίσει τη συμφωνία, εάν προκύψει ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά τον Ιούνιο.
«Η συμφωνία είναι πολύ ζωντανή. Το γεγονός είναι ότι η Επιτροπή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται», δήλωσε ο Schlegelmilch στη Folha de S. Paulo. «Έχουμε εντολή από όλα τα κράτη μέλη, και της Γαλλίας, να το κάνουμε αυτό», τόνισε.
Μετά από δύο δεκαετίες διαπραγματεύσεων, η ΕΕ και η Mercosur κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την τελική μορφή του κειμένου το 2019.
Παρόλα αυτά, η επικύρωσή του έχει καθυστερήσει λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και φόβων σχετικά με τον αντίκτυπό του στον γεωργικό τομέα της ΕΕ, που εκφράστηκαν ιδίως από τη Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ.
«Θα είμαι πολύ ειλικρινής: αυτή τη στιγμή, με τις εκλογές και τους αγρότες στους δρόμους σε πολλά μέρη της Ευρώπης, δεν είναι καλή στιγμή. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε να τελειώσουν οι εκλογές», δήλωσε ο Schlegelmilch.
Το Παρίσι ενέτεινε πρόσφατα την κριτική του στην εμπορική συμφωνία για να κατευνάσει τους διαμαρτυρόμενους Γάλλους αγρότες και μάλιστα πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιανουάριο να σταματήσει εντελώς τις διαπραγματεύσεις.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Βραζιλία, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron χαρακτήρισε το κείμενο «ξεπερασμένο», επειδή σχεδιάστηκε πριν από 20 χρόνια, και ζήτησε διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία από το μηδέν.
Απαντώντας σε αυτά τα σχόλια, ο Schlegelmilch δήλωσε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι η συμφωνία επικαιροποιείται συνεχώς ώστε να συμμορφώνεται με τα τελευταία πρότυπα.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε διασφαλίσει ότι η συμφωνία είναι ενημερωμένη με όλα όσα συνεπάγεται μια σύγχρονη εμπορική συμφωνία, οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί ο πρόεδρος Macron είπε κάτι τέτοιο», δήλωσε.
Στις Βρυξέλλες ωστόσο, η Επιτροπή μιλάει όλο και λιγότερο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας φέτος, καθώς το θέμα διχάζει όλο και πιο πολύ τον αγροτικό κόσμο.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο Euractiv στις 8 Μαΐου ότι η ΕΕ και η Mercosur εξακολουθούν να βρίσκονται σε επαφή «σε τεχνικό επίπεδο».
«Η εστίαση της ΕΕ παραμένει στη διασφάλιση ότι η συμφωνία θα επιτύχει τους στόχους βιωσιμότητας της ΕΕ, ενώ θα σέβεται τις ευαισθησίες της ΕΕ στον γεωργικό τομέα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μια λεπτή ισορροπία

Παρά την πρόθεση της Επιτροπής να κινηθεί γρήγορα και να υπογράψει τη συμφωνία μετά τις εκλογές, η υποστήριξη των κρατών μελών στο Συμβούλιο θα είναι ζωτικής σημασίας.
Ο Pascal Lamy, πρώην επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, δήλωσε στο Euractiv ότι τα εμπορικά στοιχεία της συμφωνίας, τα οποία εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προσωρινά, παρόμοια με τη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA).
Ωστόσο, αυτό απαιτεί επίσης την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ειδικής πλειοψηφίας των κρατών μελών στο Συμβούλιο, που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.
Για τον Lamy, η αποδοχή των υπουργών θα εξαρτηθεί από το τελικό περιβαλλοντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως οι δεσμεύσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα ή οι πρόσθετες εγγυήσεις για την αποψίλωση των δασών.
Ο ίδιος πρότεινε ότι αυτές οι ενισχυμένες περιβαλλοντικές εγγυήσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν έναντι των αγροτικών συμφερόντων στο Συμβούλιο.
«Αν πάρω μια χώρα όπως η Γαλλία, για παράδειγμα, δέχεται σοβαρές πιέσεις από το αγροτικό εκλογικό σώμα να μην αποδεχθεί [τη συμφωνία]», δήλωσε ο Lamy.
«Θα μπορούσε να είναι απαραίτητο για την Επιτροπή και για τους Γάλλους […] ή για όποιον θα ήταν σε μειοψηφία αποκλεισμού να πει ‘κοιτάξτε, οι αλλαγές στην πλευρά της γεωργίας είναι ελάχιστες και εν τω μεταξύ, έχουμε περισσότερες εγγυήσεις στην πράσινη πλευρά’», πρόσθεσε.
Ο Lamy επεσήμανε επίσης την επιρροή της Γαλλίας στο Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι το Παρίσι σπάνια συμμετέχει σε χαμένες μειοψηφίες.
«Το ερώτημα είναι αν η Επιτροπή και μερικές άλλες χώρες είναι έτοιμες να θέσουν τη Γαλλία σε μειοψηφία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης