Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στις τράπεζες της Ισπανίας - Τι συμβαίνει με την BBVA, γιατί θέλει διακαώς την Banco Sabadell

Πόλεμος στις τράπεζες της Ισπανίας - Τι συμβαίνει με την BBVA, γιατί θέλει διακαώς την Banco Sabadell
Οι εχθρικές προσφορές είναι κάτι σπάνιο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα
Με κάθε τρόπο φαίνεται ότι θέλει να αποκτήσει την Banco de Sabadell η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, με την επιθετική προσφορά που κατέθεσε να έχει ξεσηκώσει θύελα αντιδράσεων.
Μάλιστα, η Banco Sabadell κατηγόρησε την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria ότι παραβίασε τους ισπανικούς νόμους που διέπουν τις προσφορές με την εχθρική προσφορά εξαγοράς, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο τραπεζών αυξάνονται.
Η προσφορά της BBVA ανακοινώθηκε την Πέμπτη και μια επακόλουθη παρουσίαση αναλυτών σχετικά με την πρόταση παραβιάζει τους κανονισμούς για προσφορές και «παρουσιάζει ελλιπείς πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν την αγορά», δήλωσε η Sabadell.
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι ανέφερε τους ισχυρισμούς στη ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών CNMV.

Η BBVA θέλει διακαώς την Banco Sabadell

Η BBVA επιδιώκει να αγοράσει τη Sabadell σε μια προσφορά όλων των μετοχών που αποτιμά τον μικρότερο αντίπαλο σε περίπου 11,5 δισ. ευρώ.
Η BBVA επέλεξε να κάνει εχθρική πρόταση αφού το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell νωρίτερα την εβδομάδα απέρριψε μια προσέγγιση που έγινε με τους ίδιους όρους.
Η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε την Πέμπτη ότι αντιτίθεται στην προσπάθεια εξαγοράς επειδή θα μπορούσε να δημιουργήσει αβεβαιότητα στη χρηματοπιστωτική αγορά και ότι έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας.
Οι εχθρικές προσφορές εξαγοράς δεν είναι συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και η απόφαση της BBVA να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο εξέπληξε πολλούς, σημειώνει το CNBC.
Ο Carlo Messina, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας Intesa Sanpaolo, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις για την εγχώρια ενοποίηση στον τραπεζικό τομέα της περιοχής.
Είπε ότι είναι δύσκολο να ολοκληρωθεί μια «φιλική συναλλαγή» στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς, ενώ το να προχωρήσει κανείς σε μια εχθρική προσφορά εξαγοράς δεν είναι επίσης «τόσο εύκολο να το κάνει».
Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom, δήλωσε ότι η προσφορά της BBVA για τη Sabadell αντικατοπτρίζει «μια πραγματικά πολύ περίεργη κατάσταση».
Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Europe» του CNBC την Πέμπτη, ο Benamou δήλωσε ότι η προτεινόμενη προσφορά «έχει νόημα» από την άποψη των μετόχων της Sabadell και, κατά τη γνώμη του, είναι πιθανό να περάσει.
Επικαλέστηκε το γεγονός ότι η προσφορά της BBVA αντιπροσωπεύει premium 30% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των δύο τραπεζών στις 29 Απριλίου.
«Αντηχεί στις πρόσφατες συζητήσεις στην Ελβετία με την ενοποίηση της Credit Suisse από την UBS και όλες τις ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι η εκτέλεση της συναλλαγής θα μπορούσε να είναι μάλλον δύσκολη, αν και μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι πρόκειται για την ίδια γεωγραφία, η κουλτούρα είναι θεωρητικά πολύ κοντά σε αντίθεση με μια διασυνοριακή συγχώνευση».
Ο Benamou δήλωσε ότι η εκκολαπτόμενη τάση ενοποίησης μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι λογική, ιδίως επειδή πολλοί περιφερειακοί δανειστές είναι «πολύ μικροί» σε σύγκριση με τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης