Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο 2024, γιατί δεν πήρε το ρίσκο τον Απρίλιο - Τι έδειξαν τα πρακτικά

Μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο 2024, γιατί δεν πήρε το ρίσκο τον Απρίλιο - Τι έδειξαν τα πρακτικά
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε τροχιά για να υποχωρήσει στο 2% το 2025

Μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο 2024 δείχνουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ, ενώ εξηγούν γιατί δεν πήρε το ρίσκο της μείωσης τον Απρίλιο.
Όπως τονίζεται, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε τροχιά για να υποχωρήσει στο 2% το 2025, γεγονός το οποίο επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης να ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο.
Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια,  αλλά ξεκαθάρισε ότι η επόμενη κίνηση θα είναι μείωση, πιθανότατα στις 6 Ιουνίου 2024, εφόσον ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των μισθών παραμείνουν στην τρέχουσα τροχιά, υπενθυμίζει το Reuters.
«Θεωρήθηκε ό,τι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι πιθανότατα σε θέση να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Ιούνιο» τονίζεται στα πρακτικά που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή.

Γιατί δεν πήρε το ρίσκο τον Απρίλιο

Κάποιοι αξιωματούχοι πρότειναν να ξεκινήσουν οι μειώσεις επιτοκίων τον Απρίλιο, θέση η οποία απορρίφθηκε από τη μεγάλη πλειονότητα  του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Η μειοψηφία των διαφωνούντων υποστήριξαν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα ακόμα και μετά την πρώτη μείωση, καθώς η σύσφιξη που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα θα συνεχίσει να επενεργεί στην οικονομία.
Τα πρακτικά δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι θεώρησαν τον Απρίλιο ότι το ρίσκο μιας καθυστερημένης μείωσης των επιτοκίων είναι το ίδιο με αυτό μιας πρόωρης κίνησης.
«Το ρίσκο μιας καθυστερημένης αντίδρασης όσον αφορά τα επιτόκια το οποίο θα είχε ένα πιο υψηλό αντίτιμο όσον αφορά τον περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας θεωρήθηκε εξίσου υψηλό με το ρίσκο μιας πρόωρης αντίδρασης» επισημαίνεται στα πρακτικά της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης