Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βέτο από την Ουγγαρία στις νέες κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο

Βέτο από την Ουγγαρία στις νέες κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο
Αντιτίθεται σε μέτρα «που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ»
Σχετικά Άρθρα
Η Ουγγαρία θα θέσει βέτο στις νέες κυρώσεις που ετοιμάζει η ΕΕ για το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με Ούγγρο αξιωματούχο που επικαλείται το Politico.
Συγκεκριμένα, η χώρα του πρωθυπουργού Viktor Orban εξέφρασε σημαντικές επιφυλάξεις σχετικά με τη νέα πρόταση, κατά τη διάρκεια των αρχικών συνομιλιών μεταξύ των πρεσβευτών την περασμένη εβδομάδα, αρνούμενη να αντιταχθεί ευθέως στο μέτρο, αλλά κάνοντας εμφανή την επιφυλακτικότητά της.
Ο αξιωματούχος της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του, θα μπλοκάρει οποιεσδήποτε κυρώσεις που αυξάνουν το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη.
«Θα αναλύσουμε τη δέσμη μέτρων, αλλά δεν υποστηρίζουμε τίποτα που θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά φυσικού αερίου [της] ΕΕ», δήλωσε ο Ούγγρος αξιωματούχος κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης διπλωματών την επρασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Politico.
Οι κυρώσεις θα εμποδίσουν τις χώρες της ΕΕ να επανεξάγουν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), στερώντας ενδεχομένως από τη Μόσχα σημαντικά κέρδη.
Αλλά δεν θα σταματήσουν τις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ ούτε θα πλήξουν άμεσα τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ουγγαρίας.
Η Ουγγαρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εξαγωγές και αντιτίθεται εδώ και καιρό σε περαιτέρω ενεργειακές κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες απαιτούν ομόφωνη υποστήριξη και από τις 27 χώρες της ΕΕ.
Η Κομισιόν τις κυρώσεις για το LNG την περασμένη εβδομάδα, σηματοδοτώντας την πρώτη της προσπάθεια να στοχεύσει με κυρώσεις τον κερδοφόρο τομέα φυσικού αερίου της Μόσχας.
Η ώθηση αυτή αποτελεί σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της ΕΕ, καθώς πληθαίνουν τα στοιχεία ότι οι προσπάθειές της να μειώσει τα έσοδα του Κρεμλίνου από τα ορυκτά καύσιμα -που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία- υπολείπονται.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία αρνήθηκε να απεξαρτηθεί οικειοθελώς από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Έχει συνάψει νέες συμφωνίες με τον κρατικό γίγαντα ορυκτών καυσίμων Gazprom της Μόσχας για την αύξηση των προμηθειών κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζήτησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καλέσει τη Βουδαπέστη να τερματίσει την εξάρτησή της από το Κρεμλίνο.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς άρχισε να κυκλοφορεί η τελευταία πρόταση κυρώσεων -το 14ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε καιρό πολέμου-, η Ουγγαρία επανέλαβε την αντίθεσή της στη στόχευση του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης