Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Putin: Δεν θα πάρουμε το Kharkiv - Τι απαντά στις απειλές Macron, το μήνυμα σε Zelensky

Βαρυσήμαντη παρέμβαση Putin: Δεν θα πάρουμε το Kharkiv - Τι απαντά στις απειλές Macron, το μήνυμα σε Zelensky
Η επιχείρηση στο Kharkiv είναι απόρροια των ουκρανικών βομβαρδισμών σε περιοχές της Ρωσίας -  Οι όροι για επίλυση του Ουκρανικού είπε ο Putin
(upd9) Μήνυμα ιδιαίτερης βαρύτητας ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει κανένα σχέδιο να καταλάβει το Kharkiv έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης του στο Πεκίνο.
«Ο ρωσικός στρατός επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να καταλάβει το Kharkiv.
Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος συνέδεσε τις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στο Kharkiv με την ανάγκη δημιουργίας μιας υγειονομικής ζώνης προκειμένου να αποτραπούν οι βομβαρδισμοί περιοχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και κυρίως του Belgorod από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και συμφωνία για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος θα πρέπει να εκκινήσει από την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος, ενώ ενόψει τη Διάσκεψης στην Ελβετία έσπευσε να προειδοποιήσει τη Δύση να μην επιχειρήσει να επιβάλλει οποιουσδήποτε όρους διότι πολύ απλά αυτή η απόπειρα θα έχει την ίδια τύχη με την πρόθεση των Δυτικών να επιβάλλουν... τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας.

Στόχος η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας

«Στοχεύουν ακριβώς στο κέντρο της πόλης, σε κατοικημένες περιοχές.
Είπα δημόσια ότι αν συνεχιστεί αυτό, θα αναγκαστούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας - μια υγειονομική ζώνη» υποστήριξε ο Putin αναφερόμενος στους πρόσφατους βομβαρισμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Belgorod.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός καταγράφει καθημερινά πρόοδο στις επιχειρήσεις του στην περιοχή του Kharkiv, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται αυστηρά βάσει του καθορισμένου σχεδιασμού.

Η απάντηση στις απειλές Macron

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και για το εάν αυτή η κίνηση μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη ενός πολέμου με τη Δύση, ο Putin εμφανίστηκε ιδιαίτερα ψύχραιμος, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει πρώτα να δει εάν θα υπάρξουν δυνάμεις της Γαλλίας στην Ουκρανία και μετά να σκεφτεί τις πιθανές επιλογές.
«Δεν είμαι ο πρόεδρος της Γαλλίας, δεν παίρνω εγώ τις αποφάσεις...
Για να λάβετε μια απάντηση στην ερώτηση σας, πρέπει να απαντηθεί το εξής: θα υπάρξουν ή όχι γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία;
Τότε, θα εξετάσουμε τις επιλογές για τις συνέπειες αυτού του βήματος» υπογράμμισε ο Putin.

Δεν μπορούν να επιφέρουν στρατηγική ήττα της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, πλέον το Κίεβο και οι σύμμαχοι του αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι σε θέση να επιφέρουν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας.
«Διαπιστώνουν πλέον ότι δεν λειτουργεί το σχέδιο, να πολεμήσουν μέχρι τέλους, διότι δεν είναι δυνατόν να προκληθεί η στρατηγική ήττα της Ρωσίας.
Για αυτό και τώρα φωνάζουν, να κάνουν επειγόντως μια διάσκεψη» σημείωσε ο Putin.

Το Κίεβο φταίει για τις συγκρούσεις στο Donbass

Όσον αφορά τις στρατιωτικές συγκρούσεις που μαίνονται στο Donbass, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως την ευθύνη για αυτές φέρουν οι αρχές του Κιέβου, οι οποίες τώρα προσπαθούν να αποδώσουν την ευθύνη στη Ρωσία.
«Με το να επιτρέψουν ένα πραξικόπημα, και με τους Δυτικούς χορηγούς τους να το διευκολύνουν και να το οργανώνουν, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση μιας σύγκρουσης που σιγόκαιγε σε μια ένοπλη σύγκρουση.
Αυτοί είναι που ευθύνονται για αυτό.
Προσπαθούν να μεταφέρουν την ευθύνη για τα σημερινά τραγικά γεγονότα και να την ρίξουν στη Ρωσία, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής» υποστήριξε ο Putin.

Μιλούσα με τον Zelensky

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε πως πριν την οξεία φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelensky.
Ερωτηθείς για το εάν η Ρωσία θα σταματήσει να θεωρεί τον Zelensky νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας μετά το τέλος της θητείας του στις 20/5 και εάν θα μιλήσει μαζί του μετά από αυτήν την ημερομηνία, ο Putin υποστηριξε ότι «επικοινωνούσαμε μαζί του στο παρελθόν, ήμασταν σε συνεχή επαφή πριν η σύγκρουση εισέλθει στην οξεία φάση της σύγκρουσης».
Όπως είπε, για τη Ρωσία η νομιμότητα του Προέδρου της Ουκρανίας έχει σημασία μόνο εάν πρέπει να υπογραφούν έγγραφα και συμφωνίες, διαφορετικά - όπως τόνισε - οι απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν από το νομικό και πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας.
«Για εμάς, αυτό έχει σημασία, εάν πρόκειται να υπογράψουμε κάποια έγγραφα, σε μια τόσο μοιραία περιοχή με τις νόμιμες αρχές της.
Αυτό είναι προφανές» ανέφερε ο Putin.

Μην επιχειρήσουν στη Διάσκεψη της Ελβετίας να μας επιβάλλουν όρους

Με αφορμή τη Διάσκεψη που ετοιμάζει η Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής όρων στη Ρωσία για την επίλυση του ουκρανικού, θα τελειώσει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που επιχειρήθηκε να επιβληθεί στη Ρωσία... η στρατηγική της ήττα.
«Τι θέλουν πραγματικά να κάνουν;
Να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, να τις πείσουν ότι οι καλύτερες προτάσεις είναι οι όροι που προτείνει η ουκρανική πλευρά, και μετά να το παρουσιάσουν αυτό ως τελεσίγραφο;,
Να πουν δηλαδή ότι έτσι πιστεύει όλος ο κόσμος, αρά πρέπει να συμφωνήσετε» διερωτήθηκε ο Putin, επισημαίνοντας ότι αυτός δεν είναι τρόπος για τη διεξαγωγή ουσιαστικών και σοβαρών διαπραγματεύσεων.
«Αυτή είναι μια προσπάθεια επιβολής.
Υπήρξε μια προσπάθεια να μας επιβληθεί μια στρατηγική ήττα, αλλά δεν πέτυχε.
Εάν υπάρξει μια ακόμα προσπάθεια επιβολής, τότε θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο» προειδοποίησε ο Putin.

Εκκίνηση των διαπραγματεύσεων η πραγματικότητα στο έδαφος

Ο Putin υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εκκινήσουν από την αναγνώριση των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στο έδαφος.
«Είμασταν έτοιμοι να συζητήσουμε, μετά το αφήσαμε στην άκρη διότι θέλαμε να αποκτήσουμε πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης και να έχουμε μια στρατηγική θέση... προκειμένου να πούμε ότι, ορίστε εδώ είναι οι όροι μας.
Τελικά έπεσαν από το δέντρο;
Τι συνέβη;
Προφανώς και οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν και θα προχωρήσουν από την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Βάση οι συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη

Όπως είπε, οι συμφωνίες που επιτεύχθησαν στην Κωνσταντινούπολη για την Ουκρανία, θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.
«Αυτές οι συμφωνίες είναι μια βάση.
Είχαν μονογραφήσει τα έγγραφα, αλλά τα ίδια τα έγγραφα δεν είχαν υπογραφεί.
Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα εδώ.
Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Είναι διατυπωμένα με τέτοιο τρόπο που εργαζόμαστε ακόμα πάνω σε αυτό, αλλά γενικά, αυτή είναι η βάση» επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης