Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Διάλογος με τη Δύση αποκλειστικά σε ισότιμη βάση – Η Ευρώπη έχασε τη συμμαχία της με τη Ρωσία για μια γενιά

Lavrov: Διάλογος με τη Δύση αποκλειστικά σε ισότιμη βάση – Η Ευρώπη έχασε τη συμμαχία της με τη Ρωσία για μια γενιά
«Στην παρούσα κατάσταση, είναι σωστό για εμάς να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας (σ.σ. του Παγκόσμιου Νότου) που δεν είναι πρόθυμες να θυσιάσουν τις σχέσεις τους μαζί μας χάριν της γεωπολιτικής ισχύος της Δύσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov διατύπωσε την άποψη ότι η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας τουλάχιστον για άλλη μια γενιά.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της XXXII Συνέλευσης του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής (CFDP), ο Lavrov επικαλέσθηκε έναν Ρώσο πολιτικό επιστήμονα που έγραψε σε ένα από τα άρθρα του ότι «η Ευρώπη ως εταίρος είναι άχρηστη για εμάς για τουλάχιστον μία γενιά».
«Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω, αυτό το νιώθουμε στην πράξη σχεδόν καθημερινά», τόνισε ο υπουργός.
Η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στον διάλογο για την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα με τη Δύση αλλά μόνο με ίσους όρους, δήλωσε επίσης ο Lavrov.
«Όπως είπε ο [Ρώσος] πρόεδρος, παραμένουμε ανοιχτοί στο διάλογο με τη Δύση, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της ασφάλειας και της στρατηγικής σταθερότητας.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να είναι μια συζήτηση από θέση ισχύος και με βάση συνθήκες εξαίρεσης, αλλά να διεξάγεται επί ίσοις όροις, με βάση το σεβασμό των συμφερόντων του άλλου», σημείωσε στην 32η Συνέλευση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής.
Ο Lavrov επεσήμανε ότι αυτά τα θέματα πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυτικοί αξιωματούχοι συχνά αποσύρουν ορισμένες πτυχές στις οποίες η Ρωσία δεν συμφωνεί και κατηγορούν τη Μόσχα ότι δεν έχει εποικοδομητική προσέγγιση.
«Στην παρούσα κατάσταση, είναι σωστό για εμάς να ενισχύσουμε τη συνεργασία με τις χώρες της παγκόσμιας πλειοψηφίας (σ.σ. του Παγκόσμιου Νότου) που δεν είναι πρόθυμες να θυσιάσουν τις σχέσεις τους μαζί μας - οι οποίες είναι αμοιβαία επωφελείς και βασίζονται στην ιστορική μνήμη - χάριν της γεωπολιτικής ισχύος της Δύσης στην Ουκρανία», κατέληξε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης.

Η συμμαχία με την Κίνα

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping συζήτησαν την πρωτοβουλία του Πεκίνου για την παγκόσμια ασφάλεια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Lavrov.
«Η πρωτοβουλία του προέδρου Xi Jinping για την παγκόσμια ασφάλεια συζητήθηκε κατά την επίσκεψή μας στην Κίνα σε συναντήσεις τόσο στο πλαίσιο των αντιπροσωπειών όσο και σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση των ηγετών (...).
Βλέπουμε μεγάλο λόγο για την πρακτική προώθηση της ιδέας της διασφάλισης της παγκόσμιας ασφάλειας (στο πλαίσιο μιας νέα πολυμερούς τάξης) 
Η ασφάλεια θα ξεκινήσει με τη διαμόρφωση των θεμελίων της ευρασιατικής ασφάλειας χωρίς καμία ευρωατλαντική παρέμβαση», είπε.

Υπογραφή κοινής δήλωσης

Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων ασφάλειας και στρατηγικής σταθερότητας.
«Αλλά, πρώτον, όχι από θέση δύναμης, όχι από θέση αποκλειστικότητας, αλλά μόνο με ίσους όρους και με σεβασμό του ενός στα συμφέροντα του άλλου», τόνισε.
Το δεύτερο σημαντικό σημείο για τη Ρωσία, πρόσθεσε, είναι ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί σε πλήρη έκταση των προβλημάτων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας και του στρατιωτικοπολιτικού τοπίου.
Ο Putin πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 16 και 17 Μαΐου.
Στο Πεκίνο, είχε συνομιλίες με τον Xi Jinping μετά τις οποίες τα μέρη υπέγραψαν κοινή δήλωση.
Όπως σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης, η Μόσχα και το Πεκίνο ακολουθούν μια ανεξάρτητη, ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και συνεργάζονται για να σχηματίσουν μια πιο δίκαιη και δημοκρατική πολυ-πολική παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ευχαρίστησε επίσης τον Κινέζο συνάδελφό του για την πρωτοβουλία επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.

Ο Xi Jinping, με τη σειρά του, τόνισε ότι η Ρωσία και η Κίνα υπερασπίζονται σθεναρά το σύστημα διεθνών σχέσεων με κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και μία παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τη προαγωγή ενός πολυπολικού κόσμού και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης