Τελευταία Νέα
Διεθνή

Jeffrey Sachs (Columbia): Ο Λευκός Οίκος είναι συνένοχος για τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα

Jeffrey Sachs (Columbia): Ο Λευκός Οίκος είναι συνένοχος για τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα
H περιστασιακή κριτική του Joe Biden στον Netanyahu έχει προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών πολιτικών χορηγών, ενώ η αδιάκοπη υποστήριξή του στον πόλεμο του ‘’Bibi’’ τον κάνει να χάνει νέους ψηφοφόρους
Η Ουάσιγκτον έχει στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, υποστήριξε το καθεστώς στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τίμημα την απομόνωση και φίμωσε τη διαφωνία στα αμερικανικά πανεπιστήμια εξαπολύοντας βαριά και άνευ προηγουμένου βία εναντίον φοιτητών που ζητούσαν «αποεπένδυση» από το Ισραήλ.
Αλλά οι ΗΠΑ - και ο Λευκός Οίκος - φαίνεται να χάνουν και στις δύο πλευρές.
Η περιστασιακή κριτική του Joe Biden στον Netanyahu έχει προκαλέσει την οργή των Ισραηλινών χορηγών, ενώ η αδιάκοπη υποστήριξή του στον πόλεμο του ‘’Bibi’’ τον κάνει να χάνει νέους ψηφοφόρους.
Τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για τη κυβέρνηση Biden και αναμένεται μόνο να χειροτερέψουν καθώς το Ισραήλ έχει αρχίσει να παραβιάζει τη μοναδική δηλωμένη κόκκινη γραμμή του προέδρου χωρίς προφανείς επιπτώσεις: Να επιτεθεί στη Rafah.

Σε μια συνέντευξη με τους Tehran Times, ο Jeffrey Sachs, παγκοσμίου φήμης οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, μίλησε για την τρέχουσα κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια και τις πολιτικές της Ουάσιγκτον σε σχέση με το Ισραήλ.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Οι πρόσφατοι παγκόσμιοι τίτλοι των ΜΜΑ έχουν επικεντρωθεί στην κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Πιστεύετε ότι οι φοιτητές που υποστηρίζουν την αποεπένδυση από τα ισραηλινά ιδρύματα υποκινούνται από αντισημιτισμό ή έχουν δεσμούς με τη Hamas, όπως απεικονίζεται στα αμερικανικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης;


Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τη δολοφονική βαρβαρότητα του Ισραήλ στη Γάζα, τη συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη βαρβαρότητα και την επείγουσα ανάγκη για ένα κυρίαρχο κράτος της Παλαιστίνης δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με την Αραβική Πρωτοβουλία για την Ειρήνη και τη Διακήρυξη του Άραβες και ισλαμικοί ηγέτες στο Ριάντ στις 11 Νοεμβρίου 2023.
Αυτές οι διαδηλώσεις δεν έχουν κίνητρο τον αντισημιτισμό. Υποκινούνται από την επιθυμία των μαθητών για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Ποια είναι η εκτίμησή σας για την απάντηση των διευθυντών του πανεπιστημίου στις διαμαρτυρίες των φοιτητών; Πιστεύετε ότι δικαιολογείται η χρήση βίας;

Οι διοικητικοί υπάλληλοι σε πολλά πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένου του δικού μου, πανικοβλήθηκαν ως απάντηση στις πιέσεις από πολιτικούς και δωρητές πανεπιστημίων.
Σίγουρα δεν έπρεπε να καλέσουν την αστυνομία. που σε καμία περίπτωση δεν ήταν απαραίτητο ή κατάλληλο.
Θα έπρεπε να έχουν εμπλακεί σε διάλογο με τους μαθητές.
Θα έπρεπε να έχουν προωθήσει ευκαιρίες για μάθηση, προβληματισμό και διάλογο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Έπρεπε να καλέσουν τους καθηγητές και τους φοιτητές να αναζητήσουν μονοπάτια προς την ειρήνη. Θα έπρεπε να έχουν σεβαστεί το δικαίωμα των φοιτητών να διαδηλώνουν και να έχουν αναγνωρίσει το επείγον κίνητρο των φοιτητών να διαμαρτυρηθούν για τη σφαγή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα και την ανάγκη για ειρήνη και τη λύση των δύο κρατών.

Αντιλαμβάνεστε κάποια επιρροή από το ισραηλινό λόμπι στο πρόγραμμα σπουδών σχετικά με το Ισραήλ-Παλαιστίνη στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ιδιαίτερα στην Columbia;

Το ισραηλινό λόμπι και μεμονωμένοι δωρητές προσπαθούν να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες και τον λόγο υπέρ της Παλαιστίνης. Αυτό είναι λάθος.
Όσο περισσότερο γνωρίζει κανείς την ιστορία της περιοχής, τόσο περισσότερο μπορεί να δει την αληθινή πορεία προς την ειρήνη και τη συνύπαρξη της περιοχής.
Η επίτευξη δικαιοσύνης και πολιτικής αυτοδιάθεσης της Παλαιστίνης ως μέρος της λύσης των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον όλου του κόσμου.

Έχετε παρατηρήσει περιπτώσεις αυτολογοκρισίας ή απροθυμίας μεταξύ των συναδέλφων σας στην Κολούμπια ή σε άλλα ιδρύματα να ασκήσουν κριτική στο Ισραήλ λόγω ανησυχιών για τις επιπτώσεις;

Πολλοί καθηγητές, συμπεριλαμβανομένου εμένα, μιλούν ανοιχτά για την αδικία και την παρανομία της προσέγγισης του Ισραήλ.
Φυσικά, οι πολιτικοί προσπαθούν να κόψουν τέτοιες απόψεις, αλλά οι απόψεις που εκφράζουμε είναι ευρέως διαδεδομένες και το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού κοινού θέλει μια δίκαιη ειρήνη στην περιοχή. Καλούμε να τερματιστεί αμέσως ο πόλεμος και να γίνει ευπρόσδεκτο το κράτος της Παλαιστίνης ως το 194ο κράτος μέλος του ΟΗΕ ως μέρος της λύσης των δύο κρατών.

Ποια είναι η γνώμη σας για την αδιάκοπη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ;

Η πολιτική των ΗΠΑ είναι τραγική, καταστροφική, άδικη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.
Οι ΗΠΑ είναι συνένοχοι σε εγκλήματα πολέμου. Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης μπορεί κάλλιστα να αποφασίσει σύντομα ότι το Ισραήλ εμπλέκεται σε γενοκτονία, δηλαδή, κατά παράβαση της Σύμβασης του 1948 για τη Γενοκτονία.
Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως, καλωσορίζοντας την Παλαιστίνη ως κράτος μέλος του ΟΗΕ και εφαρμόζοντας τη λύση των δύο κρατών χωρίς καθυστέρηση.
Οι ΗΠΑ είναι ο μόνος διεθνής πράγοντας που διαφωνεί με αυτή τη θέση.

Πιστεύετε ότι ο χειρισμός της σύγκρουσης στη Γάζα από τον Πρόεδρο Biden θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις προοπτικές επανεκλογής του;

Ναι, σίγουρα. Θα μειώσει την υποστήριξη του Biden στη βάση του, και ιδιαίτερα στους νεότερους ψηφοφόρους. Δυστυχώς, ο Trump θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερος.
Ωστόσο, η προσέγγιση του Biden είναι λανθασμένη, αποτυχημένη και απαράδεκτη.

Αναμένετε την πιθανότητα η Ουάσιγκτον να προσαρμόσει τις πολιτικές της έναντι του Ισραήλ ως απάντηση στην αυξανόμενη δημόσια πίεση στο μέλλον;

Μια αλλαγή πολιτικής είναι δυνατή, επείγουσα και απαραίτητη για την ειρήνη.
Υπάρχουν δύο παράγοντες που μπορεί να το προκαλέσουν. Από τη μία πλευρά, οι ΗΠΑ απομονώνονται όλο και περισσότερο στον ΟΗΕ και στην παγκόσμια γνώμη.
Οι ΗΠΑ είναι πλέον το μόνο εμπόδιο για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, και ως εκ τούτου στη λύση των δύο κρατών. Από την άλλη πλευρά, το ψηφοφόρο κοινό των ΗΠΑ είναι επίσης πολύ δυσαρεστημένο με τη συνενοχή των ΗΠΑ στον άδικο και δολοφονικό πόλεμο του Ισραήλ.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων –γεωπολιτική και κοινή γνώμη των ΗΠΑ– θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μετατόπιση της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την ειρήνη και τη λύση των δύο κρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης