Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έγκριση κόλαφος ΕΕ στην υπεξαίρεση των ρωσικών asset - Το 90% από τα 3 δισ. των κερδών πάει… σε όπλα για την Ουκρανία

Έγκριση κόλαφος ΕΕ στην υπεξαίρεση των ρωσικών asset - Το 90% από τα 3 δισ. των κερδών πάει… σε όπλα για την Ουκρανία
Το υπόλοιπο 10% θα κατευθυνθεί στην ανοικοδόμηση της Ουκρανία - Τα πρώτα χρήματα εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμα στην Ουκρανία τον Ιούλιο
Την τελική έγκριση για την υπεξαίρεση των κερδών από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην ΕΕ έδωσαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 21/5 τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανακοίνωσε η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ επιβεβαίωσε τη συμφωνία να χρησιμοποιηθούν τα έκτακτα κέρδη από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την υποστήριξη της στρατιωτικής αυτοάμυνας και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας».

Στα 3 δις τα κέρδη

Αυτό σημαίνει ότι από τα κέρδη των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας μπορούν να αντληθούν περίπου 2,5 με 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Από αυτά το 90% θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και το 10% για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν, εντός του καλοκαιριού η ΕΕ αναμένεται να εκταμιεύσει από τα έκτακτα κέρδη των παγωμένων ρωσικών asset στην ΕΕ, το πρώτο 1 δις ευρώ για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία.

Διαθέσιμα από Ιούλιο

«Εγκρίναμε στην ΕΕ τη χρήση των εσόδων από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας για να βοηθήσουμε την Ουκρανία.
Εκτιμάται ότι μόνο φέτος αυτά θα ανέλθουν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 90%, θα πάει στον ουκρανικό στρατό», ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Jan Lipavsky.
Από την πλευρά του η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Aja Labib, τόνισε ότι  μετά την έγκριση της απόφασης, αυτά τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στο Κίεβο έως τον Ιούλιο.

Πάνω από 210 δις ευρώ

Υπενθυμίζεται πως στις 8 Μαΐου τα κράτη-μέλη είχαν καταλήξει σε μια «καταρχήν συμφωνία».
Μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ και οι χώρες της G7 πάγωσαν σχεδόν τα μισά ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα ύψους περίπου 300 δισ. ευρώ.
Περίπου 200 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στους λογαριασμούς της βελγικής Euroclear, ενός από τα μεγαλύτερα συστήματα διακανονισμού και εκκαθάρισης στον κόσμο.
Μέχρι πρόσφατα, η ΕΕ συζητούσε τρόπους χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μόνο για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Η ΕΚΤ, ειδικότερα, προειδοποίησε ότι η προσέλκυση αυτών των κεφαλαίων για να βοηθήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εγκυμονεί κινδύνους για τη φήμη για το ευρωπαϊκό νόμισμα μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, στις αρχές Μαΐου, η βελγική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της ΕΕ ανέφερε ότι τα μέλη της ΕΕ είχαν προηγουμένως συμφωνήσει σε μέτρα για τη χρήση εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Αποκαλύψεις από Euroclear

Σε δηλώσεις της η Valerie Urban, εκτελεστική διευθύντρια του αποθετηρίου Euroclear, όπου δεσμεύονται περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ρωσικά κεφάλαια, αποκάλυψε το υποτιθέμενο σχέδιο υπεξαίρεσης εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με αυτήν, το ποσό που θα λάβει στην πραγματικότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι μεταξύ 87% και 89% του καθαρού κέρδους από την επανεπένδυση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων μετά την καταβολή των βελγικών φόρων ύψους 25%.
Η Euroclear επιμένει ότι μεταξύ 11% και 13% των καθαρών κερδών παραμένει στους λογαριασμούς της εταιρείας για να καλύψει τον κίνδυνο αξιώσεων των επενδυτών για ανάκτηση των κεφαλαίων τους.

Η αντίδραση της Μόσχας

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η Μόσχα θα αμφισβητήσει τα βήματα της Δύσης που στοχεύουν στην κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, υποστηρίζοντας πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα ήταν ένα ακόμη βήμα παραβίασης όλων των κανόνων και κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Όπως είπε, αυτό θα συνεπάγεται «πολύ σοβαρό δικαστικό και νομικό κόστος για όσους λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και επωφελούνται από τέτοιες αποφάσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία θα αρχίσει να επεξεργάζεται μέτρα αντίδρασης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι η Μόσχα μπορεί επίσης να μην επιστρέψει εκείνα τα κεφάλαια που οι δυτικές χώρες διατηρούσαν στη Ρωσία και τα οποία πάγωσαν ως απάντηση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης