Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Macron προκαλεί, το ΝΑΤΟ φοβάται, οι Ρώσοι προελαύνουν – Τσέχος στρατηγός: Το τέλος της Ουκρανίας θα είναι πολύ άσχημο

O Macron προκαλεί, το ΝΑΤΟ φοβάται, οι Ρώσοι προελαύνουν – Τσέχος στρατηγός: Το τέλος της Ουκρανίας θα είναι πολύ άσχημο
Andor Sandor (Τσέχος στρατηγός): Εάν η Ουκρανία δεν κάνει ειρήνη τώρα θα έχει άσχημο τέλος - Sky News: Οι Ρώσοι θα κατασκευάσουν 4,5 εκατ βλήματα το 2024 σε σχέση με τα 1,3 εκατ όλης της Δύσης μαζί - Στην Ρωσία κοστίζει 1.000 δολάρια στην Δύση 4.000 δολάρια
Σχετικά Άρθρα
(upd29) Ο ρωσικός στρατός, η ρωσική πολεμική βιομηχανία απέδειξαν την ανωτερότητα τους…
Όσοι παρακολουθούν σοβαρά τις εξελίξεις στο Ουκρανικό ένα συμπέρασμα βγάζουν: η Ρωσία «έχει» στρατιωτικά όλο το ΝΑΤΟ, που ήταν παντελώς απροετοίμαστο…
Ο Macron, ο Γάλλος Πρόεδρος, μπορεί να καλεί την Ευρώπη να προετοιμαστεί για οποιοδήποτε σενάριο, αλλά το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ φοβούνται την κλιμάκωση…
Ήδη το CNN αναφέρει ότι έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και του Λευκού Οίκου, που δεν θέλει περαιτέρω κλιμάκωση με την Ρωσία…
Πάντως, Τσέχος στρατηγός ξεκάθαρα προειδοποιεί: εάν η Ουκρανία δεν κάνει άμεσα ειρήνη, θα έχει άσχημο τέλος…
Ναι, το τέλος της Ουκρανίας θα είναι άσχημο…
Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι μετρ της στρατηγικής ετοιμάζουν νέο μέτωπο στα βόρεια σύνορα, συγκεντρώνουν στρατεύματα για να επιτεθούν ίσως στην περιοχή του Sumy.

Peskov: Tο ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τον βαθμό κλιμάκωσης και φλερτάρει με στρατιωτική ρητορική, πέφτει σε στρατιωτική έκσταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Peskov σε συνέντευξή του στο REN-TV .
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Stoltenberg, ο οποίος πρότεινε να επανεξεταστεί το ερώτημα εάν η Ουκρανία θα πρέπει να είναι σε θέση να εξαπολύσει πλήγματα με δυτικά όπλα σε στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονται στο διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Το ΝΑΤΟ αυξάνει τον βαθμό κλιμάκωσης, φλερτάρει με στρατιωτική ρητορική, πέφτει σε τέτοια στρατιωτική έκσταση, αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε», είπε σχετικά ο Peskov.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι εκκλήσεις του επικεφαλής της Συμμαχίας να προμηθεύσει περισσότερα όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία και να άρει τους περιορισμούς στη χρήση τους δεν μπορεί να είναι προσωπική του άποψη.
«Είναι ένας αξιωματούχος, είναι ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», τόνισε ο Peskov.

Macron (Γάλλος Πρόεδρος): Η Ευρώπη να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια, να βοηθήσουμε την Ουκρανία μέχρι τέλους

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στηρίξουν πλήρως την Ουκρανία και να είναι προετοιμασμένες για οποιοδήποτε σενάριο για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Macron σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό Πρόεδρο
Σύμφωνα με τον Γάλλο ηγέτη, οι τρέχουσες προκλήσεις απαιτούν ένα «άλμα» στη συνεργασία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας «για να προετοιμαστούν για το μέλλον».
«Κάναμε αυτό το άλμα από την αρχή της σύγκρουσης, αλλά πρέπει να πάμε παραπέρα.
Έχουμε πάρει μια σκληρή θέση.
Θα θίξουμε επίσης αυτό το θέμα στο κοινό (γαλλογερμανικό) Συμβούλιο Υπουργών και στο Συμβούλιο Άμυνας, πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία μέχρι τέλους να αντισταθεί, να οπλιστεί να εκπαιδευτεί.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο προκειμένου να οικοδομηθεί μακροπρόθεσμη ειρήνη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο Macron.
Όπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, μετά τα αποτελέσματα μιας τριήμερης επίσκεψης στη Γερμανία, θα ήθελε να δει ένα «φιλόδοξο σχέδιο» για την άμυνα της Ουκρανίας και την ασφάλεια της Ευρώπης, καθώς και «μια κοινή άποψη για την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ .
Στα μέσα Μαΐου, ο Macron είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να συγκρατήσει τη Ρωσία, εάν «το παρακάνει».
Πριν από αυτό, είπε επίσης ότι τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «ένατο συνασπισμό για βαθιά χτυπήματα» - προμηθεύοντας τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Επιπλέον, ο Γάλλος ηγέτης υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο» και επέτρεψε επίσης να σταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία εάν το ζητήσει το Κίεβο.
Σε γενικές γραμμές, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μιλούν όλο και περισσότερο για άμεση επέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει έναν άνευ προηγουμένου γύρο κλιμάκωσης της έντασης, που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα.
Με φόντο πολεμικές δηλώσεις δυτικών πολιτικών, άρχισαν στη Ρωσία ασκήσεις πυραυλικών σχηματισμών με χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

CNN: Φοβούνται τον πόλεμο - Ο Λευκός Οίκος διαφωνεί με τον Antony Blinken για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken διαφωνεί με συμβούλους του Λευκού Οίκου που φοβούνται μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία, τόνισε ο Malcolm Davis, αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, σε συνέντευξή του στο CNN.
«Υπάρχει μια ομάδα εντός της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Biden που ανησυχεί για την προοπτική κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan, κατά τη γνώμη μου, είναι τόσο συγκρατημένος όσο ο Πρόεδρος Biden», είπε ο Malcolm Davis.
Σύμφωνα με τον Malcolm Davis, είναι η εσωτερική σύγκρουση στην Ουάσιγκτον που δεν επιτρέπει στο Κίεβο να λάβει άδεια να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα.
Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times ανέφεραν ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε προτείνει να επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί σε στόχους στη Ρωσία χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, Michael McCaul, καλώντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken να άρει την απαγόρευση στο Κίεβο να χτυπήσει ρωσικό έδαφος με αμερικανικά όπλα.
Επίσης, μια ομάδα Αμερικανών μελών του Κογκρέσου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να «πλήξει στρατηγικούς στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας υπό ορισμένες συνθήκες».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, τόνισε ότι εάν αυτό θα συμβεί για την Ρωσία θα σημάνει άμεση στρατιωτική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ.

Ο τρομοκρατημένος Zelensky ζητά ειρήνη – Η Δύση να πιέσει «με όλα τα απαραίτητα μέσα τη Ρωσία»

Να πιέσουν τη Ρωσία για ειρήνη χρησιμοποιώντας «όλα τα απαραίτητα μέσα», προέτρεψε τους Δυτικούς συμμάχους του ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται να υπάρξει «απτός εξαναγκασμός της Ρωσίας», η οποία επιδιώκει «να καταστρέψει την Ουκρανία και να προχωρήσει».
Ο Zelensky έχει πει στο παρελθόν ότι δεν θα διαπραγματευτεί απευθείας με τη Ρωσία έως ότου οι δυνάμεις της Μόσχας εγκαταλείψουν όλη την ουκρανική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
Η έκκλησή του έρχεται σε μία περίοδο που η Ρωσία κερδίζει εδάφη έναντι της Ουκρανίας και το Κίεβο να υποφέρει από έλλειψη όπλων και ανθρωπίνου δυναμικού.
Μιλώντας στην Ισπανία, προέτρεψε επίσης τους Δυτικούς ηγέτες να άρουν τις απαγορεύσεις στα όπλα που προμηθεύεται η Ουκρανία από τους συμμάχους της ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος.
Η Ρωσία δηλώνει δημόσια ότι είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες, υπό τον όρο ότι τα εδάφη που έχουν ήδη καταληφθεί στην Ουκρανία να παραμείνουν υπό τον έλεγχό της.
Οι περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν επιμείνει ότι το Κίεβο πρέπει να εστιάζει τις επιθέσεις του στις ρωσικές δυνάμεις που κατέχουν ουκρανικό έδαφος.
«Πρέπει να συνεργαστούμε και να ασκήσουμε πίεση όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στους εταίρους μας για να μας δώσουν την ευκαιρία να αμυνθούμε ενάντια στη Ρωσία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Zelensky έγινε δεκτός από τον Βασιλιά Φελίπε στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης. Eπρόκειτο να επισκεφθεί την Ιβηρική Χερσόνησο πριν 10 ημέρες αλλά ανέβαλε τα ταξίδια του λόγω του ρωσικού σφυροκοπήματος στο Kharkiv.
Μετά το Μπαράχας (Barajas) ο Zelensky μετέβη στο Moncloa, το ισπανικό «Μέγαρο Μαξίμου», όπου και τον υποδέχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν διμερή συμφωνία ασφαλείας ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει προμήθειες πλήθους στρατιωτικού εξοπλισμού, από πυραύλους Patriot μέχρι τανκ. αυτοκίνητα Leopard combat, καθώς και μια μεγάλη γκάμα προϊόντων άμυνας που κατασκευάζονται ειδικά από την ισπανική βιομηχανία.

Stoltenberg (ΝΑΤΟ): Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία - Όχι όπλα και στρατός στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ δεν βλέπει άμεση απειλή από τη Ρωσία, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Jens Stoltenberg
υποστηρίζοντας πως η Συμμαχία δεν θέλει ούτε αναζητά σύγκρουση.
Ωστόσο, ο Stoltenberg επισήμανε πως παρόλο αυτά το ΝΑΤΟ θεωρεί απαραίτητο να αυξήσει τη στρατιωτική του ισχύ στη Μαύρη Θάλασσα
«Δεν βλέπουμε καμία άμεση απειλή ένοπλης επίθεσης σε κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και υπάρχει αστάθεια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε την επαγρύπνηση μας, να αυξήσουμε την παρουσία μας στο έδαφος και στον αέρα.
Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΝΑΤΟ επενδύει περισσότερο στην κατασκευή ολοκληρωμένης αντιπυραυλικής άμυνας για να αυξήσει την ικανότητά μας να ενισχύσουμε γρήγορα ή να μετατοπίσουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες» υποστήριξε ο Stoltenberg.
«Όσον αφορά την Ουκρανία, έχουμε ένα διπλό καθήκον: να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, αλλά και να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης πέρα ​​από το έδαφός της, το ΝΑΤΟ δεν αναζητά σύγκρουση με τη Ρωσία και πιστεύει ότι η υποστήριξή μας στην Ουκρανία δεν μας κάνει συμβαλλόμενο μέρος.
Ως εκ τούτου, δεν έχουμε σχέδια να αναπτύξουμε δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ή να στείλουμε εξοπλισμό του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο» επισήμανε ο Stoltenberg.

Πυρά κατά της ΕΕ

Ο Stoltenberg εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της ΕΕ, τονίζοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έφτασε ούτε καν κοντά στη δέσμευση που είχε δώσει στο Κίεβο πως έως τον Μάρτιο του 2024, θα του είχε παραδώσει 1 εκατομμύριο οβίδες.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ προμήθευσαν στην Ουκρανία το 99% όλων των όπλων, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, δεν στείλαμε αρκετά στο Κίεβο και υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρασαν έξι μήνες συζητώντας ένα πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.
H EE υποσχέθηκε ένα εκατομμύριο οβίδες, αλλά δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει αυτό το ποσό» τόνισε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, θα ανακοινωθεί η δημιουργία μιας μόνιμης δομής για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.
Επιπλέον, ο Stoltenberg υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συναίνεση στο ΝΑΤΟ όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Όπως είπε, για να προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες.
«Οι χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας, αλλά δεν υπάρχει συναίνεση για το χρονοδιάγραμμα» είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Viktor Orban (Πρωθυπουργός Ουγγαρίας): Τα χειρότερα σενάρια θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν στην Ουκρανία

Αν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί βλέπουν τα πυρηνικά όπλα ως αποτρεπτικό μηχανισμό, τα χειρότερα σενάρια που δεν είχαν σκεφτεί στην αρχή της σύγκρουσης θα μπορούσαν να υλοποιηθούν, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban.
«Κατά τη γνώμη μου, οι ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονται την πυρηνική βόμβα ως ένα τακτικό εργαλείο αποτροπής και όχι ως κάτι που πραγματικά θα χρησιμοποιηθεί, αλλά αυτό που δεν σκέφτονται είναι ότι μπορεί ακόμα να συμβεί μπορεί να πραγματοποιηθούν τα χειρότερα σενάρια», είπε ο Viktor Orban.
Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Radoslaw Sikorski δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν τη Ρωσία με «εξόντωση» του ρωσικού στρατεύματος στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης εάν η Ρωσία χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.
Ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Medvedev δήλωσε ότι η Πολωνία πρέπει να καταλάβει ότι τυχόν αμερικανική επίθεση σε ρωσικούς στόχους σημαίνει την έναρξη ενός παγκόσμιου πολέμου.

Alar Karis (Πρόεδρος Εσθονίας): Η Εσθονία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να γονατίσει τη Ρωσία

Η Εσθονία - μια μικρή χώρα με 90.000 στρατιώτες - θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γονατίσει τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Alar Karis σε συνέντευξή του στο φινλανδικό έντυπο Yle.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να γονατίσουμε τη Ρωσία […]», τόνισε.
Ο Karis πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, οι διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία είναι δυνατές μόνο μετά τη στρατιωτική ήττα της Ρωσίας.
Την ίδια στιγμή, τώρα το Κίεβο δεν χρειάζεται ένα στρατιωτικό σώμα του ΝΑΤΟ στο έδαφός του, αλλά την προμήθεια δυτικών όπλων, τόνισε ο Alar Karis
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Χλευάζει τον Εσθονό πρόεδρο η Zakharova (Ρωσία): Να μας δείξει πως θα μας γονατίσει…

Στις δηλώσεις του προέδρου της Εσθονίας, Alar Karis, ο οποίος υποστήριξε ότι η Εσθονία θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να γονατίσει τη Ρωσία αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
«Και πως θα γίνει αυτό;
Αφήστε τον να μας δείξει…» ανέφερε μιλώντας στο RIA Novosti η Zakharova.

Bild: Βρετανία, Καναδάς, Εσθονία έτοιμες να μεταφέρουν όπλα βαθιά μέσα στην Ουκρανία

Αρκετά κράτη του ΝΑΤΟ, όπως η Μ. Βρετανία, ο Καναδάς και η Εσθονία, είναι έτοιμα να παραδώσουν βοήθεια στο Κίεβο όχι μόνο έως τα ουκρανικά σύνορα, αλλά να τη μεταφέρουν απευθείας στον προορισμό της εντός του ουκρανικού εδάφους, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Bild.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο πρώην υπουργός Άμυνας της Λετονίας Artis Pabriks υποστήριξε ότι το στρατιωτικό προσωπικό των χωρών της Βαλτικής «μπορεί να εκτελέσει αποστολές στην περιοχή του LvIv», καθώς και να αναλάβει την αποναρκοθέτηση εδαφών που ανακαταλήφθηκαν σε εδάφη όπου μαίνονται ή μαίνονταν συγκρούσεις με τους Ρώσους.
Η Bild επισημαίνει ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ εξετάζουν διάφορες επιλογές για το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Ουκρανία, αν και οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη δώσει το πράσινο φως σε αυτές τις πρωτοβουλίες.
«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά εξετάζεται η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού από εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ σε ουκρανικό έδαφος, η μετακίνηση αλυσίδων υλικοτεχνικής υποστήριξης για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, καθώς και η προστασία του εναέριου χώρου της δυτικής Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως η Πολωνία θα μπορούσε να εργαστεί για τη δημιουργία ενός συνασπισμού δυτικών χωρών για την παροχή αεράμυνας στη δυτική Ουκρανία - αλλά αυτό δεν συμβαίνει ακόμη.
«Το πρόβλημα με όλα τα σχέδια των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ σχετικά με την Ουκρανία είναι ότι χρειάζονται το πράσινο φως από τις ΗΠΑ, και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υποστηρίζει πως τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης φοβούνται ότι ο Γερμανός καγκελάριος «ασκεί πίεση στον Λευκό Οίκο έτσι ώστε να μην συμφωνήσει σε καμία από τις προτάσεις από την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για πιο άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία».
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Boris Pistorius υπογράμμισε ότι η Δύση δεν συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων και drones στην Ουκρανία καθώς και ότι δεν υποστηρίζεται η ιδέα της εισαγωγής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. 

Η Γαλλία στέλνει κι επίσημα εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Ο Alexey Goncharenko, μέλος της ουκρανικής Βουλής αποκάλυψε ότι η Γαλλία συμφώνησε να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.
«Η Γαλλία συμφώνησε να στείλει τους εκπαιδευτές στην Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε σχετικά στο κανάλι του στο Telegram.
Νωρίτερα, ο Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, γνωστοποίησε ότι είχε δώσει κι επίσημα το πράσινο φως για την άφιξη Γάλλων εκπαιδευτών στα εκπαιδευτικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Εντούτοις, ο Goncharenko δεν διευκρίνισε αν αναφερόταν σε αυτή την έγκριση του Ουκρανού Αρχιστράτηγου ή σε άλλα σχέδια του ουκρανικού στρατού.

American Conservative (ΜΜΕ ΗΠΑ): Οι Δυτικοί δεν θα πετύχουν την άνευ όρων ήττα της Ρωσίας

Τα κράτη της Δύσης πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν την άνευ όρων ήττα της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία υποστηρίζει δημοσίευμα του American Conservative.
«Οι πολιτικοί θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δεν υπάρχει πραγματικός δρόμος για την άνευ όρων ήττα της Ρωσίας και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να διατυπώσουν απόψεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Δεν είναι αργά για να τερματιστεί ο πόλεμος με όρους που εγγυώνται την κυριαρχία της Ουκρανίας και που ταυτόχρονα προστατεύουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ» υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το American Conservative, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ο ρωσικός στρατός έχει γίνει ισχυρότερος, τη στιγμή που διαπιστώνεται πως η τρέχουσα στρατηγική των δυτικών συμμάχων του Κιέβου δεν μπορεί να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο την Ουκρανία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υποτιμούν τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης.

Σφοδρή αντίθεση της Ιταλίας στη χρήση δυτικών όπλων κατά στόχων στη Ρωσία

Η ιταλική κυβέρνηση διαφώνησε με την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προς τους συμμάχους να άρουν τους περιορισμούς στη χρήση όπλων που παρέχονται από τη Δύση εναντίον στόχων στη Ρωσία.
Ο Stoltenberg πιστεύει ότι ήρθε η ώρα οι σύμμαχοι να επανεξετάσουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία εναντίον στόχων στη Ρωσία, ένα μήνυμα που προκάλεσε οργή στην ιταλική κυβέρνηση, με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Matteo Salvini να εξαπολύει πρώτος από όλους τα πυρά.
«Ο Stoltenberg θα πρέπει είτε να ανακαλέσει τη δήλωσή του, είτε να ζητήσει συγγνώμη, είτε να παραιτηθεί», δήλωσε ο Salvini, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν επικρίσεις για τη φιλορωσική του στάση.

Ξεκάθαρο «όχι» Ιταλίας στην Ουκρανία: Δεν θαχρησιμοποιήσετε τα όπλα μας κατά της Ρωσίας

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Ιταλία το σενάριο η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει ιταλικά όπλα για να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος.
«Τα ιταλικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός των συνόρων της Ουκρανίας.
Θα ελέγχουμε το πώς χρησιμοποιούνται τα όπλα μας βάσει των όσων θα έχουμε συμφωνήσει με την Ουκρανία.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα αυτά να χρησιμοποιηθούν σε ρωσικό έδαφος, επειδή δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Υπερασπιζόμαστε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Antonio Tajani, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να διαπραγματευτεί.
«Δεν έχει να αποφασίσει ο Stoltenberg» είπε ο Tajani ερωτηθείς το εάν το ΝΑΤΟ θα επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία με δυτικά όπλα.

The Times: Συνταγματάρχες από τη φρουρά του Zelensky σχεδίαζαν τη δολοφονία του Kirill Budanov επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας 

Δύο συνταγματάρχες από την ομάδα φύλαξης του Zelensky σχεδίασαν τη δολοφονία του επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Kirill Budanov, αναφέρουν οι Times.
«Η δολοφονία του σχεδιάστηκε χρησιμοποιώντας drones και πυραυλικό χτύπημα», υποστηρίζει το Times
Οι Συνταγματάρχες, έπρεπε να μεταφέρουν πληροφορίες για την κίνηση της αυτοκινητοπομπής του αρχηγού της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών ώστε να τον χτυπήσουν με βαλλιστικό πύραυλο.
Η SBU ισχυρίζεται χωρίς στοιχεία ότι οι συνταγματάρχες φέρεται να συνδέονταν με τη Ρωσία .

Στις αρχές Μαΐου, η SBU ανακοίνωσε την κράτηση δύο συνταγματαρχών της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας με την υποψία ότι ετοίμαζαν απόπειρα δολοφονίας κατά του Zelensky.
Σύμφωνα με την SBU, τα σχέδια των πρακτόρων περιελάμβαναν παρακολούθηση του Zelensky και άλλων υψηλόβαθμων Ουκρανών αξιωματούχων.
Μεταξύ αυτών ήταν ο επικεφαλής της SBU Vasily Malyuk και ο Budanov.
Οι πράκτορες έπρεπε να κατευθύνουν μια πυραυλική επίθεση στον στόχο και, εάν χρειαζόταν, να χρησιμοποιήσουν ένα drone καμικάζι.

Οι Ρώσοι προελαύνουν – Κατέλαβαν νέους οικισμούς σε Donetsk, Kharkiv

Ασταμάτητος είναι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος διατηρεί την πρωτοβουλία σε όλη τη γραμμή του μετώπου ενώ παράλληλα καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερα εδάφη.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο στρατός κατέλαβε τον οικισμό Netailovo που βρίσκεται στην επαρχία του Donetsk, ενώ οι δυνάμεις «Δύση» έθεσαν υπό τον έλεγχο τους τον οικισμό της Ivanovka στην επαρχία του Kharkiv.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο ρωσικός στρατός βελτιώνει διαρκώς τις θέσεις του στο μέτωπο.

Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν στρατό στη δυτική περιφέρεια Belgorod κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία - Στόχος και η περιοχή Sumy

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να συγκεντρώνουν δυνάμεις απροσδιόριστου μεγέθους στη δυτική περιφέρεια Belgorod κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, πιθανόν να προσελκύσουν ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή και να προετοιμαστούν για επιθετικές επιχειρήσεις που στοχεύουν να επεκτείνουν τη ρωσική βάση στη διεθνή συνοριακή περιοχή στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για νέες επιθετικές ενέργειες και συγκεντρώνουν μια ομάδα απροσδιόριστου μεγέθους κοντά στα ουκρανικά σύνορα 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Kharkiv.
Ο Zelensky φαίνεται να αναφέρεται στην περιοχή Grayvoron-Borisovka-Proletarskiy στη δυτική περιφέρεια Belgorod.
Με βάση δορυφορικές εικόνες της περιοχής δείχνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες σε αποθήκες σε οικισμούς στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, το σημερινό μέγεθος της πιθανής συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Grayvoron-Borisovka-Proletarskiy παραμένει ασαφές.
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κρατικής Συνοριακής Υπηρεσίας δήλωσε στις 26 Μαΐου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Sumy ή σε περιοχές της Περιφέρειας Kharkiv που συνορεύουν με την Περιφέρεια Sumy, προκειμένου να επεκταθούν και να σταθεροποιηθούν περαιτέρω οι ουκρανικές δυνάμεις κατά μήκος της διεθνούς συνοριακής περιοχής στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Η περιοχή Grayvoron-Borisovka-Proletarskiy θα προσφέρει κυρίως ευκαιρίες στις ρωσικές δυνάμεις να ξεκινήσουν επιθετικές επιχειρήσεις προς τα νότια προς την κατεύθυνση των Zolochiv και Bohodukhiv, δύο ουκρανικών πόλεων βορειοδυτικά της πόλης Kharkiv εντός 25 χιλιομέτρων από τα διεθνή σύνορα ή προς τα δυτικά προς την κατεύθυνση των οικισμών κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου P-45 που συνδέει το Bohodukhiv με την πόλη Sumy.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να συνεχίσουν επιθετικές επιχειρήσεις σε μία ή και στις δύο κατευθύνσεις, και η ρωσική συγκέντρωση εδώ θα μπορούσε να έχει ως στόχο να αναγκάσει τις ουκρανικές δυνάμεις να δεσμεύσουν ανθρώπινο δυναμικό και υλικό σε ένα ευρύτερο τμήμα των συνόρων στις περιφέρειες Kharkiv και Sumy.
Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν επίσης περιορισμένες δυνάμεις στις περιφέρειες Kursk και Bryansk κοντά στα σύνορα με την περιφέρεια Sumy.
Ωστόσο ακόμη και οι περιορισμένες συγκεντρώσεις στις περιοχές θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο να επιτύχουν το πιθανό επιθυμητό αποτέλεσμα να υποχρεώσουν τον Ουκρανικό στρατό να συγκεντρώσει δυνάμεις…
Επί του παρόντος, οι ρωσικές δυνάμεις φέρνουν τη Βόρεια Ομάδα Δυνάμεων στη διεθνή συνοριακή περιοχή στην αναφερόμενη προγραμματισμένη τελική της δύναμη και πιθανότατα θα ξεκινήσουν μόνο περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του άξονα Sumy – Kharkiv έως ότου η Βόρεια Ομάδα Δυνάμεων πλησιάσει την τελική της ισχύ….

Andor Sandor (Τσέχος στρατηγός): Εάν η Ουκρανία δεν κάνει ειρήνη τώρα θα έχει άσχημο τέλος

Η Ουκρανία πρέπει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό, έγραψε ο πρώην επικεφαλής της τσεχικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγός Andor Sandor, σε άρθρο του για το iDNES.
«Η τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο υποδηλώνει ότι εάν η ένοπλη σύγκρουση συνεχιστεί και δεν βρεθεί μια ειρηνική λύση, η Ουκρανία κινδυνεύει να καταλήξει πολύ άσχημα», αναφέρει ο Andor Sandor
Η κατάσταση στον ουκρανικό στρατό είναι πολύ δύσκολη και κανείς, συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης του, δεν το κρύβει πια.
Σχεδόν σε όλο το μήκος του μετώπου, που είναι πάνω από 1.000 χιλιόμετρα, διεξάγεται μια βάναυση σύγκρουση φθοράς και σε ορισμένα σημεία οι Ρώσοι προχωρούν στην επίθεση και πετυχαίνουν τακτικές επιτυχίες, γράφει ο Andor Sandor.
Ο ρωσικός στρατός προχωρά ενεργά στην περιοχή του Kharkiv.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, Vitaly Ganchev, δήλωσε ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης Volchansk στο Kharkiv.
Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τη σειρά του, παραδέχτηκε ότι οι ουκρανικές μονάδες αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε «πιο πλεονεκτικές θέσεις» στην περιοχή, δηλαδή να υποχωρήσουν.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Η ουκρανική σύγκρουση έχει εισέλθει σε νέα φάση – Οι ρώσοι καταστρέφουν τον Ουκρανικό στρατό

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε ένα νέο στάδιο, δήλωσε ο πρώην πράκτορας της CIA Larry Johnson.
«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα φάση εχθροπραξιών.
Αυτή είναι μια προέλαση των ρωσικών δυνάμεων… αλλά δεν είναι μια κλασική μεγάλη επίθεση», σημείωσε ο Larry Johnson.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο κύριος στόχος των ρωσικών στρατευμάτων τώρα δεν είναι οι εδαφικές αποκτήσεις, αλλά η καταστροφή των μονάδων των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
«Θα το κάνουν πρώτα με πυροβολικό και βόμβες ολίσθησης, μετά με drones, μετά με τανκς και μετά με στρατιώτες», κατέληξε ο Larry Johnson.
Νωρίτερα, στις 3 Μαΐου 2024, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ομάδες ρωσικών στρατευμάτων συνεχίζουν να εισβάλλουν στο σύστημα των εχθρικών οχυρών σε ολόκληρη τη γραμμή μάχης και οι μονάδες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προσπαθούν ανεπιτυχώς να προσκολληθούν σε μεμονωμένες γραμμές.

Sky News: Οι Ρώσοι θα κατασκευάσουν 4,5 εκατ βλήματα το 2024 σε σχέση με τα 1,3 εκατ όλης της Δύσης μαζί - Στην Ρωσία κοστίζει 1.000 δολάρια στην Δύση 4.000 δολάρια


Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας (DIB) θα κατασκευάσει και θα ανακαινίσει τρεις φορές περισσότερες οβίδες πυροβολικού από ότι θα παράγει η Δύση το 2024.
Το Sky News, επικαλούμενο έρευνα ανοιχτού κώδικα από την εταιρεία συμβούλων Bain & Company με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε στις 26 Μαΐου ότι οι ρωσικές πολεμικές βιομηχανίες πιθανότατα θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν 4,5 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού το 2024 σε σύγκριση με 1,3 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού που οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες θα παράγουν συλλογικά το 2024.
Το Sky News ανέφερε ότι κάθε πυρομαχικό κοστίζει στις δυτικές χώρες περίπου 4.000 δολάρια διαμέτρου 155 χλστ. προδιαγραφών του ΝΑΤΟ – αν και αυτή η τιμή ποικίλλει «σημαντικά» ανάλογα με τη χώρα παραγωγής – ενώ στην Ρωσία κοστίζει περίπου 1.000 δολάρια για την παραγωγή ενός βλήματος 152 χιλιοστών.
Ένας ουκρανικός διοικητής πυροβολικού που επιχειρεί στη βόρεια περιφέρεια του Kharkiv είπε στο Sky News ότι οι ρωσικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται σε αυτήν την περιοχή έχουν πλεονέκτημα βλημάτων πυροβολικού 5 προς 1, αλλά σημείωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να «καταστρέψουν πλήρως» έναν στόχο χρησιμοποιώντας 1 έως 3 οβίδες.
Το Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών (RUSI) ανέφερε τον Μάρτιο ότι η Ρωσία έχει επί του παρόντος περίπου 3.000.000 βλήματα παλαιών πυρομαχικών πυροβολικού στα αποθέματά της, αλλά ότι μεγάλο μέρος τους είναι σε κακή κατάσταση.
Η RUSI και άλλοι δυτικοί αναλυτές εκτίμησαν επίσης ότι η τρέχουσα εγχώρια παραγωγή πυρομαχικών της Ρωσίας δεν επαρκεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επομένως η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει να βασίζεται σε προμήθειες από εταίρους.
Ο Υπαρχηγός της Κύριας Στρατιωτικής Πληροφορίας της Ουκρανίας, Υποστράτηγος Vadym Skibitskyi ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι η Ρωσία είχε εισαγάγει περίπου 1.500.000 βλήματα από τη Βόρεια Κορέα, αλλά ότι περίπου τα μισά πυρομαχικά δεν λειτουργούσαν και τα άλλα μισά απαιτούσαν αποκατάσταση ή επιθεώρηση πριν από τη χρήση.

New York Times: Ο Valery Zaluzhny μίλησε – Τα δυτικά όπλα απέτυχαν και οδήγησαν στο θάνατο Ουκρανών στρατιωτών

Τα δυτικά όπλα αποδείχτηκαν κατώτερα των προσδοκιών στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, γράφουν οι New York Times.
«Σύμφωνα με τους Ουκρανούς διοικητές, ορισμένα από τα δυτικά όπλα που τους παρασχέθηκαν απέτυχαν, οδηγώντας σε θανάτους».
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς διοικητές και ένα στρατιωτικό ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα το Κίεβο, ορισμένα αμερικανικά πυρομαχικά ακριβείας που παραδόθηκαν στον Ουκρανικό στρατό αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης επειδή η ακρίβειά τους μειώθηκε σημαντικά από τα ρωσικά αντίμετρα.
Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό ανάγκασε τον ουκρανικό στρατό να σταματήσει να χρησιμοποιεί ορισμένα από τα οπλικά συστήματα της Δύσης.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο πρώην γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Valery Zaluzhny είπε ότι οι οβίδες της Δύσης βοήθησαν τον Ουκρανικό στρατό, αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα σημειώσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Έτσι, οι New York Times έγραψαν ότι τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου χρησιμοποιούνται με επιτυχία για την καταστροφή ουκρανικών drones.

Economist: Η έλλειψη εκρηκτικών εμποδίζει την ΕΕ να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών προς την Ουκρανία

Η έλλειψη εκρηκτικών και ειδικών πυρίτιδων εμποδίζει την ΕΕ να αυξήσει την παραγωγή πυρομαχικών προς την Ουκρανία, αναφέρει το περιοδικό Economist.
«Η Ευρώπη προσπαθεί απεγνωσμένα να αυξήσει την πενιχρή παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων...
Η πιο ευάλωτη περιοχή είναι κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν το τελευταίο πράγμα στο μυαλό όλων: έλλειψη εκρηκτικών», γράφει το περιοδικό Economist.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαίοι κατασκευαστές εκρηκτικών δεν είναι βέβαιοι ότι θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγή και φοβούνται ότι λόγω της ανεπαρκούς παραγωγής εκρηκτικών στην ΕΕ, το Κίεβο δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τον απαιτούμενο αριθμό οβίδων.
Το περιοδικό Economist επισημαίνει ότι με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η ζήτηση για όπλα μειώθηκε απότομα και ως εκ τούτου πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές εκρηκτικών μείωσαν την παραγωγή ή έκλεισαν.
Έτσι, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών έκλεισε το 2008, και αυτή τη στιγμή ο τελευταίος μεγάλος παραγωγός TNT στην ΕΕ εδρεύει στη βόρεια Πολωνία.
Το περιοδικό Economist τονίζει ότι για πολλές δεκαετίες η παραγωγή εκρηκτικών στην Ευρώπη δεν γινόταν σε πραγματικά βιομηχανική κλίμακα.
Παράλληλα, η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής εκρηκτικών μπορεί να διαρκέσει από τρία έως επτά χρόνια.
Ένα παράδειγμα είναι το εργοστάσιο της Rheinmetall στην Ουγγαρία, το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί μόλις το 2027.
Μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία εκρηκτικών στην Ευρώπη, είναι η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς και βασικών πρώτων υλών.

Μαζικά συνδυασμένα Ρωσικά χτυπήματα καταστρέφουν στρατιωτικά αεροδρόμια, σε όλη την Ουκρανία

Το βράδυ της 26ης Μαΐου, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μια μαζική συνδυασμένη επίθεση στις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία.
Συνολικά, ο ουκρανικός στρατός στις πίσω περιοχές δέχτηκε τουλάχιστον δύο μαζικά κύματα επιθέσεων.
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, οι στόχοι περιελάμβαναν μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.
Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας παραδοσιακά ανέφερε ότι η ουκρανική αεράμυνα φέρεται να απέκρουσε τη νυχτερινή επίθεση.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν όλους τους στόχους, εκτός από τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal.
Η Πολεμική Αεροπορία ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 12 πυραύλους X-101 και 31 UAVs Geran.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, μόνο δύο πύραυλοι Dagger έπληξαν τους στόχους.
Ωστόσο, οι επίσημες αναφορές του ουκρανικού στρατού σπάνια ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η επίθεση φέρεται να ξεκίνησε περίπου στις 3 τα ξημερώματα τοπική ώρα.
Το πρώτο κύμα επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχε στόχο δυτικές κεντρικές και νότιες περιοχές.
Τα ρωσικά UAV Geran κατέστρεψαν στόχους στις περιοχές Vinnytsia, Zhytomyr, Khmelnitsky, Poltava, Cherkasy και Odessa.
Πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύτηκαν από δώδεκα πυραυλοφορείς TU-95MS και TU-22M3 και MiG-31 με πυραύλους Kinzhal έπληξαν στόχους στις περιοχές Khmelnitsky, Vinnytsia, Zhytomyr, Ternopil, Kirovograd, Ivano-Frankivsk και Κιέβο.
Ένας από τους στόχους ήταν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Starokonstantinov κοντά στην πόλη Khmelnitsky.
Σύμφωνα με πληροφορίες χτυπήθηκε από UAV καμικάζι, Kinzhal (Dagger) και πυραύλους X-101.
Το αεροδρόμιο Starokonstantinov, όπου εδρεύει η 7η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας και οι πύραυλοι κρουζ Storm Shadow/SCALP, δέχθηκαν τα πιο έντονα χτυπήματα.
Το αεροδρόμιο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, άλλοι στόχοι που χτυπήθηκαν μπορεί να είναι το αεροδρόμιο Ivano-Frankivsk, όπου εδρεύει η 114η τακτική αεροπορία της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και το αεροδρόμιο Vinnytsia, όπου εδρεύει η 456η ταξιαρχία μεταφορών.
Το αεροδρόμιο στη Vinnytsia είχε δεχθεί στο παρελθόν αρκετές σφοδρές επιθέσεις.
Μαζικά συνδυασμένα χτυπήματα καταστρέφουν στρατιωτικά αεροδρόμια, άλλες εγκαταστάσεις σε όλη την Ουκρανία
Ένα άλλο χτύπημα πυραύλων που πιθανότατα εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας κατέστρεψε εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο Zaporozhye που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό.
Το αεροδρόμιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς από τον Φεβρουάριο του 2022.
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, καταστράφηκε το κτίριο όπου πιθανότατα ο ουκρανικός στρατός αποθήκευε πυρομαχικά.
Kharkiv_Battle_Map_Draft_May_26_2024.png

Kupyansk_Battle_Map_Draft_May_26_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_26_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_26_2024.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης