Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γάλλος Πρόεδρος): Η Ουκρανία πρέπει να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία με δυτικά όπλα

Macron (Γάλλος Πρόεδρος): Η Ουκρανία πρέπει να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία με δυτικά όπλα
Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα», μεταξύ άλλων, να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος
Θα πρέπει να επιτραπεί στις Oυκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να χτυπήσουν στόχους στη Ρωσία, από όπου εκτελούνται οι βομβαρδισμοί, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Πρέπει να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος, από όπου πραγματοποιούνται βομβαρδισμοί, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην Ουκρανία να χτυπήσει άλλους στρατιωτικούς ή πολιτικούς στόχους στο έδαφος της Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz.
Επιπλέον, κατά τη γνώμη του, η μεταφορά στην Ουκρανία όπλων μεγάλης εμβέλειας ικανών να πλήξουν ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους δεν αποτελεί κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Ήδη, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συζητήσουν τη δυνατότητα άρσης των περιορισμών στην Ουκρανία για την χρήση δυτικών όπλων σε Ρωσικό έδαφος, όπως ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg.

Η πρόταση του Jens Stoltenberg

Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα», μεταξύ άλλων, να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος.
Πρόσθεσε ότι ορισμένοι σύμμαχοι έχουν ήδη άρει τους αντίστοιχους περιορισμούς στα χτυπήματα και, κατά τη γνώμη του Γενικού Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ήρθε η ώρα να αρθούν και άλλοι περιορισμοί.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov ,σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ φλερτάρει με τέτοια ρητορική, αυξάνοντας τον βαθμό κλιμάκωσης, βρίσκεται σε στρατιωτική έκσταση.
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Jens Stoltenberg, ανέφερε ότι είχε υπερβεί τις εξουσίες του.
Σημείωσε ότι ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας «έχει ήδη πολιορκηθεί από τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ».
Έτσι, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Antonio Tajani, με φόντο τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της συμμαχίας, σημείωσε ότι η Ουκρανία πρέπει να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα μόνο εντός της επικράτειας της Ουκρανίας

Η επιθετική ρητορική του ΝΑΤΟ

Πρόσφατα, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ μιλούν όλο και περισσότερο για άμεση επέμβαση στην ουκρανική σύγκρουση.
Ο Macron, ο Γάλλος Πρόεδρος, το έχει δηλώσει επανειλημμένα.
Σύμφωνα με τον Macron, η Γαλλία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσία σπάσει την πρώτη γραμμή άμυνας και η Ουκρανία ζητήσει στρατιωτική βοήθεια.
Υποστήριξε επίσης ότι «πολλές χώρες» συμφώνησαν με την προσέγγισή του για την πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων.
Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία «προειδοποιούν» τη Γερμανία ότι θα μπορούσαν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία εάν η κατάσταση εξελιχθεί δυσμενώς για τον Ουκρανικό στρατό.
Στις 28 Μαίου 2024, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Radoslaw Sikorski, σε συνέντευξή του στη Gazeta Wyborcza, δεν απέκλεισε ο Πολωνικός στρατός να μπει στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τέτοιες ιδέες έναν άνευ προηγουμένου γύρο κλιμάκωσης της έντασης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα.
Με φόντο πολεμικές δηλώσεις δυτικών πολιτικών, άρχισαν στη Ρωσία ασκήσεις πυραυλικών σχηματισμών της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας.
Αυτοί οι ελιγμοί αφορούν ασκήσεις για χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

www.bankimngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης