Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιχείρηση – σκούπα στο διαδίκτυο από την Europol – Συνελήφθησαν ύποπτοι στην Ουκρανία και Αρμενία

Επιχείρηση – σκούπα στο διαδίκτυο από την Europol – Συνελήφθησαν ύποπτοι στην Ουκρανία και Αρμενία
Ένας από τους βασικούς υπόπτους κέρδισε τουλάχιστον 69 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα
Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στην Ουκρανία και την Αρμενία και περισσότεροι από 100 διακομιστές διαδικτύου καταργήθηκαν ή διακόπηκαν σε μια μεγάλη διεθνή επιχείρηση για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την Europol.
Διεξήχθη μεταξύ 27 και 29 Μαΐου, η υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ κατά των botnets, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ransomware».
Τα αποσυναρμολογημένα botnets περιλάμβαναν τα IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot και Bumblebee, πρόσθεσε.
Η επιχείρηση, που ονομάστηκε Operation Endgame, ξεκίνησε και ηγήθηκε από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Συμμετείχαν πολλές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Europol.
«Με τη διεθνή Επιχείρηση Endgame, οι ανακριτικές αρχές μας κατάφεραν να επιφέρουν το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πλήγμα κατά του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο μέχρι σήμερα», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Nansy Faeser.
Η μακρόχρονη αστυνομική έρευνα διέκοψε την υποδομή «από την οποία προέρχονται μαζικές επιθέσεις με ransomware παγκοσμίως, στις οποίες συλλέγονται δεδομένα, κρυπτογραφούνται και στη συνέχεια εκβιάζονται τα θύματα», είπε η Faeser, προσθέτοντας ότι τέτοιο έγκλημα προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημιά στη Γερμανία.
Μία από τις συλλήψεις έγινε στην Αρμενία και οι άλλες τρεις στην Ουκρανία, ανέφερε η Europol, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 2.000 domain βρίσκονται τώρα υπό τον έλεγχο των αρχών επιβολής του νόμου.
Το κακόβουλο λογισμικό επιτρέπει στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να συνδέονται κρυφά με τους υπολογιστές των ανθρώπων για κακόβουλους σκοπούς.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας από τους βασικούς υπόπτους κέρδισε τουλάχιστον 69 εκατομμύρια ευρώ σε κρυπτονομίσματα, ενοικιάζοντας τοποθεσίες υποδομής εγκληματικών πράξεων για την ανάπτυξη ransomware.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης