Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακράια πόλωση στο Ισραήλ: Ο Bennny Gantz ζητεί διάλυση βουλής και προκήρυξη εκλογών - «Επιβραβεύετε τη Hamas» απαντά το Λικούντ

Ακράια πόλωση στο Ισραήλ: Ο Bennny Gantz ζητεί διάλυση βουλής και προκήρυξη εκλογών - «Επιβραβεύετε τη Hamas» απαντά το Λικούντ
Είναι ακόμη ασαφές εάν ο Gantz διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές
Το κεντρώο κόμμα του Benny Gantz, αν και συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση του κοινοβουλίου, ωστόσο είναι ακόμη ασαφές εάν διαθέτει επαρκή στήριξη στην Κνεσέτ ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο κεντρώος εταίρος έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, απαιτώντας να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας, μέχρι τις 8 Ιουνίου.
Απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό εάν δεν παρουσιαστεί κάποιο τέτοιο σχέδιο.
Το κόμμα Εθνικής Ενότητας «υπέβαλε πρόταση νόμου για τη διάλυση της 25ης Κνεσέτ (…) Αυτό είναι η συνέχεια του αιτήματος του ηγέτη του κόμματος Benny Gantz να προχωρήσουμε σε μια ευρεία συμφωνία ενόψει της διεξαγωγής εκλογών πριν από τον Οκτώβριο, έναν χρόνο μετά τη σφαγή», αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του Netanyahu μετά την επίθεση της Hamas στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου 2023, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.
Το κεντρώο μπλοκ του Gantz ωστόσο διαλύθηκε τον Μάρτιο, όταν ο Gideon Saar, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προερχόμενος από το Λικούντ του Netanyahu, τερμάτισε τη συνεργασία του και σχημάτισε μια ξεχωριστή, κεντροδεξιά ομάδα στο κοινοβούλιο.
Το κόμμα Εθνικής Ενότητας του Gantz από μόνο του δεν διαθέτει αρκετές ψήφους για να ρίξει την κυβέρνηση.
Το Λικούντ απάντησε στην κίνηση αυτή του Gantz με μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και ότι η διάλυση της κυβέρνησης θα πλήξει την πολεμική προσπάθεια.
«Εν μέσω ενός πολέμου, το Ισραήλ χρειάζεται ενότητα και όχι διαίρεση», διαμηνύει σχετικά το Λικούντ.
«Η διάλυση της κυβέρνησης ενότητας είναι μια ανταμοιβή για τον ηγέτη της Hamas Yahya Sinwar, μια συνθηκολόγηση στη διεθνή πίεση και ένα θανατηφόρο πλήγμα στις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων μας», καταλήγει απορρίπτοντας την πρόταση του κεντρώου του εταίρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης