Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Pistorius υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια στη Μολδαβία ενάντια στη Ρωσία

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Pistorius υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια στη Μολδαβία ενάντια στη Ρωσία
Ο υπ. Άμυνας της Γερμανίας Pistorius έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Μολδαβό ομόλογο του Anatoly Μosatii στην πρωτεύουσα Κισινάου
Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius διαβεβαίωσε τη Μολδαβία ότι η Γερμανία θα συνεχίσει την υποστήριξή της ενάντια στις απειλές της Μόσχας.
Ο Pistorius, ο οποίος επισκέπτεται τη Μολδαβία με φόντο τον πόλεμο της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία, έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Μολδαβό ομόλογο του Anatoly Μosatii στην πρωτεύουσα Κισινάου.
«Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας που διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο με σκοπό να αποσταθεροποιήσει άλλες χώρες» δήλωσε ο Pistorius, χαρακτηρίζοντας τη Μολδαβία ως τμήμα της «ευρωπαϊκής οικογένειας» και επαινώντας «τα εντυπωσιακά βήματα» που έκανε κατά την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Ο υβριδικός πόλεμος εννοείται ότι σημαίνει πως οι επιτιθέμενοι βασίζονται σε έναν συνδυασμό παραδοσιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οικονομικής πίεσης, επιθέσεων υπολογιστών και προπαγάνδας στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο Pistorius είπε ότι περαιτέρω αμυντική βοήθεια για τη Μολδαβία είναι καθοδόν. Τα συμβόλαια έχουν υπογραφεί για την παράδοση ακόμη δεκατεσσάρων (14) γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Piranha-3H, που θα προστεθούν στα 19 παρόμοια οχήματα που είχαν αποσταλεί το 2023.
Η παράδοση φορητών συστημάτων αντιαεροπορική άμυνας αναμένεται να αρχίσει το επόμενο έτος. Η Γερμανία υποστηρίζει επίσης τη Μολδαβία με αμυντικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Pistorius.
Πρόσθεσε ότι παρέχεται επίσης ιατρικός εξοπλισμός για το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένων κιβωτίων πρώτων βοηθειών αξίας σχεδόν 1 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία πρόκειται να προμηθεύσει η Γερμανία για την ενίσχυση της αμυντικής ετοιμότητας.
Ο Μosatii ευχαρίστησε τη Γερμανία για την υποστήριξή της μέσω προγραμμάτων βοήθειας και στον τομέα της επιμελητείας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 430 Μολδαβοί στρατιώτες έχουν επωφεληθεί από μαθήματα εκπαίδευσης σε διάφορους τομείς, όπως η ιατρική, το πυροβολικό και η στρατιωτική εκπαίδευση.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το «να έχουμε επαρκείς αμυντικές δυνατότητες, τη διατήρηση της ειρήνης και τη διασφάλιση ενός σταθερού και ευημερούντος περιβάλλοντος ασφάλειας για τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», είπε, σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Μολδαβίας Maya Sandu θέλει να προωθήσει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να έχει μεγάλη επιρροή στην οικονομικά φτωχή χώρα των περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που κάποτε ήταν δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης.
Ρώσοι στρατιώτες έχουν σταθμεύσει στην αποσχισθείσα μολδαβική περιοχή της Υπερδνειστερίας από τη δεκαετία του 1990. Υπάρχουν νέοι φόβοι ότι η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την αναταραχή στην περιοχή ως πρόσχημα για κλιμάκωση στον απόηχο του πολέμου της εναντίον της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης