Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Θετική» η Hamas στις ισραηλινές προτάσεις για εκεχειρία στη Γάζα, παρότι το Ισραήλ επιμένει στην «καταστροφή» της

«Θετική» η Hamas στις ισραηλινές προτάσεις για εκεχειρία στη Γάζα, παρότι το Ισραήλ επιμένει στην «καταστροφή» της
«Η Hamas βλέπει θετικά όσα συμπεριλήφθηκαν (...) στην ομιλία του αμερικανού προέδρου Joe Biden, για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Hamas χαρακτήρισε «θετικό» τον νέο ισραηλινό οδικό χάρτη για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 31/5 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και χαιρετίστηκε το Σάββατο 1/6 από μερίδα της διεθνούς κοινότητας ως «αχτίδα ελπίδας», έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες καταστροφικού πολέμου.
Σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο ο Biden κάλεσε τη Hamas να αποδεχθεί το σχέδιο, που κατ’ αυτόν υποβλήθηκε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το Κατάρ, εμιράτο που έχει μεσολαβητικό ρόλο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε να χαθεί» αυτή η ευκαιρία, είπε ο κ. Biden ενώ την ερχόμενη Παρασκευή ο πόλεμος θα συμπληρώσει οκτώ μήνες στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πληθυσμός του οποίου είναι αντιμέτωπος με λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει», πρόσθεσε.
Στην πρώτη φάση του σχεδίου, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, θα εφαρμοστεί πλήρης κατάπαυση του πυρός και τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από «τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» για έξι εβδομάδες.

Αναστολή εχθροπραξιών + Απελευθέρωση ομήρων

Η αναστολή των εχθροπραξιών, πάντα σύμφωνα με τον κ. Biden, θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Hamas στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, ιδίως γυναικών και αρρώστων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ.
Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μπορεί να γίνει «μόνιμη» αν η Hamas «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η ακόλουθη φάση του σχεδίου θα συμπεριλαμβάνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συμπλήρωσε.
«Η Hamas βλέπει θετικά όσα συμπεριλήφθηκαν (...) στην ομιλία του αμερικανού προέδρου Joe Biden, για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση και την ανταλλαγή αιχμαλώτων», ανέφερε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα σε ανακοίνωσή του.

Χωρίς να αναφερθεί ρητώς στην ομιλία του κ. Biden, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι «ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν» οι όμηροι «το συντομότερο δυνατόν» κι ότι ο κ. Netanyahu «εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού».
Ωστόσο, ταυτόχρονα, η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε ότι ο πόλεμος που διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας θα «συνεχιστεί», δεν θα τερματιστεί «προτού επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και «της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Hamas».
Ο οδικός χάρτης που καταρτίστηκε επιτρέπει να «τηρηθούν οι αρχές αυτές», πρόσθεσαν οι υπηρεσίες του κ. Netanyahu.

«Αχτίδα ελπίδας»

Οι εξελίξεις προκάλεσαν αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres να καλεί το Ισραήλ και τη Hamas να «αδράξουν την ευκαιρία» που παρουσιάζεται, ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Η πρόταση είναι «ρεαλιστική» και προσφέρει «αληθινή ευκαιρία» για τον τερματισμό του πολέμου και «των δεινών των αμάχων στη Γάζα», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen.
Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου», έκρινε από την πλευρά της η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Annalena Baerbock μέσω X.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Anthony Blinken προώθησε χθες τον νέο οδικό χάρτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να χαθεί», σχολίασε στο Ισραήλ το Φόρουμ των Οικογενειών των Ομήρων, καλώντας τη λεγόμενη κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί και να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να δεχτεί και να εφαρμόσει την πρόταση.

«Μη διαπραγματεύσιμες»

Ο Ismail Haniya τόνισε χθες πως το κίνημά του ενημέρωσε τους μεσολαβητές ότι οι «απαιτήσεις» της Hamas, πάνω απ’ όλα το να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός και το να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, είναι «μη διαπραγματεύσιμες».
Η ομιλία του Joe Biden έγινε καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν φθάσει πλέον να επιχειρούν στο κέντρο της Rafahς, πόλης στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο των εχθροπραξιών, και λένε πως κατέλαβαν τον έλεγχο του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», ζώνης στρατηγικής σημασίας, στα σύνορα του θυλάκου με την Αίγυπτο.

Ο πόλεμος, που διανύει σήμερα τη 239η ημέρα του, ξέσπασε όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Hamas εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Η επίθεση είχε αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Και από τους άλλους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Hamas, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.280 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Αποκάλυψη»

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ισοπέδωσαν ολόκληρες συνοικίες, εξανάγκασαν να εκτοπιστεί το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας και προκάλεσαν μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Rafah, η οποία την περασμένη Κυριακή μετατράπηκε στο θέατρο βομβαρδισμών σε καταυλισμό εκτοπισμένων οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε 45 ανθρώπους, προκαλώντας παγκόσμιο αποτροπιασμό.
Στο ανθρωπιστικό επίπεδο, οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για την παράλυση στις παραδόσεις βοήθειας μέσω της μεθοριακής διέλευσης στη Rafah, της μοναδικής σύνδεσης του θυλάκου με την αιγυπτιακή επικράτεια, που παραμένει κλειστή αφότου κατέλαβε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς της ο ισραηλινός στρατός, την 7η Μαΐου.
Το πέρασμα στη Rafah είναι απόλυτα κρίσιμο για να εισέρχεται η βοήθεια και αφότου άρχισαν ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη

Ισραήλ: Οι όροι για μόνιμη επίτευξη του πυρός στην Γάζα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Hamas καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» (ισραηλινή πρωθυπουργία)

Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι οι «όροι» για την επίτευξη «μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» στην Γάζα δεν έχουν μεταβληθεί στο ισραηλινό σχέδιο και περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Hamas καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει ώστε οι όροι αυτοί να εκπληρωθούν πριν από την εφαρμογή μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν εκπληρωθούν αυτοί οι όροι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδίδεται μία ημέρα μετά την παρουσίαση οδικού χάρτη από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.Ισραήλ-Γάζα: Οι όροι για μόνιμη επίτευξη του πυρός στην Γάζα εξακολουθούν να περιλαμβάνουν την «καταστροφή» της Hamas καθώς και την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» (ισραηλινή πρωθυπουργία)

O πόλεμος «δεν θα τελειώσει» προτού αφανιστεί η Hamas

«Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ενωμένη στην επιθυμία να επιστρέψουν οι όμηροί μας το συντομότερο δυνατόν κι εργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου (και) ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε την ομάδα των διαπραγματευτών να παρουσιάσει σχέδιο για την επίτευξη του στόχου αυτού, επιμένοντας ταυτόχρονα ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει όσο δεν έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του», συμπεριλαμβανομένων της «επιστροφής» όλων των ομήρων και «της εξάλειψης των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Hamas».
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Anthony Blinken συζήτησε χθες σχετικά με τον ισραηλινό οδικό χάρτη για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας και από το αεροσκάφος με το οποίο επέστρεφε από τη σύνοδο του NATO στην Πράγα, ο υπουργός Εξωτερικών «επέμεινε στο ότι η Hamas πρέπει να αποδεχθεί τη συμφωνία χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Matthew Miller.

«Αχτίδα ελπίδας» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κατά τη Γερμανία

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, η Annalena Baerbock, εξήρε χθες Παρασκευή τον ισραηλινό οδικό χάρτη για κατάπαυση του πυρός που παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
Η πρόταση «προσφέρει αχτίδα ελπίδας και πιθανή οδό για να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου», έκρινε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας μέσω X.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron εξέφρασε την υποστήριξη του στο σχέδιο των ΗΠΑ για εκεχειρία στην Γάζα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron εξέφρασε το Σάββατο 1η Ιουνίου, με ηλεκτρονικό μυνημα την υποστήριξη του στο σχέδιο των ΗΠΑ για παύση πυρός στην Γάζα. «Υποστηρίζουμε την πρόταση συνολικής συμφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους εταίρους στην περιοχή για την επίτευξη μίας λύσης που θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για όλους» αναφέρει ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Γαλλία επιδιώκει την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και την δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης