Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σκάνδαλο με το Zantac στοιχειώνει την GSK - Έρχονται δίκες για καρκίνο, «βουτιά» -10% στη μετοχή

Το σκάνδαλο με το Zantac στοιχειώνει την GSK - Έρχονται δίκες για καρκίνο, «βουτιά» -10% στη μετοχή
Ανοίγει ο δρόμος για δίκες κατά της φαρμακοβιομηχανίας

Sell off 10% σημείωσαν οι μετοχές της GSK, στον απόηχο δικαστικής απόφασης σύμφωνα με την οποία η βρετανική φαρμακοβιομηχανία, μαζί με άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Sanofi, θα αντιμετωπίσει δίκες σχετικά με το αν το φάρμακο Zantac προκαλεί καρκίνο.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την GSK, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές δίκες στο πολιτειακό δικαστήριο του Delaware.
Η μετοχή υποχώρησε έως και 10% στις συναλλαγές στο Λονδίνο, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση από τον Αύγουστο του 2022.

Καταιγισμός αγωγών

Το Zantac ήταν ένα δημοφιλές αντιόξινο που έχει προκαλέσει καταιγισμό αγωγών στις ΗΠΑ για προσωπικές βλάβες που ισχυρίζονται ότι προκαλεί καρκίνο.
Σε αντίθεση με ομοσπονδιακό δικαστή στη Φλόριντα που απέρριψε τα στοιχεία για τον καρκίνο ως αναξιόπιστα το 2022, η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου Vivian Medinilla κατέληξε την Παρασκευή στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές δεν βασίζονταν σε ελαττωματικές επιστημονικές απόψεις για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς ότι το Zantac προκάλεσε διάφορες μορφές καρκίνων.
Η απόφαση, αν και διαδικαστική, εκθέτει την GSK σε περισσότερες από 70.000 υποθέσεις, έγραψε ο αναλυτής της Citi Peter Verdult σε σημείωμα προς τους πελάτες του. Υπολόγισε το συνολικό κόστος διακανονισμού του Zantac στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η GSK θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
Η φαρμακοβιομηχανία τόνισε ότι η απόφαση «δεν σημαίνει ότι το δικαστήριο συμφωνεί με τα επιστημονικά συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων των εναγόντων και δεν καθορίζει την ευθύνη».
Η GSK έχει σταθερά αρνηθεί ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης