Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ: Αγωγή 1 δισ. λιρών στην Amazon από 35.000 Βρετανούς λιανοπωλητές

Οι Δαυίδ εναντίον του Γολιάθ: Αγωγή 1 δισ. λιρών στην Amazon από 35.000 Βρετανούς λιανοπωλητές
Οι μικροί λιανοπωλητές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν την Amazon
Σχετικά Άρθρα
Ομαδική αγωγή 1 δισ. λιρών από Βρετανούς λιανοπωλητές που την κατηγορούν ότι χρησιμοποίησε τα δεδομένα τους για να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη της, αντιμετωπίζει η Amazon.
Συγκεκριμένα, η Βρετανική Ένωση Ανεξάρτητων Λιανοπωλητών (BIRA) αναμενόταν να καταθέσει την αγωγή σήμερα 6/6 για λογαριασμό περίπου 35.000 λιανοπωλητών στην βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) στο Λονδίνο, δήλωσαν οι δικηγόροι της BIRA.
Στο κείμενο της αγωγής αναφέρεται ότι η Amazon έκανε χρήση μη δημοσίων δεδομένων που παρέχονται από λιανοπωλητές που πωλούν προϊόντα στη διαδικτυακή αγορά Marketplace του γίγαντα της λιανικής Amazon, για να προσφέρει αυτή φθηνότερα ανταγωνιστικά προϊόντα προς πώληση απευθείας σε καταναλωτές.
Η BIRA αναφέρει ότι μικροί λιανοπωλητές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουν την Amazon, δεδομένου του μεγέθου και της εμβέλειας της, αλλά ότι η αγωγή έχει σκοπό να σταματήσει να οδηγεί τους λιανοπωλητές εκτός αγοράς. Η κατάθεση της αγωγής είναι το πρώτο βήμα για τους λιανοπωλητές να αποζημιωθούν για όσα έχει κάνει η Amazon, υπογραμμίζει η Ένωση.
Επίσης, η αγωγή αναφέρει ότι η Amazon χειραγώγησε προς όφελός της τη λειτουργία Buy Box στον ιστότοπό της, που εμφανίζεται κοντά στην κορυφή των ιστοσελίδων με προϊόντα. Το Buy Box αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστής αγωγής που υπέβαλαν καταναλωτές, διεκδικώντας έως 900 εκατ. λίρες. Η CMA είχε αναφέρει το 2022 ότι διερευνά την Amazon, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο επιλέγει τα προϊόντα που τοποθετούνται στο Buy Box.
Η Amazon δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης