Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία στην Κούβα - Η Κρίση των Πυραύλων και η πυρηνική απειλή

Η Ρωσία στέλνει πολεμικά πλοία στην Κούβα -  Η Κρίση των Πυραύλων και η πυρηνική απειλή
Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει ότι ο σαφής υπαινιγμός στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και η συμπερίληψη ενός πλοίου που φέρεται να είναι ικανό για πυρηνικά όπλα θα αναγκάσει τη Δύση να επιδείξει αυτοαποτροπή
Τα ρωσικά πολεμικά πλοία που θα καταπλεύσουν στην Κούβα την επόμενη εβδομάδα, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας της Ρωσίας να επικαλεστεί την ιστορική μνήμη της Kρίσης των Πυραύλων της Κούβας το 1962 και να στείλει μήνυμα στη Δύση, σύμφωνα με κορυφαίο αμερικανικό think tank.
Το υπουργείο των επαναστατικών ενόπλων δυνάμεων της Κούβας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τέσσερα σκάφη του ρωσικού βόρειου στόλου θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Αβάνας μεταξύ 12-17 Ιουνίου.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι «πιθανότατα μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας επίκλησης της ιστορικής μνήμης της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, ως μέρος της εκστρατείας αντανακλαστικού ελέγχου της Ρωσίας για την ενθάρρυνση της αυτοαποτροπής των ΗΠΑ».
Το Reuters μετέδωσε ότι ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως τα ρωσικά πλοία μπορεί επίσης να σταματήσουν στη Βενεζουέλα σε απροσδιόριστη ημερομηνία το καλοκαίρι του 2024.

Που στοχεύει η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να διασφαλίσει τη ρωσική ναυτική παρουσία σε «επιχειρησιακά σημαντικές περιοχές της μακρινής ωκεάνιας ζώνης».
Πρόκειται για τη φρεγάτα Admiral Gorshkov, το πυρηνοκίνητο πυραυλοκίνητο υποβρύχιο Kazan, το πετρελαιοφόρο αναπλήρωσης Academic Pashin και το ρυμουλκό διάσωσης Nikolai Chiker.
«Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι το Admiral Gorshkov μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους Zircon, τους οποίους το Κρεμλίνο έχει διαφημίσει ως ικανούς να μεταφέρουν πυρηνική κεφαλή», ανέφερε το ISW, αν και οι Κουβανοί ισχυρίστηκαν συγκεκριμένα ότι κανένα από τα σκάφη δεν κάνει κάτι τέτοιο.
«Το Κρεμλίνο πιθανότατα ελπίζει ότι ο σαφής υπαινιγμός στην κρίση των πυραύλων της Κούβας και η συμπερίληψη ενός πλοίου που φέρεται να είναι ικανό για πυρηνικά όπλα θα αναγκάσει τη Δύση να επιδείξει αυτοαποτροπή», πρόσθεσε.
«Το Κρεμλίνο πιθανότατα συντόνισε την ανακοίνωση των λιμενικών επισκέψεων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην Κούβα με τις απειλές του Putin να παράσχει ικανότητες κρούσης μεγάλου βεληνεκούς σε απροσδιόριστους φορείς για πλήγματα κατά της Δύσης, καθώς και οι δύο δραστηριότητες μπορούν να προκαλέσουν φόβο στη Δύση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης