Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα ΔΝΤ: Μνημόνιο… για ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές (5/11) – Ζητά μείωση δαπανών και χρέους στα επίπεδα προ πανδημίας

Βόμβα ΔΝΤ: Μνημόνιο… για ΗΠΑ πριν τις προεδρικές εκλογές (5/11) – Ζητά μείωση δαπανών και χρέους στα επίπεδα προ πανδημίας
«Για τις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι υπάρχει άφθονο έδαφος να μειώσουν το μέγεθος των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, δεδομένης και της ισχύος της αμερικανικής οικονομίας», επισήμανε η Gita Gopinath στους Financial Times
Η δεύτερη τη τάξει στο ΔΝΤ προέτρεψε με ιδιαίτερη αυστηρότητα τις ΗΠΑ να συρρικνώσουν το αυξανόμενο δημοσιονομικό τους βάρος το οποίο έχει εκτροχιάσει τη οικονομία τους, επισημαίνοντας ότι η ισχυρή ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου της δίνει «άφθονο» περιθώριο για να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες και να αυξήσει τις φορολογικές επιβαρύνεσεις.
Η Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, επισήμανε ότι είναι καιρός οι προηγμένες οικονομίες να «επενδύσουν στη δημοσιονομική εξυγίανση» και να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν να μειώσουν τα βάρη του χρέους στα προ πανδημίας επίπεδα.
«Για τις ΗΠΑ, βλέπουμε ότι υπάρχει άφθονο έδαφος για να μειώσουν το μέγεθος των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων, δεδομένης και της ισχύος της αμερικανικής οικονομίας», επισήμανε στους Financial Times σε συνέντευξή της το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς οικονομολόγοι και επενδυτές φοβούνται ότι χρόνια δημοσιονομικής σπατάλης τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν οδηγήσει σε μόνιμο εκτροχιασμό την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι εφιαλτικές προβλέψεις προβλέπεις

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, ο δημοσιονομικός επόπτης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναμένει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ το 2029 θα εκτιναχθεί πάνω από το προηγούμενο υψηλό του κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου .
Προβλέπει ελλείμματα μεταξύ 5,2 % και 6,3 % τα επόμενα 10 χρόνια, εάν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει σε περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.
«Ο πειρασμός να χρηματοδοτηθούν όλες οι δαπάνες μέσω δανεισμού είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να αποφύγουν οι χώρες», είπε ο Gopinath.
Σύμφωνα Fiscal Monitor του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, ότι αναμένει ότι οι ΗΠΑ θα καταγράψουν δημοσιονομικό έλλειμμα 7,1% το επόμενο έτος — περισσότερο από τρεις φορές τον μέσο όρο του 2% των άλλων προηγμένων οικονομιών. Προειδοποίησε ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Κίνα ενέχουν «σημαντικούς κινδύνους» για την παγκόσμια οικονομία.
Η Gopinath επαίνεσε τις τελευταίες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης, αν και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων, που συμφωνήθηκαν τον Δεκέμβριο, «θα είναι απολύτως κρίσιμη».
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-08_165516.png
 Οι πολιτικές εμπλοκές

Πολλοί αναλυτές θεωρούν το 2025 ως μια κομβική χρονιά για τις δημοσιονομικές προοπτικές των ΗΠΑ, με τον Donald Trump να δεσμεύεται να κάνει μόνιμες τις φορολογικές περικοπές τις οποίες είχε υιοθετήσει το 2017 εάν επανεκλεγεί και την αποτυχία του Joe Biden να περιορίσει τα υψηλά επίπεδα δημοσίων δαπανών δαπανών, εγείροντας ανησυχίες ότι τα ελλείμματα θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο από τις προβολές που γίνονται σήμερα εξαιτίας εξωγενών (π.χ. γεωπολιτικών) παραγόντων.
Η ετήσια ανασκόπηση της οικονομίας των ΗΠΑ από το ΔΝΤ αναμένεται να δημοσιευτεί αργότερα αυτόν τον μήνα.
Ο Gopinath είπε ότι για όλες τις προηγμένες οικονομίες δεν υπήρχε «κανένας τρόπος να παρακάμψουμε» το γεγονός ότι απαιτούνται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα και στις ιατρικές δαπάνες καθώς ο πληθυσμός γερνάει.
«Αυτό θα είναι κρίσιμο», πρόσθεσε.
Αν και η κυβέρνηση Biden αγωνίστηκε να περιορίσει τις δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική περίθαλψη, ο Gopinath άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ υποστήριξε τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να πιέσει τους πλούσιους Αμερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους.
«Βλέπουμε λόγους σε πολλές χώρες για πιο προοδευτική φορολογία», είπε, προσθέτοντας ότι τα κέρδη κεφαλαίου και οι φόροι κληρονομιάς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο αποτελεσματικά.
Ο Gopinath προειδοποίησε ότι η υιοθέτηση της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης «θα μπορούσε να ενισχύσει την επόμενη οικονομική ύφεση», παρόλο που θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα και να τονώσει την ανάπτυξη.
Έρευνα του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το 30% των θέσεων εργασίας στις προηγμένες οικονομίες, το 20% στις αναδυόμενες αγορές και το 18% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.
Ο Gopinath επισήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουν τους εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας που καταργούνται από την τεχνολογία.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-08_165539.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης