Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος, η Ουκρανία θα διχοτομηθεί – Αυστρία: Το ΝΑΤΟ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές – Οι Ρώσοι εντατικοποιούν την αντεπίθεση

Χάος, η Ουκρανία θα διχοτομηθεί – Αυστρία: Το ΝΑΤΟ ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές – Οι Ρώσοι εντατικοποιούν την αντεπίθεση
Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev αποκάλεσε τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz σάπιο λουκάνικο, γιατί έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του ότι η Ουκρανία θα γονάτιζε την Ρωσία… συνέβη ξεκάθαρα το αντίθετο, καταστράφηκε ο Ουκρανικός στρατός
(upd 45) Στο Ουκρανικό μέτωπο, η Ρωσική προέλαση εντατικοποιείται, οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν με γρηγορότερο ρυθμό και αρχίζουν και μεταφέρουν τις κύριες δυνάμεις τους… η αντεπίθεση της Ρωσίας θα εντατικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες…
Και ενώ η κατάσταση στο μέτωπο είναι ξεκάθαρη οι Ρώσοι νικούν, οι Ουκρανοί πήραν και νέο σύστημα Patriot…
Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος δεν υποστηρίζει την ιδέα του Macron να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Ο Biden επαναλαμβάνει αβάσιμα ότι εάν κερδίσει η Ρωσία στην Ουκρανία θα κινδυνεύσει η Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ ο Αυστριακή Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το ΝΑΤΟ ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές στην εμπλοκή του στο Ουκρανικό.
Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev αποκάλεσε τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz «σάπιο λουκάνικο» γιατί έκανε λάθος στις εκτιμήσεις του ότι η Ουκρανία θα γονάτιζε την Ρωσία… συνέβη ξεκάθαρα το αντίθετο, καταστράφηκε ο Ουκρανικός στρατός.
Ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας John Mearsheimer προειδοποιεί ότι η Ουκρανία θέλει να επιτεθεί στην Ρωσία για να μπλέξει και το ΝΑΤΟ στον πόλεμο…. η Ουκρανία διαλύεται και προφανώς εξετάζει και τα πιο καταστροφικά σενάρια, την ώρα που σε μια δήλωση - βόμβα ο πρώην υποψήφιος Ρεπουμπλικανών Vivek Ramaswamy, επιβεβαιώνει πως στόχος της Ουάσιγκτον και δεν τελειώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι  η ανατροπή Putin και η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία χαρακτηρίζοντας εντελώς «τρελούς» τα «πολεμοκάπηλα γεράκια» της Ουάσιγκτον. 

Politico: Ο Biden δεν υποστήριξε την ιδέα του Macron να στείλει εκπαιδευτές στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δεν συμφώνησε με την πρόταση του Γάλλου ομολόγου του Μαψρον να στείλει εκπαιδευτές από τις χώρες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα Politico, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν τη συνομιλία.
«Κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Πρόεδρο Biden, ο Γάλλος Πρόεδρος Macron πρότεινε την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού στη ζώνη μάχης αμερικανός Πρόεδρος δεν υποστήριξε αυτή την πρόταση.
Σύμφωνα με το Politico, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές συνέπειες της αποστολής στρατευμάτων από οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ σε μια περιοχή όπου θα μπορούσαν να βρεθούν στη γραμμή των πυρών.
Ο Biden ανέφερε ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, ανέφερε το Politico.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι ηγέτες των δύο κρατών δεν πήραν καμία απόφαση.
Ο Macron ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εκπαιδεύσει 4.500 Ουκρανούς στρατιώτες.
Πρόσθεσε ότι, κατά τη γνώμη του, η εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο γαλλικό έδαφος δεν θα γίνει «παράγοντας κλιμάκωσης».

Επιθετική ρητορική της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη κάνει αρκετές ηχηρές δηλώσεις για το θέμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, το Παρίσι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη ζώνη μάχης εάν η Ρωσία διαρρήξει την πρώτη γραμμή και η Ουκρανία ζητήσει βοήθεια.
Ο Γάλλος πολιτικός υποστήριξε ότι «πολλές χώρες» συμφώνησαν με την προσέγγισή του.
Επίσης τόνισε πρόσφατα ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος από το οποίο ο ρωσικός στρατός εξαπολύει επιθέσεις.
Ωστόσο, ο Macron δεν το θεωρεί την εξέλιξη αυτή κλιμάκωση.
Επιπλέον, όπως έγραψε η εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει έναν ευρωπαϊκό συνασπισμό για να στείλει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Le Monde, αυτό θα μπορούσε να είναι «θέμα εβδομάδων ή και ημερών».
H Ρωσία χαρακτήρισε τέτοιες ιδέες έναν άνευ προηγουμένου γύρο κλιμάκωσης της έντασης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα.
Με φόντο πολεμικές δηλώσεις δυτικών πολιτικών, άρχισαν στη Ρωσία ασκήσεις πυραυλικών σχηματισμών της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας με επίκεντρο την χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Biden (Αμερικανός Πρόεδρος): Η Ευρώπη θα απειληθεί εάν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα απειληθούν εάν η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία πετύχει.
Δεν είναι μόνο η Ουκρανία.
Αφορά πολύ περισσότερα από την Ουκρανία.
Όλη η Ευρώπη θα απειληθεί, αλλά δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί», είπε σε κοινή δήλωση Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Macron στο Παρίσι.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δυνατές ως προς την Ουκρανία. Στεκόμαστε με τους συμμάχους μας.
Και στεκόμαστε με τη Γαλλία.
Δεν θα - δεν θα το ξαναπούμε -

Κατά την συνάντηση Biden με Zelenksy ζητήθηκε πολύ παραπάνω βοήθεια ασφαλείας για να ενισχύσει την άμυνα στο Kharkiv....

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky στο Παρίσι στις 7 Ιουνίου.
Ο Biden και ο Zelensky συζήτησαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, τις προετοιμασίες για την οριστικοποίηση μιας διμερούς συμφωνίας ασφαλείας ΗΠΑ-Ουκρανίας και την επερχόμενη ειρηνευτική διάσκεψη Ουκρανίας στην Ελβετία.
Ο Biden ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία κατά της ρωσικής επιθετικότητας.
Ο Zelensky τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια ασφαλείας για να ενισχύσει την άμυνά της στην Περιφέρεια Kharkiv και ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερες ευκαιρίες να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία για να προστατεύσει από τη ρωσική επιθετικότητα πέρα από τα διεθνή σύνορα.
H πραγματικότητα είναι ότι οι καθυστερήσεις στη βοήθεια ασφαλείας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχουν περιορίσει σοβαρά τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες και ενθάρρυνε τις ρωσικές δυνάμεις να ξεκινήσουν και να επιτύχουν τακτικά σημαντικά κέρδη στη νέα επιθετική τους επιχείρηση στο βόρειο Kharkiv και να διπλασιάσουν τις επιχειρήσεις σε άλλα μέρη του μετώπου.

Welt am Sonntag: Ο Scholz δεν στηρίζει Macron στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση του Γερμανού καγκελάριου Olaf Scholz δεν υποστηρίζει την ιδέα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών εκπαιδευτών στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα της Welt am Sonntag επισημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα ο Γάλλος Αρχηγός του Επιτελείου Άμυνας Thierry Burkhard έστειλε επιστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε περίπου δέκα ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Πολωνία, στην Ολλανδία, στα τρία κράτη της Βαλτικής, στη Δανία και στη Σουηδία, με την οποία κάλεσε τις αντίστοιχες κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική αποστολή στην Ουκρανία ως μέρος ενός πολυεθνικού «συνασπισμού των πρόθυμων».
Όπως αναφέρεται, το Παρίσι αγνόησε το Βερολίνο καθώς το γερμανικό υπουργείο Άμυνας δεν έλαβε την επιστολή.
Αυτό συνέβη – σύμφωνα με την Welt am Sonntag – διότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες κατά τη διάρκεια συνομιλιών με την κυβέρνηση Macron ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμετάσχουν Γερμανοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές στην Ουκρανία.
Ωστόσο, βάσει του δημοσιεύματος, αν και οι Αμερικάνοι είχαν κάνει αντίστοιχες τοποθετήσεις, έλαβαν τη σχετική επιστολή από τη Γαλλία.

Το σχέδιο Macron

Βάσει του δημοσιεύματος ο Macron προσπαθεί να πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική αποστολή υπό την αιγίδα της ήδη υπάρχουσας Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine).
Ωστόσο, διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ότι υπάρχει αντίσταση στις Βρυξέλλες στις ιδέες του Παρισιού.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ είναι αντίθετες με την εκπαίδευση των Ουκρανών στρατιωτών στην Ουκρανία.
Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, για παράδειγμα, φοβούνται ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών στο ουκρανικό έδαφος θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης και να σύρει τη Δύση βαθύτερα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Ουγγαρία, από την πλευρά της, δήλωσε σε μια συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στα τέλη Μαΐου ότι η Ουκρανία δεν είχε πλέον ρεαλιστικές πιθανότητες να κερδίσει, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.
Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ δήλωσαν επίσης ότι από στρατιωτική άποψη υπάρχουν καλοί λόγοι για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στη χώρα τους.
Η εκπαίδευση θα ήταν τότε καλύτερα προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Ουκρανών στρατιωτών και ο στρατός δεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα του για εκπαίδευση, τονίζει το δημοσίευμα.

Claudia Tanner (Υπουργείο Άμυνας Αυστρίας): Ανακοίνωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή

Οι δυτικές χώρες έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή επιτρέποντας στην Ουκρανία να επιτεθεί σε στόχους στο ρωσικό έδαφος με όπλα που μετέφεραν, δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Άμυνας Claudia Tanner σε συνέντευξή της στην die Presse.
«Η κόκκινη γραμμή έχει ξεπεραστεί.
Είμαι λοιπόν πολύ ικανοποιημένη με τη διευκρίνιση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ότι το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία».
Έτσι απάντησε η Tanner στην ερώτηση ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Γερμανία επέτρεψαν στην Ουκρανία να επιτεθεί σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας με τη βοήθεια δυτικών όπλων».
Η Ουκρανία Κίεβο δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να «προστατεύσει επαρκώς το Kharkiv από βομβαρδισμούς από τα ρωσικά σύνορα».
«Ως στρατιωτικά ουδέτερο έθνος, δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε», απάντησε η Tanner.
Ο Jens Stoltenberg δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 6 Ιουνίου ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέδια να μεταφέρει στρατιωτικό προσωπικό στο ουκρανικό έδαφος.
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι τα μέλη της συμμαχίας έχουν το δικαίωμα να παρέχουν στο Κίεβο «πολυμερή υποστήριξη».
Στις 31 Μαΐου, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Biden επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος που απειλούν το Kharkiv.
Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, η Ουάσιγκτον έχει εγκρίνει τη χρήση πυραυλικών συστημάτων GMLRS, HIMARS MLRS και συστημάτων πυροβολικού «στην περιοχή του Kharkiv».
Όπως δήλωσε την ίδια μέρα ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Steffen Hebestreit, το Βερολίνο και οι εταίροι του συμφωνούν ότι το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να εμποδίσει την προέλαση του ρωσικού στρατού στην περιοχή του Kharkiv.
Διευκρινίζεται ότι το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Panzerhaubitze 2000 και το σύστημα MARS-II MLRS μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όπλα που προμηθεύει η Γερμανία.
Στις 2 Ιουνίου, η Γαλλία έδωσε στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Storm Shadows/Scalps για να χτυπήσει ρωσικές περιοχές.
Ο Jens Stoltenberg σημείωσε ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας, μετέφεραν αρχικά όπλα στο Κίεβο «χωρίς κανέναν περιορισμό».

Viktor Orban (Πρωθυπουργός Ουγγαρίας): Η Δύση θέλει να νικήσει τη Ρωσία για να αποκτήσει πρόσβαση στους πολύτιμους πόρους της

Οι πολιτικοί της Δύσης θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία επειδή σχεδιάζουν να αποκτήσουν πρόσβαση στους τεράστιους πόρους, τα περιουσιακά της στοιχεία και τα χρήματά της, όπως στη δεκαετία του 1990, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban.
«Η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα ότι οι δυτικοί στρατιωτικοί ηγέτες θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία στον πόλεμο. Υπέροχο σχέδιο!
Τόσο απλό! Αλλά για τι;
Και για χρήματα.
Σύμφωνα με τον Viktor Orban, η Ουκρανία είναι πλούσια σε πόρους, αλλά είναι και πνιγμένη στα χρέη, οι ξένες εταιρείες μπορεί ήδη να κατέχουν την εύφορη γη και άλλα οικονομικά περιουσιακά της στοιχεία.
Ο Viktor Orban τόνισε επίσης ότι πολλοί στη Δύση θέλουν να επιστρέψουν στη δεκαετία του 1990, όταν όχι μόνο η Ουκρανία ήταν προσβάσιμη, αλλά και η Ρωσία, οι πόροι, τα περιουσιακά της στοιχεία και τα χρήματά της, και μια προσπάθεια «να νικηθεί η Ρωσία σε μια σύγκρουση στα σύνορά της». πρώτο στάδιο του σχεδίου.
«Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θυμούνται τη δεκαετία του 1990, την εποχή του Γέλτσιν, ως μια περίοδο μεγάλων οικονομικών ευκαιριών, όταν έγιναν αποδεκτοί χωρίς προβλήματα και μάλιστα πρόθυμα, εισήλθαν στη ρωσική οικονομία και άρχισαν να ανοικοδομούν και να χρησιμοποιούν τις οικονομικές ευκαιρίες της Ρωσίας σύμφωνα με τη σύγχρονη οικονομική λογική η Ρωσία αξιοποιεί μόνη της τους οικονομικούς της πόρους.
Νωρίτερα, ο Viktor Orban δήλωσε ότι οι κατασκευαστές όπλων, οι κερδοσκόποι και οι μεγάλοι δυτικοί οικονομικοί κύκλοι που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στους ρωσικούς φυσικούς πόρους ενδιαφέρονται για τη συνέχιση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Orban: Επίλυση Ουκρανικού σε δύο φάσεις - Προϋπόθεση η νίκη των κομμάτων σε ΕΕ, ΗΠΑ

Για επίλυση του ουκρανικού ζητήματος σε δύο φάσεις έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orban.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα είναι δυνατό να υπολογίζουμε στην επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εάν τα κόμματα της ειρήνης κερδίσουν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να περιμένει κανείς την ειρήνη στην Ουκρανία, ο Orban είπε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε δύο βήματα, αναφέροντας πως το κύριο θέμα των σημερινών ευρωεκλογών είναι το ζήτημα της ειρήνης και του πολέμου.
«Τον Νοέμβριο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Αυτό είναι το δεύτερο βήμα.
Εάν στις εκλογές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες η νίκη πάει στους ειρηνόφιλους ανθρώπους» τότε μπορεί να εδραιωθεί η ειρήνη στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
«Το πρώτο μας καθήκον τώρα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», σημείωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.
Όπως είπε, παρακολουθεί στενά τις προεκλογικές εκστρατείες στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της ΕΕ και παντού είδε ότι το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης έχει έρθει στο προσκήνιο.
«Αυτό είναι πλέον ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα.
Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να ερμηνεύσει την προεκλογική εκστρατεία στις ευρωπαϊκές χώρες ως εκστρατεία για το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης» επισήμανε ο Orban.

Βόμβα Ramaswamy (πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών): Είναι εντελώς τρελοί τα πολεμοκάπηλα γεράκια στην Ουάσιγκτον, επιδιώκουν ανατροπή καθεστώτος στη Ρωσία

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden θέλει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία,
δήλωσε ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Vivek Ramaswamy, μια ανησυχία που συμμερίζεται ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Elon Musk.
«Ακούστε προσεκτικά τον Biden και τη δικομματική κοινοβουλευτική ομάδα των πολεμοκάπηλων για την Ουκρανία.
Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την «υπεράσπιση» της Ουκρανίας.
Αυτοί οι τρελοί αρχίζουν να ακούγονται σαν να θέλουν πλήρη προσβολή στη Ρωσία.
Είναι τρέλα", έγραψε ο Ramaswamy στο κοινωνικό δίκτυο X .
Ο λόγος που δεν δήλωσαν ποτέ τον στόχο του πολέμου στην Ουκρανία είναι ότι ήθελαν την ευελιξία για να μετακινήσουν... το τέλος του.
Πηγαίνουν για αυτό που ήθελαν από παλιά: αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία (χωρίς να σκεφτούν δύο φορές τις συνέπειες)."
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Musk απάντησε στην ανάρτηση του Ramaswamy περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ ανησυχητική».
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε σε συνάντηση με επικεφαλής διεθνών πρακτορείων ειδήσεων που διοργάνωσε το TASS ότι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2022 ματαιώθηκε από εκείνους που ήθελαν να επιτύχουν τους στόχους εξωτερικής πολιτικής τους προς την κατεύθυνση της Ρωσίας, δηλαδή την καταστροφή και τη στρατηγική ήττα της η χώρα.

Dmitry Medvedev (Συμβούλιο Ασφαλείας Ρωσίας): Ο Γερμανός Olaf Scholz είναι σάπιο λουκάνικο, καταδίκασε τους Ουκρανούς

Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev, σχολιάζοντας τα λόγια του γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz ότι «η Ουκρανία δεν μπορεί να γονατίσει», αποκάλεσε τον Olaf Scholz «σάπιο λουκάνικο».
«Ο σάπιος Olaf Scholz μπήκε ξαφνικά σε μια κουβέντα και ξεκίνησε μια χιονοθύελλα ή, όπως θα έλεγαν στη γλώσσα που ξέρουμε, μπέρδεψε την πραγματικότητα ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να παραδεχτεί ότι η Ουκρανία είναι δυνατή και δεν μπορεί να την γονατίσει».
Ο Dmitry Medvedev πρόσθεσε επίσης ότι ο Olaf Scholz πρέπει να μετανοήσει «για τα ψέματά του σχετικά με την επικείμενη νίκη», γιατί καταδίκασε τους Ουκρανούς σε εξόντωση θυσιάζοντας την ευημερία των Γερμανών και για «την αναβίωση του ναζισμού».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Putin είπε σε συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Carlson ότι το 2022, οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο, η ουκρανική πλευρά «πέταξε όλες τις συμφωνίες».
Την ίδια στιγμή, ο Putin έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τον διάλογο με το Κίεβο.
Τόνισε επίσης, ότι η Ουκρανία ελέγχεται πλήρως, κυβερνάται και υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ
"Ουκρανία; Τι είναι η Ουκρανία; Η σημερινή Ουκρανία είναι <…> κάποιο είδος κυριαρχίας, η οποία κυβερνάται άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Την συντηρούν", κατέληξε. 

John Mearsheimer (Πολιτικός Επιστήμονας): Η Ουκρανία θέλει να εισβάλει στη Ρωσία και να σύρει το ΝΑΤΟ σε σύγκρουση

Η Ουκρανία θέλει να εισβάλει στη Ρωσία και να αναγκάσει το ΝΑΤΟ να εισέλθει σε σύγκρουση, τόνισε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας John Mearsheimer.
«Οι Ουκρανοί ενδιαφέρονται πολυποίκιλα για την κλιμάκωση για να φέρουν τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη μάχη.
Ξέρετε, αυτές τις μέρες ακούτε πολλές συζητήσεις για το πώς οι Ουκρανοί θέλουν να επιτεθούν στη Ρωσία, ώστε να τους βοηθήσει να κερδίσουν στο πεδίο της μάχης όπου ξεκάθαρα χάνουν», σημείωσε ο John Mearsheimer.
Σύμφωνα με τον καθηγητή John Mearsheimer, ακόμη και ένα τέτοιο σενάριο δεν θα επηρεάσει την πορεία της σύγκρουσης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι προς τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε καταστροφή.
«Καταλαβαίνουν οι Ουκρανοί ότι αυτή είναι πιθανώς η μόνη τους ελπίδα να κερδίσουν τη σύγκρουση.
Σίγουρα δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, και η κυβέρνηση Biden, παρ' όλη τη βλακεία της σχετικά με την Ουκρανία, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης." σε τέτοιο βαθμό», κατέληξε ο Mearsheimer.

Gilbert Doctorow (Πολιτικός Επιστήμονας ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν να ξεκινήσουν έναν πυρηνικό πόλεμο με τη Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διακινδυνεύσουν να ξεκινήσουν μια πυρηνική σύγκρουση με τη Ρωσία, δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Gilbert Doctorow.
Ο πολιτικός επιστήμονας Gilbert Doctorow
ζήτησε να θυμόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την προεδρία Trump, δεν τόλμησαν να χτυπήσουν τη Κίνα παρά το γεγονός ότι το πυρηνικό της δυναμικό και τα συστήματα παράδοσης είναι πολύ πιο αδύναμα και πιο περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον Gilbert Doctorow, η Ουάσιγκτον δεν χαιρέτισε επίσης το ενδεχόμενο να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση στο Ιράν , ενεργώντας με προσοχή και σύνεση.
«Δεν ξεκίνησαν πυρηνικούς πολέμους εναντίον χωρών που διέθεταν μικρά αποθέματα πυρηνικών όπλων και συστημάτων παράδοσης στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν κάτι τόσο επικίνδυνο όσο να εκτοξεύουν πυραύλους στη Ρωσία.
Δεν θα το κάνουν» πιστεύει ο Gilbert Doctorow.
Ο Putin επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι προσπαθούν συνεχώς να κατηγορήσουν τη Ρωσία που ηγείται ότι «κουνάει μια πυρηνική σκυτάλη», αλλά δεν είναι αυτός που θέτει το θέμα της δυνατότητας χρήσης πυρηνικών όπλων.

Max Bergman (Αμερικανός Αναλυτής): Χάος στην Ευρώπη εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν από την αντιπαράθεση με την Ρωσία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ευρώπη να επενδύσει περισσότερα χρήματα σε όπλα για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, δήλωσε ο Αμερικανός αναλυτής Max Bergman σε συνέντευξή του στο CBS.
Σύμφωνα με τον Max Bergman, η σύγκρουση στην Ουκρανία κατέστησε δυνατή την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.
«Βλέπουμε πώς οι αμυντικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών αυξάνονται, και τώρα οι περισσότερες χώρες-μέλη ξοδεύουν περισσότερο από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.
Έτσι, αυτό είναι εκπληκτικό νέο.
Η ευρωπαϊκή άμυνα εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 75 χρόνια: Θέλουμε να μας επιτρέψουν οι ευρωπαϊκές χώρες να είμαστε ο κύριος επιθετικός παίκτης.
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Max Bergman, η πιθανή επιστροφή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Trump στον Λευκό Οίκο θα φέρει σε δύσκολη θέση την Ευρώπη που παρασύρεται όλο και περισσότερο σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
«Θα επακολουθούσε χάος εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχωρούσαν», κατέληξε ο Max Bergman.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Η Ρωσία δεν θα σπαταλήσει πυρηνικά όπλα στη Βρετανία

Η Ρωσία δεν χρειάζεται να σπαταλήσει πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο συνταξιούχος αξιωματικός πληροφοριών των αμερικανικών πεζοναυτών και στρατιωτικός αναλυτής Scott Ritter.
«Η ιδέα ότι η Ρωσία θα σπαταλήσει πυρηνικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αστεία», τόνισε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, η Ρωσία «απλώς πρέπει να περιμένει» μέχρι να καταρρεύσει αυτή η χώρα λόγω της ανικανότητας της δικής της ηγεσίας.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός αναλυτής): Η καταστροφή αμερικανικού εξοπλισμού στην Ουκρανία έχει γίνει ρουτίνα

Τα ρωσικά στρατεύματα καταστρέφουν αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία σε τέτοιες ποσότητες που έχει γίνει ρουτίνα, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Είναι απίστευτο πόσο ρουτίνα έχει γίνει η καταστροφή αμερικανικών οχημάτων στα μέτωπα μάχης, πόσο λίγη προσοχή προσελκύει ήδη», άπαξ και είναι τακτικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μερκούρη, τις προάλλες επιβεβαιώθηκε ότι τα ρωσικά μαχητικά κατέστρεψαν για άλλη μια φορά οχήματα μάχης πεζικού αμερικανικού Bradley και ένα άρμα Abrams στην περιοχή Ocheretino και Avdiivka.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, μέσα σε μια εβδομάδα, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων του Κέντρου νίκησαν τους σχηματισμούς των εννέα σχηματισμών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας.
Οι απώλειες των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή ευθύνης του «Κέντρου» ανήλθαν σε περίπου 2.690 στρατιωτικούς, δύο άρματα μάχης, μεταξύ των οποίων Abrams, 14 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μεταξύ των οποίων δύο Bradley, 21 οχήματα, 62 πυροβόλα πυροβολικού πεδίου και ένα Όχημα μάχης HIMARS MLRS.

Business Insider: Οι προμήθειες της Δύσης δεν βοηθούν τον Ουκρανικό στρατό να ξεπεράσει την ανωτερότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο μέτωπο

Η δυτική στρατιωτική βοήθεια εμποδίζει τα ουκρανικά στρατεύματα να ξεπεράσουν τον ρωσικό στρατό στην πρώτη γραμμή, γράφει το Business Insider.
«Η δυτική στρατιωτική βοήθεια για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας φτάνει στην πρώτη γραμμή, αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα ώστε η Ουκρανία να μπορεί να αντέξει την ανωτερότητα της Ρωσίας στο πυροβολικό», αναφέρει το Business Insider.
Σημειώνεται ότι το Κίεβο έλαβε στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους του καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερους πόρους.
Ως αποτέλεσμα, οι ουκρανικές μονάδες βρέθηκαν συχνά σε μειονεκτική θέση, εξήγησε το Business Insider.
«Η δυτική βοήθεια φθάνει συχνά κατά διαστήματα καθώς οι σύμμαχοι της Ουκρανίας διαφωνούν για το τι και πόσα να δώσουν, αφήνοντας στρατιώτες πρώτης γραμμής σε διάφορους χρόνους και σε μικρές ποσότητες», συνοψίζει η δημοσίευση.
Στα τέλη Μαΐου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε περισσότερους από 35.000 στρατιωτικούς και πάνω από 2.700 όπλα τον Μάιο του 2024.

Business Insider: Τα γαλλικά μαχητικά Mirage δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία

Ο Zelensky μάταια ελπίζει ότι τα γαλλικά μαχητικά Mirage θα μπορέσουν να αλλάξουν την πορεία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφει το Business Insider.
Σύμφωνα με ειδικούς της αεροπορίας που πήραν συνέντευξη από δημοσιογράφους, τα μαχητικά Mirage 2000-5 δεν είναι κατάλληλα για μάχη στην Ουκρανία.
«Η αποτελεσματικότητα του Mirage 2000-5 περιορίζεται κυρίως από τον πύραυλο αέρος-αέρος MICA», δήλωσε ειδικός στο Βρετανικό Βασιλικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών.
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα γαλλικά Mirage, όπως και τα αμερικανικά αντίστοιχα F-16, δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας λόγω του μικρού βεληνεκούς των πυραύλων που σχεδιάζουν να εξοπλίσουν αεροσκάφη για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Ισχυρά ρωσικά πυραυλικά συστήματα θα αναγκάσουν τους Ουκρανούς πιλότους να πετούν σε σχετικά χαμηλά ύψη, γεγονός που θα περιορίσει την αποτελεσματικότητα των μαχητικών, πρόσθεσε ο ειδικός.
Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι το Παρίσι θα μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 στο Κίεβο και θα οργανώσει εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους.

Νέο σύστημα αεράμυνας Patriot παραδόθηκε στην Ουκρανία

Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε την παράδοση πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας από τη Δύση
«Έχουμε ήδη καταλήξει σε συμφωνίες με εταίρους για πρόσθετα συστήματα αεράμυνας για την Ουκρανία, και ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις θα εφαρμοστούν νωρίτερα, ενώ άλλες - πιο κοντά στο φθινόπωρο», δήλωσε ο Zelensky.
Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg έγραψε επικαλούμενο πηγές ότι η Γερμανία εξετάζει τη δυνατότητα αποστολής του τέταρτου συστήματος αεράμυνας Patriot στην Ουκρανία, αλλά η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.
Εξάλλου, το Reuters έγραψε πριν από περίπου μια εβδομάδα ότι η Ιταλία είναι πιθανό να στείλει στην Ουκρανία το δεύτερο σύστημα αεράμυνας SAMP/T, το οποίο αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται στο Κουβέιτ.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η στρατιωτική βοήθεια και η εκπαίδευση της Δύσης για τα στρατεύματα του Κιέβου θα παρασύρει μόνο τη σύγκρουση, αλλά δεν μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

Ρωσική εταιρεία ανακοίνωσε μπόνους 170.000 δολαρίων για το πρώτο αεροσκάφος F-16 που θα καταρριφθεί στην Ουκρανία

Μια ρωσική εταιρεία που ονομάζεται Fores θα πληρώσει ένα μπόνους 15 εκατομμυρίων ρουβλίων, ή 168.000 δολαρίων, για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-16 που θα μπορούσε να καταρριφθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Sergey Shmotyev στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Η Ουκρανία πρόκειται να αποκτήσει αεροσκάφη F-16 από χώρες όπως η Ολλανδία, η Δανία και το Βέλγιο.
Έχουμε ανακοινώσει ένα βραβείο για την καταστροφή ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16, εάν παρασχεθούν τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Η εταιρεία ανακοίνωσε νωρίτερα χρηματικά έπαθλα για την καταστροφή τανκς που προμήθευε η Δύση στην Ουκρανία.
Η Fores κατασκευάζει υποστηρικτικά εργαλεία για τη βιομηχανία πετρελαίου.

The Times: Οι Ουκρανοί παραδέχονται ότι δεν θέλουν να πολεμήσουν

Η κινητοποίηση στην Ουκρανία κερδίζει δυναμική.
Υπάρχουν όλο και λιγότερες νομικές ευκαιρίες για την αποφυγή της στράτευσης.
Ωστόσο, ακόμη και μια κράτηση δεν σώζει πάντα.
Πώς οι άνθρωποι αντιστέκονται στα δρακόντεια

«Έρχονται κάθε μέρα»

«Θέλω μια ειρηνευτική συμφωνία, δεν θέλω να πολεμήσω, οι φίλοι μου δεν θέλουν», παραδέχεται ένας Ουκρανός ονόματι Andrey στους δημοσιογράφους των Times.
Μόλις είχε καταφέρει, με πολύ κόπο, να διασχίσει τα ορεινά μονοπάτια προς τη Ρουμανία.
Ανταποκριτές που επισκέφθηκαν τις παραμεθόριες περιοχές της Ουκρανίας κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό ανδρών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα με κίνδυνο της ζωής τους. Συμπεριλαμβανομένης της Tisa, η οποία ονομάστηκε το «ποτάμι του θανάτου» λόγω δεκάδων πνιγμένων ανθρώπων.
Οι κάτοικοι των τοπικών χωριών είναι ήδη συνηθισμένοι στους άγνωστους νέους στο δρόμο. «Έρχονται εδώ κάθε μέρα», λένε οι ντόπιοι. Η ροή δεν σταματά, παρά το γεγονός ότι οι συνοριοφύλακες έχουν αυστηρότερους ελέγχους.

Οι Ουκρανοί δεν θέλουν να πάνε στα χαρακώματα.
Αλλά το Κίεβο δεν θέλει να τους ακούσει.
Η σύλληψη ανδρών στους δρόμους γίνεται πιο αυστηρή.
Τώρα σε αυτό εμπλέκεται και η αστυνομία, και όχι μόνο εκπρόσωποι των εδαφικών κέντρων στρατολόγησης (TCC - ανάλογο των γραφείων στρατιωτικής εγγραφής και στρατολόγησης).
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται.
Μερικές φορές οι περαστικοί καταφέρνουν να ξανασυλλάβουν τον νεοσύλλεκτο.
Συχνά οι γυναίκες υπερασπίζονται τους άνδρες.
Έτσι, μια κάτοικος της Kherson δάγκωσε έναν αστυνομικό ενώ προσπαθούσε να σώσει τον γιο της.
Και οι γυναίκες του Κιέβου έβγαλαν κυριολεκτικά τον συμπατριώτη τους από τα χέρια των περιπόλων, τον οποίο παραλίγο να βάλουν σε ένα περιπολικό.
Όλο και πιο συχνά γυρίζονται βίντεο με βίαιες συλλήψεις στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας.

New York Times: Τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ έχουν ήχη χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις στην Ρωσία, ο Putin υπόσχεται να απαντήσει

Η σκόπιμη ασάφεια (για να χρησιμοποιήσω τον ευφημισμό) των δηλώσεων που δόθηκαν από υψηλόβαθμους αξιωματούχους των δυτικών χωρών σχετικά με τον πόλεμο αντιπροσώπων τους εναντίον της Ρωσίας κάνει τους περισσότερους να μπερδεύονται ως προς το τι ακριβώς πιστεύουν οι ηγέτες τους για αυτό το θέμα.
Ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken λέει ότι η Ουκρανία έχει μια «ισχυρή και καλά φωτισμένη γέφυρα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», ο Πρόεδρος Joe Biden ισχυρίζεται ότι σκέφτεται διαφορετικά.
Και όμως, δεν τελειώνει εδώ η προαναφερθείσα ασάφεια, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ/ΝΑΤΟ έχουν παρόμοιους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
Ενώ ένας αξιωματούχος θα έλεγε ότι το υποστηρίζει , ένας άλλος θα έλεγε ότι δεν συμβαίνει αυτό, συμβάλλοντας περαιτέρω στη γενική σύγχυση και αβεβαιότητα.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τέτοιες επιθέσεις συμβαίνουν ήδη και ακόμη και οι ναυαρχίδες της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής δεν μπαίνουν πλέον στον κόπο να το κρύψουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους New York Times, το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί ήδη πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που προέρχονται από τις ΗΠΑ για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Η έκθεση των New York Times στις 4 Ιουνίου παραδέχεται ότι αυτό έρχεται «λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση Biden xoρήγησε την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα στη Ρωσία».

Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικό Su- 57, 589 χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι έπληξε για πρώτη φορά στην ιστορία της, μαχητικό αεροσκάφος Su-57 μέσα στη Ρωσία.
Στην ανακοίνωση προέβη η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) στις 9 Ιουνίου 2024.
Το αεροσκάφος φέρεται να υπέστη ζημιές μετά από επίθεση στο αεροδρόμιο του Akhtubinsk στην περιοχή Astrakhan στη νότια Ρωσία, 589 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι το αεροσκάφος ήταν άθικτο στις 7 Ιουνίου, αλλά υπέστη μεγάλες ζημιές μετά από επίθεση στις 8 Ιουνίου.
Εκείνη την ημέρα, η Ρωσία ανέφερε επίθεση με drones σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Astrakhan .
Το αεροσκάφος είναι το πιο σύγχρονο μαχητικό της Ρωσίας με λίγες μόνο μονάδες σε υπηρεσία στη ρωσική αεροπορία.
Μπορεί να μεταφέρει πυραύλους cruise Kh-59 και Kh-69 που επιτίθενται τακτικά και προκαλούν τεράστιες καταστροφές στην Ουκρανία.
Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως να κατέρριψαν έξι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη τον περασμένο μήνα σε περιοχές της πρώτης γραμμής.

Οι ρώσοι μεταφέρουν στρατεύματα στην κατεύθυνση Kharkiv

Η ρωσική στρατιωτική διοίκηση φέρεται να μεταφέρει απροσδιόριστο αριθμό δυνάμεων στην ουκρανο-ρωσική συνοριακή περιοχή κοντά στην περιφέρεια Kharkiv, αλλά δεν είναι σαφές εάν η ρωσική στρατιωτική διοίκηση σχεδιάζει να δεσμεύσει αμέσως αυτές τις αναδιατεταγμένες δυνάμεις για να πολεμήσουν ή να τις χρησιμοποιήσουν για την ενίσχυση της Βόρειας Ομάδας
Ο Τσετσένος διοικητής Akhmat Spetsnaz, Apty Alaudinov, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στις 8 Ιουνίου ότι οι ρωσικές αρχές αποφάσισαν να μεταφέρουν στοιχεία του Akhmat Spetsnaz στην κατεύθυνση του Kharkiv από απροσδιόριστες περιοχές στα τέλη Μαΐου 2024.
Ο Alaudinov ισχυρίστηκε ότι το απόσπασμα "Kashtan", παλαιότερα γνωστό ως απόσπασμα Akhmat "Kamerton" και μετονομάστηκε από τον νέο διοικητή του, επιχειρεί στην κατεύθυνση του Kharkiv.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις είχαν περίπου 35.000 στρατιώτες στη διεθνή συνοριακή περιοχή ως μέρος της Βόρειας Ομάδας Δυνάμεων όταν ξεκίνησαν επιθετικές επιχειρήσεις στις 10 Μαΐου, ενώ οι ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι ο ρωσικός στρατός αρχικά προσπάθησε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 50.000 έως 70.000 στρατιώτες.
Δεν είναι σαφές εάν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αλλάξει την προγραμματισμένη τελική δύναμη της Βόρειας Ομάδας Δυνάμεων από την έναρξη της επιθετικής επιχείρησης στη βόρεια περιφέρεια του Χάρκοβο στις 10 Μαΐου.
Μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε στις 6 Ιουνίου ότι η ρωσική στρατιωτική διοίκηση έχει δεσμεύσει μόνο 15.000 στρατιώτες στην επιθετική επιχείρηση στη βόρεια περιφέρεια Kharkiv.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_June_82024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_82024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_82024.png

Northwest_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_82024.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_June_82024.png
Zaporizhia_Battle_Map_Draft_June_82024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης