Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Πολιτική αλλαγή με πρωτιά του ακροδεξιού FPÖ – Ποσοστό 27% δίνουν τα exit polls

Αυστρία: Πολιτική αλλαγή με πρωτιά του ακροδεξιού FPÖ – Ποσοστό 27% δίνουν τα  exit polls
Τι έδειξαν τα exit polls
Σε μια πρόβλεψη που διενεργήθηκε για τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) θα πάρει ξεκάθαρη πρώτη θέση με 27% των ψήφων, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το κόμμα κέρδισε σε εθνικές εκλογές.
Το αυστριακό ακροδεξιό κόμμα FPÖ πρόκειται να κερδίσει τον αγώνα για τις 20 έδρες της αλπικής χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δείχνουν τα πρώτα exit polls.
Σε μια πρόβλεψη που πραγματοποιήθηκε για τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της χώρας, το Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) — του οποίου οι ευρωβουλευτές θα ενταχθούν στην ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) — θα πάρει ξεκάθαρη πρώτη θέση με 27% των ψήφων, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το κόμμα κέρδισε πανελλαδικές εκλογές.
Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) κέρδισε καταλαμβάνοντας επτά έδρες.
Φέτος, πρόκειται να ξεπεραστεί από το ακροδεξιό FPÖ, το οποίο έκανε σε μεγάλο βαθμό μια πλατφόρμα κατά της μετανάστευσης, κατά της Πράσινης Συμφωνίας και κατά της ελίτ των Βρευξελλών.
Το FPÖ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον πέντε ευρωβουλευτές αυτή τη φορά.
Τα exit polls δείχνουν ότι το FPÖ ακολούθησε το ÖVP του καγκελαρίου Karl Nehammer με 23,5%, ακολουθούμενο από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPO), που έφτασε το 23%.
Οι Πράσινοι, των οποίων η επικεφαλής υποψήφια Lena Schilling έχει εμπλακεί σε σκάνδαλα τις τελευταίες εβδομάδες, προβλέπεται να χάσουν έναν από τους τρεις ευρωβουλευτές τους και να πάρουν το 10,5% των ψήφων.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας (FPÖ) μπορεί ακόμα να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Με προβλεπόμενο 3% των ψήφων, έχει πιθανότητες να κερδίσει έναν ευρωβουλευτή.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-06-09_212633.png
Ο φιλορωσικός προσανατολισμός 

Το FPÖ, το οποίο έκανε εκστρατεία σε αυτές τις εκλογές με το σύνθημα «Σταματήστε στην τρέλα της ΕΕ», έχει κατηγορηθεί για ακραίες πολιτικές θέσεις.
Αρχικά, υπό την προεδρία ενός πρώην αξιωματούχου των Ναζί και αξιωματικού των SS, μετά την ίδρυσή του το 1956, ήρθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Jörg Haider, ο οποίος έγινε γνωστός για τις ξενοφοβικές και αντι-ισλαμικές του θέσεις.
Τα τελευταία χρόνια, οι διασυνδέσεις του κόμματος με το Κρεμλίνο και ένα σκάνδαλο το 2019 στο οποίο ο πρώην ηγέτης του απαθανατίστηκε στην κάμερα να υπόσχεται κυβερνητικές συμβάσεις σε μια γυναίκα που προσποιείται την ανιψιά ενός Ρώσου ολιγάρχη οδήγησε στη φήμη του να αμαυρωθεί για άλλη μια φορά.
Νωρίτερα τον Απρίλιο, ο ηγέτης του, Herbert Kickl, κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε σκάνδαλο κατασκοπείας της Ρωσίας, όταν το κόμμα των Πρασίνων τηκατήγγειλε το κόμμα κατηγορώντας το ως «προέκταση του βραχίονα της Ρωσίας» στην Αυστρία.
Η επιτυχία του στις ευρωπαϊκές εκλογές μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της χώρας τον Σεπτέμβριο.
Η νίκη της θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ελπίδα για τη νίκη του αρχηγού της Herbert Kickl στις εθνικές εκλογές, στις οποίες προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης