Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογικό σοκ στη Γαλλία, ο CAC 40 με πτώση -1,35% - Στη Γερμανία ο DAX στο -0,37%

Εκλογικό σοκ στη Γαλλία, ο CAC 40 με πτώση -1,35% - Στη Γερμανία ο DAX στο -0,37%
Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία στον απόηχο του αποτελέσματος των ευρωεκλογών προκάλεσαν τριγμούς στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ και οι υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης δέχονται πιέσεις.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε 0,37%, στις 18.488 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,2%, στις 8.228 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύτηκε στις 7.893 μον. με πτώση 1,35%.
Στο Μιλάνο, ο δείκτης FTSE MIΒ διαμορφώθηκε στις 34.542 με απώλειες 0,34%.

Οι τραπεζικές μετοχές, όπως αυτές των BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole, κατέγραψαν απώλειες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,7%. 

Ευρωεκλογές 

Το κλίμα επλήγη τη Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση της τετραήμερης ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία κατέληξε σε μετατόπιση προς τα δεξιά και την εκλογή περισσότερων ευρωσκεπτικιστών εθνικιστών.
Το γεγονός αυτό κορυφώθηκε με την προκήρυξη από τον Γάλλο πρόεδρο Macron πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 30 Ιουνίου, μετά την ισχυρή παρουσία του ακροδεξιού κόμματος της Le Pen στις ευρωεκλογές. 
Μετά από την συντριπτική ήττα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε πρόωρες εκλογές σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς αντιπάλου του, Marine Lepen. 
Ενώ η θέση του Macron ως αρχηγού κράτους δεν θα επηρεαστεί άμεσα από την επικείμενη ψηφοφορία, η ικανότητά του να προωθήσει νόμους, η εξουσία να επιλέγει έναν ομοϊδεάτη πρωθυπουργό και η αξιοπιστία του πολιτικού του σχεδίου θα είναι όλα υπό αμφισβήτηση. 
Και τα αποτελέσματα της Κυριακής (9/6) δείχνουν ότι πιθανότατα θα χάσει. 
Η άνοδος της δεξιάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα πολωμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθιστώντας ενδεχομένως πιο δύσκολη την έγκριση της νομοθεσίας της ΕΕ για θέματα που κυμαίνονται από το κλίμα και τη μετανάστευση έως τη βιομηχανική στρατηγική και την άμυνα. 

Σε χαμηλά ενός μήνα το ευρώ 

Πιέσεις δέχεται και το ευρώ σήμερα, ενώ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών και των ομολόγων διολισθαίνουν, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε εκλογές-σοκ μετά τη συντριβή του στις ευρω-εκλογές από την ακροδεξιά. 
Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,3%, φθάνοντας στο χαμηλό ενός μηνός στα 1,0764 δολάρια, ενώ έναντι της στερλίνας υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών στις 84,60 πένες. 
Στο επίκεντρο των επενδυτών, είναι το χάσμα απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας έναντι του γερμανικού τίτλου αναφοράς - συχνά ένα καλό βαρόμετρο της διάθεσης για ανάληψη κινδύνων στην περιοχή. 

Επικράτησε η ακροδεξιά 

Τα κόμματα του κέντρου, τα φιλελεύθερα και τα κοινωνικά κόμματα επρόκειτο να διατηρήσουν την πλειοψηφία μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά οι ευρωσκεπτικιστές εθνικιστές σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο στις εκλογές, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των μεγάλων δυνάμεων να καθοδηγούν την πολιτική στο μπλοκ. 
Κάνοντας ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα για να αποκαταστήσει την εξουσία, ο Macron προκήρυξε κοινοβουλευτικές εκλογές με τον πρώτο γύρο στις 30 Ιουνίου. 
Εάν το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση κερδίσει την πλειοψηφία, ο Macron θα έμενε χωρίς λόγο στις εσωτερικές υποθέσεις. 
"Αυτά είναι πιθανώς κάπως άσχημα νέα για τις αγορές", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding.  
«Εισάγει ένα απροσδόκητο στοιχείο αβεβαιότητας», πρόσθεσε. 
Η Βρετανία διεξάγει γενικές εκλογές στις 4 Ιουλίου και οι κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται τον Νοέμβριο, ενώ οι αγορές εμφανίζονται πρόσφατα πιο εύθραυστες καθώς οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί. 
«Οι προοπτικές μιας ακροδεξιάς νίκης στις πρόωρες εκλογές της Γαλλίας μπορεί να κρατήσουν το ευρώ υπό πίεση βραχυπρόθεσμα», δήλωσε ο Mansoor Mohi-Uddin, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Of Singapore, αν και τα στοιχεία και η πολιτική των ΗΠΑ θα είναι ο κύριος μοχλός. 

Κλήση αφύπνισης 

Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία του ευρώ και της ζώνης του ευρώ έχουν πιεστεί σε μεγάλο βαθμό από τον μειωμένο ευρωσκεπτικισμό σε σύγκριση με τις εκλογές της δεκαετίας του 2010 και τις αρχές της δεκαετίας του 2020, τα αποτελέσματα και η αιφνιδιαστική αντίδραση από τη Γαλλία θα μπορούσαν να είναι μια κλήση αφύπνισης. 
Ο ευρύς ευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX 600, ο οποίος διαπραγματεύεται κοντά σε υψηλά ρεκόρ, θα μπορούσε επίσης να είναι ευάλωτος, όπως και η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των γερμανικών και ιταλικών 10ετών ομολόγων, η οποία ήταν περίπου 133 μονάδες βάσης. 
«Προφανώς, οι πρόωρες εκλογές είναι μια νέα πηγή αβεβαιότητας, η οποία θα πρέπει να έχει κάποιο αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά και την εμπιστοσύνη της αγοράς, τουλάχιστον στη Γαλλία», δήλωσε ο Jan von Gerich, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στη Nordea. 
Ωστόσο, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΕ δεν μεταφράζονται πάντα σε αποτελέσματα εγχώριων εκλογών, λόγω των διαφορετικών εκλογικών συστημάτων και καθώς οι ευρωπαϊκές εκλογές τείνουν να προσελκύουν μεγαλύτερη ψήφο διαμαρτυρίας. 
Ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στη Spartan Capital Securities στη Νέα Υόρκη, είπε ότι θα χρειαζόταν μια τεράστια άνοδος προς την άκρα δεξιά για να αποδυναμωθεί ουσιαστικά το ευρώ. 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε την πρώτη της μείωση επιτοκίων σε πέντε χρόνια και το νόμισμα υποχώρησε σχεδόν 2,5% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των σχετικών προοπτικών για μειώσεις επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Στη Γαλλία, όπου οι ανησυχίες για τα υψηλά επίπεδα χρέους της χώρας έχουν αυξηθεί φέτος, οι επιπτώσεις της ανανεωμένης πολιτικής αβεβαιότητας για την οικονομία θα μπορούσαν επίσης να είναι στο επίκεντρο. 
Ο Standard & Poor's τον περασμένο μήνα μείωσε την αξιολόγησή του για το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, επιπλήττοντας οδυνηρή τον χειρισμό της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό λίγες μέρες πριν από τις εκλογές στην ΕΕ.


Fed

Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου η Fed αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα.
Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed είναι πολύ πιθανό να υποχωρήσουν από τις προβλέψεις τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, όταν ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα επιτόκια την Τετάρτη, και το ερώτημα είναι κατά πόσο.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν ότι η χαλάρωση αξίας περίπου 36 μονάδων βάσης έχει τιμολογηθεί για φέτος, με τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων τον Σεπτέμβριο να θεωρούνται περίπου 50:50.
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ είναι επίσης την Τετάρτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης