Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναταραχή στις αγορές λόγω… Macron - Sell off στα γαλλικά ομόλογα, σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020

Αναταραχή στις αγορές λόγω… Macron - Sell off στα γαλλικά ομόλογα, σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020
Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου διέψευσε τα σενάρια παραίτησης του
Σχετικά Άρθρα
Πανικός επικράτησε στη γαλλική αγορά ομολόγων, λόγω των φημών για παραίτηση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, μετά την απόφαση του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Τα γαλλικά ομόλογα σημείωσαν πτώση, οδεύοντας προς το μεγαλύτερο διήμερο άλμα των αποδόσεων μετά την πανδημία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν εικασίες ότι ο Macron ετοιμαζόταν να ανακοινώσει την παραίτησή του, κάτι που διαψεύστηκε γρήγορα από πρόσωπο που βρίσκεται κοντά του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (12/6/2024) για να παρουσιάσει την προεκλογική του εκστρατεία.
Η απόδοση των 10ετών τίτλων, γνωστών ως OATs, σημείωσε άλμα 8 μονάδων βάσης στο 3,31%, θέτοντάς τα σε τροχιά για τη μεγαλύτερη διήμερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2020. Το sell off διεύρυνε το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων στις 64 μονάδες βάσης, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο σε επίπεδο κλεισίματος.

Οι πρόωρες εκλογές

Οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτόν τον μήνα, κινδυνεύουν να μετατραπούν η απόλυτη αναμέτρηση για τις οικονομικές πολιτικές σήμα κατατεθέν του Macron, οι οποίες είχαν καθησυχάσει σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017. Ειδικότερα, η κάλυψη των κενών στον προϋπολογισμό θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη αν χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.
«Ήμασταν short στη Γαλλία από την αρχή του έτους λόγω της δημοσιονομικής επιδείνωσης, αλλά μας εξέπληξε επίσης η στρατηγική του Macron», δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «Οι νέες εκλογές είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου κατά κύριο λόγο».
Το μέγεθος των κινήσεων είναι ασυνήθιστο για τα γαλλικά ομόλογα, τα οποία συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ρευστών ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά και παραδοσιακά θεωρούνται υποκατάστατα των bunds (γερμανικά ομόλογα), του ασφαλέστερου περιουσιακού στοιχείου της περιοχής. Η μεταβλητότητα «δείχνει μια αλλαγή στην αντίληψη του κινδύνου για τα OATs», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale SA, Adam Kurpiel.
Η S&P Global Ratings υποβάθμισε τον περασμένο μήνα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, λέγοντας ότι το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2027.
«Το ερώτημα που θέτουμε στον εαυτό μας είναι σε ποιο επίπεδο spreads έρχονται οι εγχώριοι να αγοράσουν;», δήλωσε ο Theophile Legrand από τη Natixis SA. Προηγουμένως, ανέμενε ότι οι Γάλλοι επενδυτές θα έμπαιναν στο παιχνίδι όταν το spread έφτανε τις 60 μονάδες βάσης, αλλά τώρα αναμένει ότι θα εμφανιστούν όταν το χάσμα διευρυνθεί στις 70 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης