Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρόμικο παιχνίδι στην πλάτη του Orban: Η Ουγγαρία εξοβελίζεται από το Bucharest Nine - Σχέδιο για ... Hungarexit και στην ΕΕ

Βρόμικο παιχνίδι στην πλάτη του Orban: Η Ουγγαρία εξοβελίζεται από το Bucharest Nine - Σχέδιο για ... Hungarexit και στην ΕΕ
Δεν αποκλείεται ακόμα και το ενδεχόμενο ενός Hungarexit , καθώς ορισμένα κράτη έχουν ζητήσει την αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης από τα όργανα της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα
Το Bucharest Nine, μια ομάδα χωρών του ΝΑΤΟ, αποτελούμενη από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, σκέφτεται να εξωθήσει την Ουγγαρία σε έξοδο, επειδή αρνείται να συμφωνήσει στις ίδιες πολιτικές έναντι της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
H διακρατική ομάδωση, η οποία ιδρύθηκε το 2015, περιλαμβάνει τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.
Το ... κλειστό club κρατών αναμένεται μάλιστα να συνεδριάσει την Τρίτη 11/6.
Η άρνηση της Ουγγαρίας να υποστηρίξει τις κοινές δηλώσεις για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας είναι ο λόγος για τον οποίο η ομάδα εξετάζει αυτή την επιλογή, δήλωσαν πηγές πληροφοριών εμπιστευτικά στους Financial Times.
Ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση είπε στην εφημερίδα: «Πιθανότατα θα συναντηθούμε σε αυτή τη μορφή για τελευταία φορά», ενώ παράλληλα, χαρακτήρισε τις συζητήσεις «πολύ σοβαρές».
Μάλιστα αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο ενός Hungarexit , καθώς ορισμένα κράτη έχουν ζητήσει την αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης από τα όργανα της ΕΕ, επίσης λόγω της στάσης της για την Ουκρανία.
Το Politico ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι το Βέλγιο σκέφτεται σοβαρά μια τέτοια πρόταση.
H υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Hadja Lahbib τόνισε σχετικά στο δίκτυο: «Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας», προσθέτοντας: «Αν προχωρήσουμε μέχρι το τέλος με αυτόν τον μηχανισμό, πρέπει να λειτουργήσει. Αν δεν λειτουργήσει, πρέπει να το μεταρρυθμίσουμε. Αυτό είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εντωμεταξύ, η Ουγγαρία έχει προγραμματιστεί να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο.

Ουγγαρία και ΕΕ: Μια δύσκολη σχέση σε διαρκή κρίση

Παρά την αυξανόμενη απομόνωση της Ουγγαρίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της στάσης της για την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Viktor Orban αρνείται να υποχωρήσει.
«Είναι σαν ο καθένας να βρίσκεται ήδη σε ένα διαφορετικό μέλλον. Απλώς αρνούνται να εξετάσουν αυτά τα επιχειρήματα ​​από μια εναλλακτική σκοπιά... Και εντωμεταξύ τα σχέδια τους για έναν πόλεμο βρίσκονται σε πληρη εξέλιξη», έχει διαμηνύσει σχετικά.
Αναφορικά, δε, με τη στάση του ως προς το ουκρανικό, ο Ούγγρος πρωθυπουργός περιέγραψε τη σύνθετη κατάσταση ως εξής: «Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε οικονομική ή εξοπλιστική υποστήριξη, ούτε καν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Επομένως, η κατάστασή μας είναι ένα περίεργο "είμαστε εκεί, αλλά δεν είμαστε", κατάσταση που δεν ξέρω πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί».
Τον περασμένο μήνα, η Ουγγαρία, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto, απέρριψε το σχέδιο της ΕΕ να παραδώσει στα κράτη μέλη δύο δισεκατομμύρια ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, επειδή το Κίεβο δεν έχει παράσχει εγγυήσεις ότι οι ουγγρικές εταιρείες δεν θα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα». .
Επισημαίνεται ότι το Βέλγιο θέλει να δώσει στις χώρες μέλη 1,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης για τα όπλα που προμήθευσαν στο Κίεβο, επιπλέον των 500 εκατομμυρίων ευρώ στη μακροοικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία, την οποία η Ουγγαρία έχει μπλοκάρει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Τέλος ο Orban έχει επαναλάβει πολλάκις την πρόθεσή του να «επαναπροσδιορίσει» τους όρους ένταξης της Βουδαπέστης στο ΝΑΤΟ, ως αποτέλεσμα της αντίθεσής του στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

φρεφςεφες_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης