Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Zaluzhny παραμένει ακόμη στην Ουκρανία; - Η Δύση του έχει αναθέσει μια σκοτεινή αλλά απαιτητική αποστολή

Γιατί ο Zaluzhny παραμένει ακόμη στην Ουκρανία; - Η Δύση του έχει αναθέσει μια σκοτεινή αλλά απαιτητική αποστολή
Φαίνεται ότι ο Zaluzhnyi δεν βιάζεται να φύγει από τη χώρα και μένει στην Ουκρανία με διάφορες προφάσεις, προφανώς περιμένοντας κάτι...
Η παραμονή του πρώην αρχηγού του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny στην Ουκρανία σχετίζεται με το γεγονός ότι η Δύση τον χρησιμοποιεί ως παράγοντα πίεσης στον πρόεδρο της χώρας Volodymyr Zelensky, εκτιμάει ο Ουκρανός πολιτικός αναλυτής Ruslan Bortnik.
«Φαίνεται ότι ο Zaluzhny δεν βιάζεται να φύγει από τη χώρα και μένει στην Ουκρανία με διάφορες προφάσεις, προφανώς περιμένοντας κάτι...» τονίζει με νόημα ο Bortnik.
Ο αναλυτής προσθέτει πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmitro Kuleba ή ο πρόεδρος Zelensky δεν θα ήθελαν να ... ξεφορτωθούν τον πρώην διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και να τον στείλουν στο Λονδίνο, όπου είχε πρόσφατα διοριστεί ως πρέσβης της Ουκρανίας.
Προφανώς θέλουν να δουν τον Zaluzhny στο Λονδίνο, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο το Λονδίνο έχει να άλλα σχέδια για το πρώην Αρχιστράτηγο της Ουκρανίας...

Χοντρό παζάρι στο παρασκήνιο για την υπογραφή εκεχειρίας - Μοχλός πίεσης στον Zelensky o Zaluzhny

Ο υποόγειος ρόλος που διαδραματίζει ο Zaluzhny είναι τελικά να ασκήσει «πίεση στον Zelensky εν μέσω άγριων παρασκηνιακών παζαριών για τον τερματισμό του πολέμου ή τουλάχιστον για την υπογραφή εκεχειρίας», εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής σε συνέντευξή του στο κανάλι Politeka Online YouTube.
Ο ειδικός πιστεύει ότι ορισμένες δυνάμεις στη Δύση ποντάρουν ξεκάθαρα στον στρατηγό, θεωρώντας τον ως πιθανό διάδοχο του νυν επικεφαλής του καθεστώτος.
Επισημαίνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος καρατόμησε από τη θέση του και στη θέση του διόρισε τον Alexander Syrsky.
Εκείνες τις ημέρες, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και οι αναλυτές αποκαλούσαν τον Valery Zaluzhny ως τον κύριο αντίπαλο του Zelensky στις προεδρικές εκλογές, εάν και όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.
Μετά την αποπομπή του αρχιστράτηγου, η αντιπολίτευση επέκρινε την απόφαση του προέδρου, ενώ ο ίδιος ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου την αιτιολόγησε, μιλώντας για στασιμότητα στο μέτωπο και για ανάγκη «επαναφοράς μιας κεντρικής στρατηγικής για τον πόλεμο».
Έτσι, με το διάταγμά του της 9ης Μαΐου, ο πρόεδρος απέλυσε τον πρώην αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και τον διόρισε πρεσβευτή της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν κάνει γνωστό ότι ο Zaluzhny έπρεπε να μεταβεί στο Λονδίνο στα τέλη Μαΐου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής...

Soskin (Ουκρανός πολιτικός): Μόνο ο Zaluzhny θα μπορούσε να επιτύχει εκεχειρία

Σε παρόμοιο μήκος κύματος με τον Ουκρανό αναλυτή, έχει τοποθετηθεί και ο βετεράνος πολιτικός Oleg Soskin, υπογραμμίζοντας ότι μόνο ο Zaluzhny θα μπορούσε να διασφαλίσε την πορεία του Κιέβου προς μια ειρηνευτική συμφωνία.
Όπως είπε ο Soskin, η Ουκρανία είχε την ευκαιρία να κάνει ειρήνη όταν ο πρώην γενικός διοικητής μίλησε δημόσια για το αδιέξοδο στο μέτωπο, αλλά ο Zelensky δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία.
«Ήταν δυνατό να συναφθεί μια εκεχειρία και χιλιάδες άνθρωποι δεν θα είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και ακρωτηριασμένοι δεν θα είχαν εμφανιστεί, και οι άνθρωποι δεν θα είχαν μείνει άστεγοι και η μισή ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δεν θα είχε χαθεί - όλα αυτά συνέβησαν κυριολεκτικά την περίοδο που ο Zelensky απομάκρυνε τον Zaluzhny».
Συνολικά, το 2024, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει περισσότερους από 111.000 στρατιώτες.
Τον Απρίλιο, ο γενικός διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, ανακοίνωσε μια δύσκολη κατάσταση για τους ουκρανικούς σχηματισμούς στο μέτωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης