Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση ΙΕΑ σε Big Oil: Έρχεται πρωτοφανές πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου - «Σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές

Προειδοποίηση ΙΕΑ σε Big Oil: Έρχεται πρωτοφανές πλεόνασμα προσφοράς πετρελαίου - «Σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές
Στην τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την αγορά, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα επιβραδυνθεί πριν φθάσει στο ανώτατο σημείο της κοντά στα 106 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2030
Σχετικά Άρθρα
Για πλεόνασμα προσφοράς, προειδοποιεί τους Big Oil, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA). Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ, η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει την αύξηση της ζήτησης από τώρα έως το τέλος της δεκαετίας, ωθώντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε πρωτοφανή επίπεδα και δυνητικά ανατρέποντας τη διαχείριση της αγοράς από τον ΟΠΕΚ+.
Η πρόβλεψη προκάλεσε μια αυστηρή προειδοποίηση για τους Big Oil από τον εκτελεστικό διευθυντή του ΙΕΑ Fatih Birol, ο οποίος πρότεινε ότι οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί κολοσσοί στον κόσμο ίσως επιθυμούν να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές με τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα.
Στην τελευταία μεσοπρόθεσμη έκθεσή του για την αγορά, με τίτλο «Oil 2024», ο παγκόσμιος οργανισμός παρακολούθησης της ενέργειας δήλωσε ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου βρίσκεται σε τροχιά επιβράδυνσης, προτού τελικά φθάσει στην κορύφωσή της κοντά στα 106 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως το 2030. Αυτό είναι από λίγο πάνω από τα 102 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023.
Ταυτόχρονα, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η συνολική παραγωγική ικανότητα πετρελαίου θα εκτοξευθεί σε σχεδόν 114 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030 - ένα επιβλητικό ποσό 8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως πάνω από την προβλεπόμενη παγκόσμια ζήτηση.
Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι αυτό θα οδηγήσει σε επίπεδα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που δεν έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν - εκτός από το αποκορύφωμα των lockdown λόγω του κορωνοϊού το 2020.
Προειδοποίησε ότι αυτή η δυναμική θα μπορούσε να έχει «σημαντικές συνέπειες» για τις αγορές πετρελαίου, μεταξύ άλλων για την αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία και τις οικονομίες των παραγωγών στον ΟΠΕΚ και πέραν αυτού.
«Καθώς η ανάκαμψη της πανδημίας χάνει την ορμή της, οι μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια προχωρούν και η δομή της οικονομίας της Κίνας μετατοπίζεται, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου επιβραδύνεται και πρόκειται να φθάσει στο αποκορύφωμά της έως το 2030», ανέφερε σε δήλωσή του ο Birol του ΙΕΑ.
«Οι προβλέψεις αυτής της έκθεσης, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, δείχνουν ένα σημαντικό πλεόνασμα εφοδιασμού που αναδύεται αυτή τη δεκαετία, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες μπορεί να θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι επιχειρηματικές στρατηγικές και τα σχέδιά τους είναι προετοιμασμένα για τις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα», πρόσθεσε.
Η έκθεση έρχεται καθώς οι χώρες προσπαθούν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα, με τη δυναμική που αναπτύσσεται πίσω από τις καθαρές τεχνολογίες και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Η καύση ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, είναι ο κύριος μοχλός της κλιματικής κρίσης.
Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό έχει παραμείνει στο 80% περίπου για δεκαετίες, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αν και αναμένει ότι αυτό θα μειωθεί στο 73% περίπου μέχρι το 2030.

Η ζήτηση πετρελαίου στις προηγμένες οικονομίες θα μειωθεί περαιτέρω

Παρά την προβλεπόμενη επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, ο ΙΕΑ σημείωσε ότι, ελλείψει ισχυρότερων μέτρων πολιτικής ή αλλαγών στη συμπεριφορά, η ζήτηση αργού αναμένεται να είναι ακόμη περίπου 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα υψηλότερη έως το 2030 από ό,τι το 2023. Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ζήτηση από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, καθώς και από τους τομείς των αερομεταφορών και των πετροχημικών προϊόντων.
Στις προηγμένες οικονομίες, ωστόσο, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι σε πορεία πτώσης κάτω από τα 43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030, από σχεδόν 46 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως πέρυσι. Εκτός από την πανδημία του κορωνοϊού, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η τελευταία φορά που η ζήτηση πετρελαίου από τις προηγμένες οικονομίες ήταν τόσο χαμηλή ήταν το 1991.
Σε μια έκθεση-ορόσημο του 2021, ο ΙΕΑ είχε προτρέψει να μην αναπτυχθούν νέα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου ή άνθρακα, εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι το 2050.
Τα πορίσματα της εν λόγω έκθεσης επικρίθηκαν ευρέως από αρκετούς παραγωγούς του ΟΠΕΚ+, οι οποίοι υποστηρίζουν διπλές επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως ότου η πράσινη ενέργεια μπορέσει να καλύψει μονομερώς τις ανάγκες της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο ΟΠΕΚ+ αναφέρεται σε μια σημαίνουσα ενεργειακή συμμαχία που αποτελείται από εταίρους του ΟΠΕΚ και μη του ΟΠΕΚ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης