Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τραγουδάει και προκαλεί... σεισμό! - Οι θαυμαστές της Taylor Swift προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις στην Σκωτία!

Τραγουδάει και προκαλεί... σεισμό! - Οι θαυμαστές της Taylor Swift προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις στην Σκωτία!
Ερευνητές εντόπισαν διακριτά σεισμικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε τραγούδι χρησιμοποιώντας φασματογραφήματα.
Το έκανε και πάλι: Η Taylor Swift έκανε τη γη να τρέμει ξανά.
Η βρετανική γεωλογική υπηρεσία BGS ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια τριών συναυλιών της στο Εδιμβούργο της Σκωτίας προκάλεσε σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν έως και 6 χιλιόμετρα μακριά!
Πάνω από 70.000 θαυμαστές της συνέρρευσαν στο στάδιο Μάρεϊφιλντ την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή και σύμφωνα με την ανακοίνωση της BGS, και στις τρεις συναυλίες η σεισμική δραστηριότητα κορυφωνόταν στη διάρκεια τριών τραγουδιών, «Ready For It?», «Cruel Summer» και «Champagne Problems».
Η υπηρεσία δεν έδωσε εκτίμηση για το μέγεθος των δονήσεων, ανέφερε όμως ότι η ενέργεια που απελευθερωνόταν από το κοινό έφτανε τα 80 kilowatt, ενώ στο αποκορύφωμα του ενθουσιασμού το έδαφος ανεβοκατέβαινε έως και κατά 23,4 νανόμετρα.
Παρόμοια σεισμική δραστηριότητα είχε καταγραφεί σε προηγούμενες συναυλίες της Swift στο Σιάτλ και το Λος Άντζελες, με την πρώτη να προκαλεί σεισμική δραστηριότητα ισοδύναμη με σεισμό 2,3 βαθμών.

Τον Αύγουστο του 2023, την συναυλία στο Λος Άντζελες στο SoFi Stadium παρακολούθησαν περισσότεροι από 70.000 «Swifties», όπως αποκαλούνται οι θαυμαστές της τραγουδίστριας, οι οποίοι χόρευαν τόσο ξέφρενα που προκάλεσαν σεισμική δραστηριότητα ισοδύναμη με σεισμό 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με μελέτη.
Προηγουμένως, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο ρυθμός μπορούσε να προκαλέσει αρμονικές δονήσεις, αναφέρει το Interesting Engineering.
Ωστόσο, στην περίπτωση της συναυλίας της Swift , ο σεισμός προκλήθηκε από τους φαν που χόρευαν κατά τη διάρκεια της συναυλίας.
Η μελέτη, με επικεφαλής την Gabrielle Tepp από το Caltech, έδειξε ότι οι σεισμικές δονήσεις προκλήθηκαν από την κίνηση του πλήθους και όχι από την ίδια τη μουσική.
Οι ερευνητές εντόπισαν διακριτά σεισμικά σήματα που αντιστοιχούσαν σε κάθε τραγούδι χρησιμοποιώντας φασματογραφήματα. Διαπίστωσαν ότι κάθε τραγούδι της Swift είχε το δικό του ξεχωριστό σήμα δονήσεων, με το «Shake It Off» να έχει το υψηλότερο.
«Αυτή η ενέργεια απελευθερώθηκε σε μερικά λεπτά και όχι σε ένα δευτερόλεπτο όπως συμβαίνει με έναν σεισμό αυτού του μεγέθους. Με βάση τη μέγιστη ένταση της δόνησης, η ισχυρότερη δόνηση ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2», δήλωσε η Tepp.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης