Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η εποχή... των υψηλών τιμών - Lagarde (ΕΚΤ): Στο β' εξάμηνο του 2025 θα φθάσει τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός

Η εποχή... των υψηλών τιμών - Lagarde (ΕΚΤ): Στο β' εξάμηνο του 2025 θα φθάσει τον στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Ολοένα και μετατίθεται για αργότερα η επίτευση των στόχων στον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο... του 2025 «βλέπει» να επιτυγχάνεται ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για -ετήσιο- πληθωρισμό στο 2% εντός της Ευρωζώνης, η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde.
Βέβαια, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στο Dubrovnik της Κροατίας, υπογράμμισε ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι το αισιόδοξο, σε περίπτωση που «δεν έχουμε μεγάλο σοκ» στην οικονομία και τις πολιτικές εξελίξεις.
Μάλιστα, έκανε λόγο για «αστάθεια» μέσα στους επόμενους μήνες.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η κ. Lagarde ανέφερε ότι η μείωση των επιτοκίων στις αρχές Ιουνίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη νομισματική χαλάρωση εντός του 2024.
Μιλώντας στις εφημερίδες Expansión, Handelsblatt, Il Sole 24 Ore και Les Échos, ανέφερε πως η ΕΚΤ έλαβε «την κατάλληλη απόφαση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιτόκια πολιτικής βρίσκονται σε πτωτική πορεία».
Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σήμαινε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για περισσότερο από μία μόνο συνεδρίαση, είπε ότι «είναι μια πιθανότητα».
Οι αγορές αναμένουν πλέον μία μείωση επιτοκίων στις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν το 2024, ενώ «βλέπουν» μεταξύ 3 και 4 μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Αν και η κ. Lagarde δεν ανέφερε ρητά ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον επίπεδό τους τον Ιούλιο 2024, υποστήριξε ότι οι περαιτέρω περικοπές εξαρτώνται από μια σειρά δεικτών μισθών και εταιρικών κερδών, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι μόνο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
«Θα χρειαστούμε περισσότερα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, του τρόπου με τον οποίο τα κέρδη ανά μονάδα αυξάνονται και απορροφούν μέρος του κόστους εργασίας, και την παραγωγικότητα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης