Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Summers κατά Trump: Το πρόγραμμά του είναι για τα μπάζα, θα προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο

Παρέμβαση Summers κατά Trump: Το πρόγραμμά του είναι για τα μπάζα, θα προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο
Είναι μια συνταγή για τη μητέρα όλων των στασιμοπληθωρισμών, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Θα περίμενε κανείς ένα οικονομολόγος του διαμετρήματος του Larry Summers, αν και δημοκρατικός, να τηρούσε –έστω– τα ακαδημαϊκά προσχήματα, προτάσσοντας την ιδιότητα του επιστήμονα.
Ωστόσο, ο ίδιος επέλεξε μάλλον τον πολιτικό λίβελο και λάσπη για να πλήξει –ποιον άλλο; – το μεγάλο φαβορί για την κατάληψη του προεδρικού θώκου στις ΗΠΑ, τον Donald Trump.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τις πολιτικές ιδέες του πρώην προέδρου Donald Trump ως εξαιρετικά επιζήμιες τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία.
«Αυτή είναι μια συνταγή για τη μητέρα όλων των στασιμοπληθωρισμών», δήλωσε σχετικά με την αντικατάσταση ενός μεγάλου ποσού εσόδων από φόρους εισοδήματος με δασμούς.
Επίσης θα προκαλούσε «παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο», είπε.
Ο Summers μίλησε μια ημέρα αφότου ο Trump, σε συνάντηση με τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής, παρουσίασε την ιδέα της χρήσης των αυξήσεων των δασμών ως τρόπο πληρωμής για ορισμένες περικοπές φόρου εισοδήματος.
Πρότεινε επίσης έναν ελάχιστο καθολικό φόρο εισαγωγών 10% και ένα τιμωρητικό δασμό για την Κίνα.
Τυχόν εξάρτηση από τους δασμούς για τα έσοδα θα ανέβαζε όχι μόνο το κόστος των εισαγωγών, αλλά και εκείνο των αγαθών και υπηρεσιών που ανταγωνίζονται αυτές τις εισαγωγές, είπε ο Summers.
Οι καταναλωτές θα είχαν λιγότερα να ξοδέψουν για οτιδήποτε άλλο, αναγκάζοντας την οικονομία να τροχοδρομήσει καθοδική πορεία, είπε.
«Δεν νομίζω ότι υπήρξε μια πιο πληθωριστική προεδρική πλατφόρμα οικονομικής πολιτικής στη ζωή μου», είπε ο Summers.
«Ίσως ο George McGovern ο 1972 θα προσφερόταν τά κάποιο τρόπο για σύγκριση», είπε, αναφερόμενος στον υποψήφιο των Δημοκρατικών.

Προεκλογικοί διαγκωνισμοί

Ερωτηθείσα για το κατηγορώ του Summers, η Karoline Leavitt, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Trump, είπε: «Οι οικονομικές πολιτικές του προέδρου Trump έφεραν πολλά ρεκόρ ενώ ο πληθωρισμός επί θητείας του ουσιαστικά ήταν ανύπαρκτος».
«Οι Αμερικανοί πρέπει να αναμένουν ότι η οικονομική ατζέντα του Προέδρου Trump θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο και θα τερματίσει την πληθωριστική κρίση του Joe Biden που συνεχίζει να κλέβει χιλιάδες δολάρια από εργατικές οικογένειες κάθε μήνα», είπε ο Leavitt.
Ο Δημοκρατικός Summer κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς επιχειρηματίες και οικονομολόγους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της οικονομικής πολιτικής του Trump – ενώ τόνισε πως ο ίδιος θα μπορούσε να επικρίνει και τις πολιτικές του Δημοκρατικού Προέδρου Joe Biden.
Ο Summers τον Μάρτιο του 2021 είχε χαρακτηρίσει το πακέτο ελάφρυνσης του Biden για την Covid ως υπερβολικό και πληθωριστικό.
Ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν είναι απολύτως σαφές ποιες είναι οι πραγματικές πολιτικές προθέσεις του Trump, λέγοντας ότι όσοι διεκδικούν πολιτικό αξίωμα μερικές φορές «δεν είναι σοβαροί» και «αυτό είναι πιθανώς χαρακτηριστικό του υποψηφίου Trump».

«Επικίνδυνα πράγματα»

Αλλά μια πλατφόρμα πολιτικής που περιελάμβανε την υποστήριξη ενός φθηνότερου δολαρίου -κάτι που θα βοηθούσε στις εξαγωγές των ΗΠΑ ένα πλεονέκτημα κόστους- και την πίεση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια παράλληλα με τον εμπορικό προστατευτισμό θα ισοδυναμούσε με ένα «ανεύθυνο σύνολο προτάσεων», είπε ο Summers.
Σε ό,τι αφορά την αντιμεταναστευτική στάση του Trump, ο οικονομολόγος έκανε λόγο για «πολύ μεγάλους περιορισμούς στην προσφορά εργασίας» που θα προκαλούσαν «περισσότερες πληθωριστικές πιέσεις στους μισθούς».
Η μείωση των επιδοτήσεων του Biden για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ωθούσε επίσης το κόστος ενέργειας, είπε ο Summers.
Η Fed, ενόψει οποιασδήποτε πολιτικής πίεσης, θα μπορούσε ουσιαστικά να πιεστεί ώστε να «αποδείξει ότι είναι αξιόπιστη» διατηρώντας τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι διαφορετικά, πρότεινε.
«Αυτό θα μπορούσε εύκολα να είναι μια συνταγή για ένα επιτόκιο στεγαστικού δανείου 10% - κάτι που έζησα όταν αγόρασα το πρώτο μου σπίτι, αλλά δεν πίστευα ότι θα το ξαναδούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε o Summers. «Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο πράγμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης