Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία σοκάρει τη Δύση - Θωρακίζει τη Γέφυρα Kerch με S500 που ρίχνει βομβαρδιστικά και υπερηχητικά όπλα στα 600 χλμ

Η Ρωσία σοκάρει τη Δύση  - Θωρακίζει τη Γέφυρα Kerch με S500 που ρίχνει βομβαρδιστικά και υπερηχητικά όπλα στα 600 χλμ
Το σύστημα S500 έχει αναπτυχθεί στην πόλη Kerch στην χερσόνησο της Κριμαίας, κυρίως για την προστασία της ομώνυμης Γέφυρας που συνδέει την περιοχή με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν για πρώτη φορά το σύστημα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-500 για να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του αρχηγού της διεύθυνσης πληροφοριών του ουκρανικού στρατού Kyrylo Budanov.
Το σύστημα έχει αναπτυχθεί στην πόλη Kerch στην χερσόνησο της Κριμαίας, κυρίως για την προστασία της ομώνυμης Γέφυρας που συνδέει την περιοχή με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα.
Το έργο υποδομής 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2018, ήταν ο πρωταρχικός πιθανός στόχος για επιθέσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της, τόσο λόγω της συμβολικής του αξίας που συνδέει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία όσο και για την στρατιωτική του σημασία καθώς επιτρέπει στις ρωσικές δυνάμεις να αναπτύσσονται εκ νέου.
Ενώ η Δύση είχε ζητήσει επιθέσεις στη Γέφυρα λίγο μετά την κατασκευή της πριν από έξι χρόνια, ένας βομβαρδισμός στις 8 Οκτωβρίου 2022 την έθεσε εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες και προκάλεσε τρεις θανάτους.
Ακολούθησε επίθεση με ουκρανικό drone στη γέφυρα τον Ιούλιο του 2023.
s500_1.jpeg
Ουκρανία – Δύση σχεδίαζαν άμεσα επίθεση στη Γέφυρα Kerch

Μετά από το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία να εξαπολύσει επιδρομές βαθύτερα σε ρωσικά εδάφη υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, που επιχειρούν με σημαντική υποστήριξη από δυτικούς στο έδαφος και μέσα συλλογής πληροφοριών στον αέρα και στο διάστημα, θα επιχειρήσουν επίθεση σε τη Γέφυρα του στενού του Kerch χρησιμοποιώντας πρόσφατα παρεχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS.
Μια παραλλαγή μεγαλύτερης εμβέλειας ATACMS που διαθέτει μια κεφαλή με υψηλή εκρηκτική ισχύ, αντί για κεφαλές διασποράς, άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιείται και θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλη για μια τέτοια επίθεση.
Ενώ μια σειρά από ρωσικά πυραυλικά συστήματα είναι ικανά να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, το S-500 είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο ως αντιπυραυλικό σύστημα και θεωρείται ευρέως το ικανότερο στον κόσμο.
Η ικανότητά του να δικτυώνεται με άλλα συστήματα και να παρέχει δεδομένα στόχευσης χρησιμοποιώντας τους ιδιαίτερα ισχυρούς αισθητήρες του, θα μπορούσε να επιτρέψει στο S-500 να συμβάλει σημαντικά στις προσπάθειες αεράμυνας.
Το S-500 τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία το 2021, μετά από πάνω από μισή δεκαετία καθυστερήσεων και παρέχει επιπλέον ισχύ στο ρωσικό δίκτυο αεράμυνας πάνω από τα συστήματα S-300V4 και S-400, αλλά κάτω από το A-235 που προστατεύει τη Μόσχα από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

kerch.png
Χτυπά βομβαρδιστικά και υπερηχητικά όπλα – Έχει βεληνεκές 600 χιλιόμετρα

Τα προηγμένα χαρακτηριστικά του S-500
περιλαμβάνουν τον πολύ υψηλό βαθμό επίγνωσης της κατάστασης με εμβέλεια ανίχνευσης 800 χιλιομέτρων έναντι αεροσκαφών, την ικανότητά του να αναχαιτίζει δορυφόρους και βαλλιστικούς αλλά και την ικανότητά του να ρίχνει στόχους σε πολύ ακραίες ταχύτητες, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων υπερηχητικής ολίσθησης.
Η παροχή αντιβαλλιστικής δυνατότητας σε κινητό σύστημα είναι επαναστατική και άνευ προηγουμένου και προσφέρει ένα νέο επίπεδο ασφάλειας στις ρωσικές πόλεις, ιδιαίτερα πέρα από τη Μόσχα - τη μοναδική πόλη όπου θα βρίσκεται το A-235.
Κατά τα άλλα, το σύστημα ξεχωρίζει ιδιαίτερα για την ασυναγώνιστη εμβέλεια εμπλοκής των 600 χιλιομέτρων, με το S-500 να είναι βελτιστοποιημένο για την εμπλοκή στόχων υψηλής αξίας, όπως στρατηγικά βομβαρδιστικά και αερομεταφερόμενα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.
atacms.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης