Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο αριθμός των πυρηνικών σε ετοιμότητα μάχης αυξάνεται παγκοσμίως - Συνολικά 12.121 - Πού βρίσκονται Ρωσία, Κίνα

Ο αριθμός των πυρηνικών σε ετοιμότητα μάχης αυξάνεται παγκοσμίως - Συνολικά 12.121 - Πού βρίσκονται Ρωσία, Κίνα
Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, η οποία, σύμφωνα με το SIPRI, έχει θέσει τις κεφαλές της σε κατάσταση συναγερμού για πρώτη φορά
Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) αναφέρει ότι εννέα πυρηνικές δυνάμεις - ΗΠΑ, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ισραήλ- συνεχίζουν να εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει αύξηση στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών σε κατάσταση συναγερμού.
Παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών, ο αριθμός αυτών που βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αυξάνεται, σύμφωνα με νέα έκθεση του SIPRI. Ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν αναπτύξει νέα οπλικά συστήματα με πυρηνικές κεφαλές το 2023, αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του SIPRI, Dan Smith, αυτή η τάση είναι πιθανό να ενταθεί τα επόμενα χρόνια. Από τον Ιανουάριο του 2024, από τις 12.121 πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο, περίπου 9.585 ήταν επιχειρησιακές. Από αυτά, περίπου 3.904 αναπτύχθηκαν σε πυραύλους ή αεροσκάφη, σημειώνοντας αύξηση 60 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Περίπου 2.100 από τις αναπτυγμένες κεφαλές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για βαλλιστικούς πυραύλους.
Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην Κίνα, η οποία, σύμφωνα με το SIPRI, έχει θέσει τις κεφαλές της σε κατάσταση συναγερμού για πρώτη φορά. Αναφέρεται επίσης ότι η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα εργάζονται για τον εξοπλισμό βαλλιστικών πυραύλων με πολλαπλές κεφαλές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών πυρηνικών κεφαλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης