Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθεση - ξεγύμνωμα για ΗΠΑ: Τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια μπροστά η πυρηνική τεχνολογία της Κίνας

Έκθεση - ξεγύμνωμα για ΗΠΑ: Τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια μπροστά η πυρηνική τεχνολογία της Κίνας
Η Κίνα διαθέτει επί του παρόντος 27 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε διάφορα στάδια κατασκευής, με μέση περίοδο κατασκευής περίπου τα επτά έτη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν έως και 15 χρόνια πίσω από την Κίνα στην παραγωγή της πυρηνικής ενέργειας υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα 17/6 από το Ίδρυμα Τεχνολογίας, Πληροφορικής & Καινοτομίας, ένα μη κομματικό ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον, DC.
Η έκθεση απέδωσε το πλεονέκτημα της Κίνας στην υποστηριζόμενη από το κράτος τεχνολογική στρατηγική και στην ουσιαστική οικονομική της υποστήριξη.
Η Κίνα διαθέτει επί του παρόντος 27 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε διάφορα στάδια κατασκευής, με μέση περίοδο κατασκευής περίπου τα επτά έτη, σημαντικά ταχύτερη από πολλές άλλες χώρες και δη από τη Δύση.
«Η ταχεία ανάπτυξη ολοένα και πιο σύγχρονων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από την Κίνα παράγει σημαντικές οικονομίες κλίμακας και σημαντικά αποτελέσματα, και αυτό υποδηλώνει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πλεονέκτημα στην καινοτομία σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον», τονίζεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρατίθενται, οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση δύο μεγάλων εργοστασίων στη Georgia το 2023 και το 2024, που ξεπέρασαν τους προϋπολογισμούς τους κατά δισεκατομμύρια δολάρια και καθυστέρησαν για αρκετά χρόνια, κανένας νέος πυρηνικός αντιδραστήρας δεν βρίσκεται πια υπό κατασκευή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον, ένα εργοστάσιο υψηλής τεχνολογίας που είχε αρχικά προγραμματιστεί για κατασκευή σε εργαστήριο των ΗΠΑ ακυρώθηκε πέρυσι.
Οι κρατικές τράπεζες της Κίνας μπορούν να παρέχουν δάνεια έως και 1,4%, σημαντικά χαμηλότερα από τα διαθέσιμα επιτόκια στις δυτικές οικονομίες.
Αυτή η πλεονεκτική χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη διαρκή κρατική υποστήριξη και στρατηγικές αποκέντρωσης, επέτρεψε στην Κίνα να κυριαρχήσει σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και να ενισχύσει τη βιομηχανία της πυρηνικής ενέργειας.

«Κορυφαία τεχνολογία στον κόσμο» στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρώτος αντιδραστήρας τέταρτης γενιάς στον κόσμο με αερόψυκτο αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας στον κόλπο Shidao ξεκίνησε τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με την Ένωση Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας, το έργο περιελάμβανε τη δημιουργία πάνω από 2.200 σετ «εξοπλισμού κορυφαίου στον κόσμο», επιτυγχάνοντας ποσοστό τοπικής εγκατάστασης εγχώριας παραγωγής υλικών στο 93,4%.
Οι υποστηρικτές των προηγμένων αντιδραστήρων υποστηρίζουν ότι προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και απόδοση σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μονάδες.
Ο Stephen Ezell, ο συγγραφέας της έκθεσης, τόνισε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να δώσουν προτεραιότητα στην πυρηνική ενέργεια, θα πρέπει να διαμορφώσουν μια συνολική εθνική στρατηγική.
Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξημένες επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, την αποκέντρωση και την ταχεία πρόοδο των πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών και την ενίσχυση της ανάπτυξης εργατικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης