Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ… στο ΝΑΤΟ – Τα 23 από τα 32 μέλη πέτυχαν το στόχο δαπανών του 2% του ΑΕΠ, στο 3,08% η Ελλάδα

Ρεκόρ… στο ΝΑΤΟ – Τα 23 από τα 32 μέλη πέτυχαν το στόχο δαπανών του 2% του ΑΕΠ, στο 3,08% η Ελλάδα
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που έφτασαν για πρώτη φορά το ποσοστό του 2%
Η κούρσα εξοπλισμών καλά κρατεί στο ΝΑΤΟ, καθώς μετά από πάρα πολλά χρόνια 23 χώρες της συμμαχίας, από τις 32, πέτυχαν τον στόχο αμυντικών δαπανών του 2%, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του ΝΑΤΟ.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων που έφτασαν για πρώτη φορά το ποσοστό του 2%.
«Σε όλη την Ευρώπη και τον Καναδά, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυξάνουν, φέτος, τις αμυντικές δαπάνες κατά 18%», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες».
Το γεγονός ότι 23 χώρες εκπληρώνουν τον στόχο —ο οποίος τέθηκε πριν από 10 χρόνια— τον καθιστά «πάνω από διπλάσιο από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, και καταδεικνύει ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς προσπαθούν πραγματικά και αναλαμβάνουν το μερίδιό τους στην κοινή ευθύνη για την προστασία όλων από εμάς στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Είναι επίσης η πρώτη φορά που σύμμαχοι εκτός των ΗΠΑ πέτυχαν τον στόχο κατά μέσο όρο, καθώς το ΝΑΤΟ επιθυμεί να τονίσει αυτό το μερίδιο των αμυντικών δαπανών ως απόδειξη στους επικριτές των ΗΠΑ, ειδικά από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ζητούν δικαιότερο καταμερισμό των βαρών μεταξύ των δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Πολωνία βρίσκεται στην κορυφή του διαγράμματος με 4,12%, ακολουθούμενη από την Εσθονία (3,43%), τις ΗΠΑ (3,38%), τη Λετονία (3,15%) και την Ελλάδα (3,08%).
Ο Καναδάς, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία και η Ισπανία συγκαταλέγονται στις χαμηλότερες δαπάνες.

Σε ρυθμούς Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι παραγγελίες στις αμυντικές βιομηχανίες – Ζητούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους

Με τον ταχύτερο ρυθμό από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου προσλαμβάνουν εργαζομένους οι αμυντικές βιομηχανίες, προσπαθώντας να παραδώσει τις παραγγελίες που βρίσκονται κοντά σε υψηλά ρεκόρ.
Μια έρευνα των Financial Times σχετικά με τα σχέδια προσλήψεων 20 μεγάλων και μεσαίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών αμυντικών και αεροδιαστημικών εταιρειών διαπίστωσε ότι επιδιώκουν να προσλάβουν δεκάδες χιλιάδες άτομα φέτος.
Τρεις από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες των ΗΠΑ - η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η General Dynamics - έχουν σχεδόν 6.000 θέσεις εργασίας που πρέπει να καλύψουν, ενώ 10 εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα επιδιώκουν να αυξήσουν τις θέσεις κατά σχεδόν 37.000 συνολικά, ή σχεδόν το 10% του συνόλου του δυναμικού τους.
«Από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αυτή είναι η πιο έντονη περίοδος για τον αμυντικό τομέα με τη μεγαλύτερη αύξηση του όγκου παραγγελιών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Jan Pie, γενικός γραμματέας της ASD, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αεροδιαστημικής και Άμυνας.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εν μέσω εκτεταμένων γεωπολιτικών εντάσεων.
Η ξαφνική άνοδος των παραγγελιών μετά από δεκαετίες χαμηλών όγκων, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό για ψηφιακές δεξιότητες από τεχνολογικούς ομίλους και μια αγορά εργασίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού, είναι μερικοί από τους παράγοντες που οδηγούν το ξεφάντωμα προσλήψεων σε ολόκληρο τον κλάδο.
Οι εταιρείες δήλωσαν ότι επιδιώκουν να καλύψουν θέσεις σε όλους τους τομείς, από μαθητευόμενους μέχρι στελέχη στα τελευταία στάδια της σταδιοδρομίας τους.
Ζητούνται μηχανικοί, προγραμματιστές λογισμικού και αναλυτές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και συγκολλητές και μηχανικοί.
Ο Antonio Liotti, επικεφαλής αξιωματικός στην ιταλική Leonardo, δήλωσε ότι διεξάγει «εντατική έρευνα για νέες προσλήψεις, ακόμη πιο έντονη από ό,τι σε προηγούμενες συγκρούσεις, όπως το Ιράκ ή το Αφγανιστάν».
Ο ανάδοχος, ο οποίος αποτελεί μέρος του τριεθνικού προγράμματος με την BAE Systems στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries για την κατασκευή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους, θέλει να προσλάβει 6.000 νέους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταστατών, μέχρι το τέλος του 2024.
Αναμένει να προσλάβει για 8.000 έως 10.000 νέες θέσεις μεταξύ 2025 και 2028, κυρίως βιομηχανικών μηχανικών και μηχανικών λογισμικού.
Η αναζήτηση νέων προσλήψεων, πρόσθεσε ο Liotti, δεν ωθήθηκε μόνο από τις συγκρούσεις αλλά και από τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό από παρακείμενες βιομηχανίες, όπως «εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και συμβούλων».
Άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που αναζητούσαν μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την «ήσυχη παραίτηση», έπαιξαν επίσης ρόλο.

Αύξηση της παραγωγής

Οι εταιρείες που παράγουν πυρομαχικά, ιδίως η Rheinmetall και η Nammo, οι οποίες χρειάστηκε να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή για να αναπληρώσουν τα κρατικά αποθέματα, είναι μεταξύ εκείνων με τα πιο επιθετικά σχέδια προσλήψεων.
Η Nammo είπε ότι «δεν είχε ξαναδεί τέτοια κατάσταση».
Η εταιρεία, η οποία ανήκει εν μέρει στις κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Φινλανδίας, αύξησε το προσωπικό της κατά 15% από 2.700 το 2021 σε 3.100 το 2023.
Αυτήν τη στιγμή απασχολεί περίπου 3.250 άτομα και στοχεύει στο «διπλασιασμό του μεγέθους της εταιρείας μέχρι το τέλος του 2030».
Η Rheinmetall της Γερμανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έψαχνε να προσλάβει εκατοντάδες υπαλλήλους από την κορυφαία εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Continental, η οποία υποφέρει από αναιμική ζήτηση στον τομέα των αυτοκινήτων.
Η γαλλική Thales, η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο Starstreak που εκτοξεύτηκε στην Ουκρανία από αποθέματα της δυτικής κυβέρνησης, είπε ότι έχει στρατολογήσει 9.000 άτομα - το 11% του σημερινού εργατικού της δυναμικού των 81.000 - στις αμυντικές της επιχειρήσεις τα τελευταία τρία χρόνια.
Η BAE αύξησε σημαντικά τις προσλήψεις πέρυσι, αλλά είχε ήδη επιταχύνει τις προσλήψεις για να προσφέρει μακροπρόθεσμα προγράμματα όπως το Παγκόσμιο Αεροπορικό Πρόγραμμα Μάχης και οι φρεγάτες Type 26 του Βασιλικού Ναυτικού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, «προσλαμβάνουμε περίπου 2.700 μαθητευόμενους και αποφοίτους φέτος καθώς και χιλιάδες πιο έμπειρους επαγγελματίες», δήλωσε η Tania Gandamihardja, η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου της εταιρείας.
Η πρωταθλήτρια πυραύλων της Ευρώπης MBDA, που ανήκει στις BAE, Airbus και Leonardo, η οποία κατασκευάζει τους πυραύλους που εκτοξεύονται με αέρα Storm Shadow και Scalp, που χρησιμοποιήθηκαν με καταστροφικά αποτελέσματα στην Ουκρανία, σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους από 2.600 ανθρώπους φέτος — το 17% του σημερινού εργατικού δυναμικού της που είναι στις 15.000.
Η Dassault Aviation, η οποία κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος Rafale, δεν έχει δει άμεση αύξηση στις παραγγελίες από την Ουκρανία, αλλά δεδομένης της διάρκειας των κύκλων κατασκευής στον κλάδο, προσλαμβάνει σταθερά προσωπικό.

Και τα πυρηνικά γιγαντώνονται

Οι κατασκευαστές πυρηνικής άμυνας, ειδικά εκείνοι που συμμετέχουν στο τριμερές πρόγραμμα υποβρυχίων Aukus μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, είναι μεταξύ εκείνων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση στην έλλειψη δεξιοτήτων.
Αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Rolls-Royce και Babcock International, άνοιξαν πρόσφατα τις δικές τους ακαδημίες πυρηνικών δεξιοτήτων, ενώ η Thales UK, η οποία παρέχει σόναρ για όλα τα υποβρύχια του Βασιλικού Ναυτικού, ξεκίνησε μια ακαδημία σόναρ.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει ξεχωριστά μια ειδική ομάδα πυρηνικών δεξιοτήτων για την εκπαίδευση των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που χρειάζονται σε όλα τα πολιτικά πυρηνικά και στρατιωτικά προγράμματα της χώρας.
Η προσπάθεια πρόσληψης και εκπαίδευσης είναι «άνευ προηγουμένου τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η Beccy Pleasant στην Nuclear Skills Delivery Group, η οποία προβλέπει ότι θα χρειαστούν περισσότεροι από 30.000 επιπλέον θέσεις στον τομέα της πυρηνικής άμυνας από τώρα έως το 2030.
Οι εταιρείες έχουν επίσης εντείνει τη συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς για να δημιουργήσουν μια μελλοντική ομάδα εργατικού δυναμικού.
Το Πανεπιστήμιο Cranfield, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τον κλάδο, προσφέρει νέα μαθήματα, ιδίως στην ψηφιακή εγκληματολογία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν πώς να αποδίδουν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο μεταξύ άλλων.
«Υπάρχει μια αναγνώριση ότι δεν μπορείτε απλώς να υποθέσετε ότι ο ακαδημαϊκός κόσμος θα αναδείξει τους ανθρώπους που θέλετε να στρατολογήσετε»...εταιρείες ανεβαίνουν τώρα στην αλυσίδα εφοδιασμού ανθρώπων», δήλωσε η Heather Goldstraw, διευθύντρια άμυνας του Cranfield.
Μια ιδιαίτερη πρόκληση για τον κλάδο είναι ότι ορισμένοι ρόλοι απαιτούν πρόσθετες άδειες ασφαλείας.
Η RTX, η οποία κατέχει την εταιρεία κατασκευής πυραύλων και αισθητήρων Raytheon, δήλωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι «συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις με την πρόσληψη υψηλά ειδικευμένου προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, ειδικευμένων εργατών και κατόχων άδειας ασφαλείας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης