Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα θέλει να προστατεύσει τη σφαίρα επιρροής της - Παρακολουθεί στενά τις επαφές Putin - Kim

Η Κίνα θέλει να προστατεύσει τη σφαίρα επιρροής της - Παρακολουθεί στενά τις επαφές Putin - Kim
Η Κίνα δεν θέλει να δει τη Ρωσία να εισβάλλει στην παραδοσιακή περιοχή επιρροής της στη Βόρεια Κορέα
Κάθε φορά που ο Vladimir Putin φεύγει από τη Ρωσία είναι σημαντικό, επειδή σπάνια βγαίνει εκτός συνόρων.
Αλλά αυτό το ταξίδι - που επισκέπτεται τη μυστικοπαθή και αποκλεισμένη χώρα της Βόρειας Κορέας για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια - υπογραμμίζει πόσο σημαντική έχει γίνει η σχέση μεταξύ αυτών των χωρών, σημειώνει σε ανάλυσή του το Sky News.
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα υπέγραψαν στρατηγική εταιρική σχέση για την αναβάθμιση των σχέσεών τους.
Αν και δεν έχουν γίνει γνωστέι πολλές λεπτομέρειες, η συμφωνία αυτή θα παρακολουθείται στενά στην Ασία, ιδίως στην Κίνα.
Η Κίνα μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Βόρεια Κορέα - υπήρξε ο κύριος υποστηρικτής του ερημικού βασιλείου και είναι υπεύθυνη για το 90% του εμπορίου της Βόρειας Κορέας.
Ο Xi Jinping, ο Κινέζος πρόεδρος, έχει επίσης μια ισχυρή σχέση με τη Ρωσία, αγοράζοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της και στέλνοντας τα λεγόμενα μηχανήματα και ημιαγωγούς "διπλής χρήσης" στη Ρωσία, τα οποία η Δύση λέει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Κινεζική σφαίρα επιρροής

Η Κίνα δεν θέλει να δει τη Ρωσία να εισβάλλει στην παραδοσιακή περιοχή επιρροής της στη Βόρεια Κορέα.
Μόλις χθες, ανώτεροι αξιωματούχοι της Κίνας και της Νότιας Κορέας είχαν συνομιλίες στη Σεούλ, όπου η Κίνα δήλωσε ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των μερών.
Ωστόσο, ο Xi συμφωνεί με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα σε ένα σημείο - ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα παγκόσμια τάξη, ένας "πολυπολικός" κόσμος, αντί του διεθνούς συστήματος που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.
Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της εναλλακτικής τάξης και να θεωρείται υπεύθυνος παγκόσμιος ηγέτης.
Κινδυνεύει να υποστεί ζημιά στη φήμη της αν το πολυπολικό μπλοκ φαίνεται να αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από χώρες που η Δύση θεωρεί κράτη-παρίες, όπως η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

Ανησυχία στη Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα είναι επίσης ανήσυχη για το ταξίδι του Putin στην Πιονγκγιάνγκ.
Θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον Kim να έχει έναν ισχυρό άνδρα στο πλευρό του σε μια εποχή που η ένταση στην κορεατική χερσόνησο είναι υψηλή.
Τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα έχουν εντείνει τις εκστρατείες διασυνοριακής παρενόχλησης τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο Putin μεταβαίνει στη συνέχεια στο Βιετνάμ, το οποίο έχει διαφορετικά ζητήματα. Το Βιετνάμ είναι εμβληματικό παράδειγμα μιας χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας που προσπαθεί να παραμείνει κοντά στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Δεν θέλει να αναγκαστεί να κάνει μια επιλογή.
Αλλά σε αυτό το κατακερματισμένο διεθνές περιβάλλον, που είναι διαιρεμένο μεταξύ της Δύσης και των αναπτυσσόμενων χωρών του "Παγκόσμιου Νότου", το Βιετνάμ και ο γείτονάς του μπορεί να διαπιστώσουν ότι τελικά θα πρέπει να επιλέξουν πλευρά.
Ο Βορράς στέλνει μπαλόνια με σκουπίδια πέρα από τα σύνορα και ακτιβιστές στο νότο στέλνουν μπαλόνια με προπαγανδιστικά φυλλάδια.
Αυτό ωφελεί και τις δύο πλευρές.
Οι ΗΠΑ λένε ότι η Ρωσία λαμβάνει αποστολές βλημάτων πυροβολικού και βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
Putin και Kim το αρνούνται.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία στέλνει στη Βόρεια Κορέα τρόφιμα, καύσιμα και τεχνολογία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης