Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουλγαρία: Ουκρανοί συνελήφθησαν για «κατασκοπεία» σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Βουλγαρία: Ουκρανοί συνελήφθησαν για «κατασκοπεία» σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Hristo Krastev, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Σόφιας, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς απηύθυναν την Τετάρτη κατηγορίες εναντίον ενός Ουκρανού, για κατασκοπεία…
Ένας 23χρονος με ουκρανικό διαβατήριο συνελήφθη στη Βουλγαρία ως ύποπτος για κατασκοπεία στον μεγαλύτερο κρατικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα της χώρας, τον Maritsa East 2.
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Hristo Krastev, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας της Σόφιας, δήλωσε ότι οι εισαγγελείς απηύθυναν την Τετάρτη κατηγορίες εναντίον ενός Ουκρανού, για κατασκοπεία.
Ο Maritsa East 2 είναι μια στρατηγική εγκατάσταση του βουλγαρικού Εθνικού Συστήματος Ασφάλειας και εξασφαλίζει την ισορροπία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία και, σε περίπτωση οξείας έλλειψης, στα Βαλκάνια.
Ο Ουκρανός συνελήφθη στις εγκαταστάσεις του σταθμού TPP με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, πολλές κάρτες SIM και κάρτες μνήμης.
«Κατηγορείται ότι συνέλεξε πληροφορίες που αποτελούν κρατικό απόρρητο για να τις παράσχει σε ξένη χώρα», δήλωσε ο Krastev, αλλά οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει για ποια χώρα έγινε η κατασκοπεία.
Τώρα διεξάγονται ιατροδικαστικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί τι, αν κάτι, βιντεοσκοπούσε και αν ο εξοπλισμός που βρέθηκε πάνω του περιείχε κρατικά μυστικά.
Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν πρόκειται για Ουκρανό πολίτη ή αν πρόκειται για ρωσική κατασκοπεία. Η Βουλγαρία ζήτησε από τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πληροφορίες σχετικά με το αν ο συλληφθείς εμπλέκεται σε κατασκοπεία στο έδαφός τους.
«Ο άνδρας κατέθεσε. Μας είπε πότε ήρθε στη Βουλγαρία, από πού ήρθε, τι έκανε, ποιους συνάντησε. Τα στοιχεία αυτά επαληθεύονται τώρα», δήλωσε η εισαγγελία, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι έλεγχοι στον θερμοηλεκτρικό σταθμό, ο οποίος καλύπτει μεγάλη έκταση, συνεχίζονται. Οι φρουροί ασφαλείας που συνέλαβαν τον άνδρα έχουν ανακριθεί και ερευνάται πώς ακριβώς εισέβαλε στο εργοστάσιο.
Ο εισαγγελέας Krastev πρόσθεσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία πληροφορία ότι ο κατηγορούμενος έχει βοηθηθεί από άτομα εντός του TPP Maritsa East 2.
Οι Βούλγαροι εισαγγελείς ερευνούν αυτή τη στιγμή τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σε βουλγαρικά εργοστάσια όπλων που πραγματοποιήθηκαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες την τελευταία δεκαετία. Η Βουλγαρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στην Ουκρανία και το ηλεκτρικό της σύστημα αποτελεί κλειδί για το ενεργειακό ισοζύγιο των γειτονικών χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης