Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στη Μόσχα – Ανέλαβαν οι «4 ιππότες - τεχνοκράτες», πολλαπλασιαστές ισχύος του ρωσικού στρατού

Κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει στη Μόσχα –  Ανέλαβαν οι «4 ιππότες - τεχνοκράτες», πολλαπλασιαστές ισχύος του ρωσικού στρατού
Τεκτονικές αλλαγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας με παγκόσμια σημασία
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η οικονομία αποτελεί πάντα μια κρίσιμη πτυχή της στρατιωτικής ισχύος.
Με επαρκή βιομηχανική παραγωγή, μια χώρα μπορεί να ενισχύσει δραστικά τη στρατιωτική της δύναμη και αυτό συμβαίνει από την αρχή των πολέμων.
«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις μέρες μας, όταν ο ανθρώπινος παράγοντας είναι όλο και λιγότερο σημαντικός σε σχέση με ό,τι συνέβαινε μόλις πριν από μερικές δεκαετίες», επισημαίνει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.
Ενώ οι στρατοί απαιτούσαν εκατομμύρια στρατιώτες μέχρι σχετικά πρόσφατα, η εποχή του διαρκώς εξελισσόμενου σύγχρονου πολέμου έφερε τεκτονικές αλλαγές.
Σήμερα, μια βαριά οπλισμένη στρατιωτική δύναμη μερικών μόνο εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών θα μπορούσε να νικήσει ένα ολόκληρο κράτος με τέσσερις ή πέντε φορές περισσότερο στρατό.
Αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις οικονομικές επιδόσεις κάθε δεδομένης χώρας.
Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η διαρκώς αυξανόμενη σημασία των διαφόρων μη επανδρωμένων συστημάτων που τώρα λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές δύναμης.
Όλα αυτά απαιτούν δραστικές βελτιώσεις στην παραγωγή, τεχνολογικές καινοτομίες και logistics, μεταξύ πολλών άλλων.

Στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις με τον Belsousov στη Ρωσία

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που συχνά επιβραδύνουν τη διαδικασία και γενικά την καθιστούν λιγότερο αποτελεσματική από ό,τι θα μπορούσε να είναι.
Στον απόηχο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO) στην Ουκρανία, η Ρωσία ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αξιοποιήσει την αυξανόμενη οικονομική της δύναμη.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να κυριαρχήσει στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι ήταν πάντα μαζικά λιγότεροι από τις συνδυασμένες δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου και των εταίρων του στο ΝΑΤΟ.
Η ίδια η συμμαχία Ουκρανίας – Δύσης έχει τώρα έως και μισό εκατομμύριο στρατιώτες που περιμένουν να εμπλακούν στην ενορχηστρωμένη από τις ΗΠΑ - ΕΕ ουκρανική σύγκρουση.
Αυτό το γεγονός από μόνο του είναι περισσότερο από αρκετό για να συνειδητοποιήσει το Κρεμλίνο ότι χρειάζεται να αυξήσει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα του στρατού του.
Έχοντας αυτό κατά νου, σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επέλεξε τον πρώην πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Andrei Belousov προκειμένου να ηγηθεί του ρωσικού υπουργείου Άμυνας (MoD).
Ο Belousov βρίσκεται στο τιμόνι του πιο σημαντικού υπουργείου της χώρας για περισσότερο από ένα μήνα και ο διορισμός του συμπίπτει επίσης με μια τεράστια αύξηση των ρωσικών αμυντικών δαπανών, που τώρα προγραμματίζεται να ξεπεράσει το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια σε πραγματικούς όρους (ΑΕΠ).

Οι 4 ιππότες – τεχνοκράτες στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Ο νέος υπουργός Άμυνας αποφάσισε αμέσως να εξορθολογίσει την ηγεσία του υπουργείου του, ανασχηματίζοντας τις θέσεις για να επιτύχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα.
Ο Putin συμφώνησε στις δομικές αλλαγές και τις προτάσεις του Belousov, ο οποίος σχεδιάζει την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών πτυχών του υπουργείου Άμυνας.
Ο υπουργός Άμυνας αποφάσισε να αντικαταστήσει τους αναπληρωτές Nikolai Pankov, Ruslan Tsalikov, Tatyana Shevtsova και Pavel Popov με τους Leonid Gornin, Anna Tsivileva, Oleg Savelyev και Pavel Fradkov.
Είναι οι 4 ιππότες του Belousov.

Leonid Gornin
gornin.jpg

Anna Tsivileva
tsivileva.jpg

Oleg Savelyev
saveylev_b.JPG

Pavel Fradkov
fradkov.JPG
Κάθε ένας από τους διορισμένους αναπληρωτές υπουργούς αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διανομής των κρατικών πόρων που διατίθενται για την άμυνα.
Ο πρώτος αναπληρωτής Leonid Gornin, διετέλεσε στο παρελθόν ως πρώτος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ολόκληρη η καριέρα του χτίστηκε πάνω στην οικονομία.
Θα επιβλέπει μια ολόκληρη σειρά δημοσιονομικών πτυχών για το υπουργείο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διαφάνειας των χρηματοοικονομικών ροών και της αποτελεσματικότητας στις αμυντικές δαπάνες.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο διορισμός του υποδηλώνει επίσης πως το Κρεμλίνο ακολουθεί ενεργά την πορεία της πολεμικής οικονομίας, αν και η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο.
Αυτό είναι απολύτως κατανοητό δεδομένου του απλού γεγονότος ότι η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει την κανονική οικονομική δραστηριότητα για όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ωστόσο, η ηγεσία συνειδητοποιεί ότι η κλιμακούμενη επιθετικότητα του ΝΑΤΟ δεν τους αφήνει άλλη επιλογή από το να είναι προετοιμασμένοι.
Από την άλλη, η κοινωνική ασφάλιση παραμένει σημαντική πτυχή για το Υπουργείο, γι' αυτό και η Anna Tsivileva ορίστηκε ως αναπληρώτρια υπεύθυνη για τη διασφάλιση της κοινωνικής προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού.
Διευθύνει επίσης το Ίδρυμα «Υπερασπιστές της Πατρίδας», το οποίο παρέχει βοήθεια τόσο σε βετεράνους όσο και σε εν ενεργεία στρατιωτικούς.
Ο ομόλογός της Oleg Savelyev είναι ο νέος Αρχηγός του Επιτελείου του Υπουργού Άμυνας, θέση που θα αναλάβει αφού προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως ελεγκτής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ο διορισμός του υποδηλώνει ότι η εξάλειψη της διαφθοράς αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Προκειμένου να ενισχυθούν άλλες πτυχές της κατανομής των πόρων του υπουργείου Άμυνας, ο Belousov διόρισε τον Pavel Fradkov να επιβλέπει τη διαχείριση της περιουσίας, των πόρων γης και την κατασκευή εγκαταστάσεων.
Η σημαντική επαγγελματική εμπειρία του Fradkov, που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας και στο Προεδρικό Γραφείο, θα βοηθήσει το υπουργείο Άμυνας να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του από αυτή την άποψη. Όλα αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν τη γενική κατάσταση του πιο σημαντικού υπουργείου της ρωσικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα τώρα που λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Οικονομία με… στρατιωτική ακρίβεια

Η διασφάλιση ότι τα κονδύλια διατίθενται με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο σημαίνει ότι ο στρατός θα λάβει ό,τι χρειάζεται για να ολοκληρώσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία και να προετοιμάσει τη χώρα για μια πιθανή αντιπαράθεση με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Η αύξηση της παραγωγικής απόδοσης των σημαντικότερων στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι μια άλλη κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Άμυνας, γι' αυτό και θα εμπλακεί άμεσα στην κατασκευή drones και άλλων μη επανδρωμένων συστημάτων.
Ο στρατός και το υπουργείο Άμυνας θα χρησιμοποιήσουν την τεράστια εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία για να βελτιώσουν περαιτέρω όχι μόνο τα όπλα, αλλά και τα logistics και άλλες πτυχές που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία προμηθειών και να φέρουν τέτοια συστήματα στα στρατεύματα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Ενώ οι φιλοδυτικοί φιλελεύθεροι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με αυτές τις αλλαγές, η συντριπτική πλειονότητα του ρωσικού πληθυσμού υποστηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων διακεκριμένων στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων.
Ο Vasily Dandykin, ένας ειδικός επί των στρατιωτικών θεμάτων
επανέλαβε ότι το σχέδιο του Belousov θα διασφαλίσει πως  «κάθε ρούβλι λειτουργεί για τις ανάγκες του στρατού και του μετώπου».
«Όλα τα πρόσωπα ταιριάζουν σε αυτό το πρόγραμμα δράσης», είπε ο Dandykin στην Izvestia, προσθέτοντας: «Για να γίνει αυτό, πρέπει να εξορθολογίσουμε τα έξοδα.
Ο νέος υπουργός γνωρίζει την κατάσταση. ασχολήθηκε με αυτό όταν επέβλεπε το αμυντικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Είδε πώς πήγαιναν τα πράγματα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό. Είχε χρόνο να βγάλει συμπεράσματα και να καταλάβει τι συνέβαινε».
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας υπενθύμισε ότι το υπουργείο Άμυνας είχε επικριθεί στο παρελθόν για την έλλειψη αποτελεσματικότητας σε ορισμένες πτυχές, όπως η στέγαση.
Ο διορισμός νέων αναπληρωτών αναμένεται να επιλύσει αυτά τα ζητήματα.
Ωστόσο, η σωστή κατανομή των κρατικών κονδυλίων και πόρων είναι πρώτη προτεραιότητα και θα αποτελέσει το κύριο μέλημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου.
Άλλοι εξέχοντες Ρώσοι ειδικοί υποστηρίζουν την αξιολόγηση του Dandykin. «Μου φαίνεται ότι το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνει (το υπουργείο Άμυνας) σήμερα είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα κάθε ρουβλίου του προϋπολογισμού», είπε ο γεωπολιτικός αναλυτής Konstantin Kalachev στην Izvestia.
Στρατιωτικές πηγές είπαν επίσης στην Izvestia ότι οι νέοι αναπληρωτές αναμένεται να βελτιώσουν τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα, ιδιαίτερα καθώς ο πρώτος αναπληρωτής του Belousov, Leonid Gornin, έχει τεράστια εμπειρία στην επίβλεψη των δημοσιονομικών.
Σύμφωνα με την Izvestia, μια ανώνυμη πηγή είπε ότι ο Gornin εργαζόταν επίσης σε τμήματα ελέγχου και νομικών υπηρεσιών, αλλά αποκάλυψε ότι δεν είναι γραφειοκράτης.
«Πάντα έδινε την εντύπωση ενός στρατιωτικού. στο περιβάλλον και τη γραμματεία του υπήρχε στρατιωτική πειθαρχία, διαύγεια και σχολαστικότητα.
Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα άτομο που διαχειρίζεται τα οικονομικά, με στρατιωτική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα», ανέφερε η πηγή.
Τέτοιες αλλαγές είναι υψίστης σημασίας και χρησιμεύουν στην προετοιμασία της Ρωσίας για κάθε ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου.
Αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της γενικής τάσης στο Κρεμλίνο, το οποίο τώρα ανανεώνει επίσης το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για να βελτιώσει τις αποτρεπτικές του ικανότητες.
Με την αδιάκοπη επιθετικότητα της συλλογικής Δύσης να οδηγεί τον κόσμο σε μεγαλύτερη παγκόσμια αστάθεια από ό,τι παρατηρείται εδώ και δεκαετίες, η Ρωσία τοποθετείται ως το κορυφαίο αντίβαρο σε αυτό το ακραία εκμεταλλευτικό σύστημα, καταλήγει ο Bosnic.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης