Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση - CIA: Πράξη πολέμου από ΗΠΑ η επίθεση στη Σεβαστούπολη, απειλούν οι Ρώσοι - Διάλογο με Putin θέλει ο Macron

Επικίνδυνη κλιμάκωση - CIA: Πράξη πολέμου από ΗΠΑ η επίθεση στη Σεβαστούπολη, απειλούν οι Ρώσοι - Διάλογο με Putin θέλει ο Macron
Η ΕΕ αρχίζει σήμερα Τρίτη 25/6 τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία
(upd26) Ολοένα και πιο κοντά έρχεται το σενάριο μιας γενικευμένης, παγκόσμιας στρατιωτικής σύρραξης ιδίως ύστερα από την πυραυλική επίθεση των Ουκρανών με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε παραλία της Κριμαίας, κοντά στη Σεβαστούπολη που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 4 άμαχοι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 150 πολίτες.
Το περιστατικό αυτό έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, η οποία αφού κάλεσε την Αμερικανίδα πρεσβευτή Lynne Tracy προκειμένου να την ενημερώσει πως η Μόσχα δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ είναι εξίσου υπεύθυνες με την Ουκρανία για αυτήν την εγκληματική ενέργεια, διεμήνυσε πως θα υπάρξει τιμωρία και αντίποινα.
Από την πλευρά τους οι Αμερικάνοι νίπτουν τας χείρας και επιρρίπτουν την ευθύνη στους Ουκρανούς για τη συγκεκριμένη επιχείρηση ενώ παράλληλα… αμφισβητούν ότι υπήρξαν θύματα από αυτήν την επίθεση, τονίζοντας ότι δεν διαθέτουν πληροφορίες που να δείχνουν εάν όντως σκοτώθηκαν άμαχοι.
Και ενώ η σύγκρουση στην Ουκρανία λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με κάποιους να επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο ενός Γ’ Παγκόσμιου πολέμου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron δηλώνει ότι είναι έτοιμος για διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin και ενώ η ΕΕ αρχίζει σήμερα Τρίτη 25 Ιουνίου, έστω και συμβολικά τις συνομιλίες για την ένταξη της Ουκρανίας (και της Μολδαβίας).
Την ίδια στιγμή, στο πεδίο της μάχης ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να προελαύνει, προχωρώντας σε βάθος περίπου 1,8 χιλιόμετρα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πεντάγωνο: Απόφαση των Ουκρανών οι επιχειρήσεις – Δεν θέλουμε θανάτους αμάχων

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν θανάτους αμάχων και θα συζητήσουν το θέμα της επίθεσης στη Σεβαστούπολη με το Κίεβο, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Patrick Ryder σχολιάζοντας τις δηλώσεις της ρωσικής πλευράς για την τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη.
«Σε τελική ανάλυση θα σας παρέπεμπα στην Ουκρανία για να μιλήσετε σχετικά με τις επιχειρήσεις τους.
Ξέρετε, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους στόχους.
Δεν έχουμε καμία πληροφορία που να δείχνει εάν σκοτώθηκαν ή όχι άμαχοι» επισήμανε ο Ryder αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη.
Ωστόσο, υποστήριξε πως είναι ένα θέμα για το οποίοι οι ΗΠΑ θα μιλήσουν με την Ουκρανία.
«Είναι ξεκάθαρο, δεν θέλουμε να βλέπουμε θανάτους αμάχων» τόνισε ο Ryder, επισημαίνοντας πως εάν οι Ρώσοι ανησυχούν για απώλειες μεταξύ των δυνάμεών τους, τότε θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να επιστρέψουν το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας αντί να ρίχνουν τις δυνάμεις τους άσκοπα σε αυτό».
Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό για να επιλέξει στόχους πριν από την επίθεση, ο Ryder παρέπεμψε και πάλι στους Ουκρανούς «για οποιαδήποτε από τις επιχειρήσεις τους».
Σημειώνεται πως στις 23 Ιουνίου ο ουκρανικός στρατός επιτέθηκε σε μη στρατιωτικές υποδομές στη Σεβαστούπολη με πυραύλους ATACMS οπλισμένους με πυρομαχικά διασποράς.
Τέσσερις πύραυλοι καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αεράμυνα ενώ ένας ακόμη πύραυλος εξερράγη πάνω από την πόλη.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 4 πολίτες, ανάμεσα τους και δύο παιδιά, και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150.

Scott Ritter (πρώην CIA): Πράξη πολέμου από ΗΠΑ κατά Ρωσίας η επίθεση στη Σεβαστούπολη

Η πυραυλική επίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη Σεβαστούπολη με τους αμερικανικούς πυραύλους ATACMS ισοδυναμεί με πράξη πολέμου κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ υποστηρίζει ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός της CIA και επιθεωρητής του ΟΗΕ.
«Διαπράξαμε μια πράξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας…
Εάν οι Ρώσοι είχαν κάνει κάτι παρόμοιο εναντίον μας, θα είχαμε ήδη ξεκινήσει έναν πόλεμο με τη Ρωσία», επισήμανε ο Ritter μιλώντας στο podcast του Judging Freedom και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη.

Οργή Ρωσίας – Θα υπάρξουν αντίποινα και τιμωρία

Η επίθεση στη Σεβαστούπολη έχει προκαλέσει οργή στη Ρωσία, η οποία θεωρεί συνυπεύθυνες τις ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται στην πυραυλική επίθεση στη Σεβαστούπολη.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εμπλοκή των ΗΠΑ στην τρομοκρατική επίθεση στη Σεβαστούπολη.
Όλοι όσοι ευθύνονται για την επίθεση αυτή με αμερικανικά όπλα, θα υποστούν μια αναπόφευκτη τιμωρία» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο καλεί τους διεθνούς οργανισμούς να κάνουν μια σωστή αξιολόγηση για την επίθεση στη Σεβαστούπολη.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε για εξηγήσεις την Αμερικανίδα πρεσβευτή, Lynne Tracy.
«Κατά τη διάρκεια συνομιλίας με την επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στη Ρωσία, Lynne Tracy στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, στις 24 Ιουνίου, της εκδόθηκε διαμαρτυρία για ένα ακόμα θανατηφόρο έγκλημα του καθεστώτος του Κιέβου, που χρηματοδοτείται και οπλίζεται από την Ουάσιγκτον, το οποίο εσκεμμένα προχώρησε σε μια πυραυλική επίθεση κατά αμάχων στη Σεβαστούπολη, προκαλώντας πολυάριθμες απώλειες, μεταξύ των οποίων και παιδιά» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, οι ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγουν έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, έχουν γίνει μέρος της σύγκρουσης «προμηθεύοντας τον ουκρανικό στρατό με τα πιο προηγμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ATACMS, εξοπλισμένους με κεφαλές διασποράς, που χρησιμοποιούνται εναντίον κατοίκων της Σεβαστούπολης, των οποίων η πορεία πτήσης προγραμματίζεται από Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς, φέρουν την ίδια ευθύνη με το καθεστώς του Κιέβου για αυτή την θηριωδία».
«Ο απεσταλμένος ενημερώθηκε ότι τέτοιες ενέργειες από την Ουάσιγκτον, που έχουν στόχο να ενθαρρύνουν τις φιλοναζιστικές αρχές της Ουκρανίας να συνεχίσουν να μάχονται «μέχρι και τον τελευταίο Ουκρανό» και που έχουν εκδώσει άδεια να πραγματοποιήσουν χτυπήματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, δεν θα μείνουν αναπάντητες.
Είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν αντίποινα» υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Πυρά Nebenzya (Ρώσος διπλωμάτης) στον ΟΗΕ: Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Πυρά πάντως εκτόξευσε η Ρωσία και κατά του ΟΗΕ κατηγορώντας τον ότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική του.
Συγκεκριμένα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya χαρακτήρισε την αντίδραση της Γραμματείας του ΟΗΕ στην επίθεση της Ουκρανίας στη με τακτικούς πυραύλους ATACMS εξοπλισμένους με κεφαλές διασποράς παράδειγμα αυτή της πολιτικής.
«Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σιωπούν για αυτή την τραγωδία.
Δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των Ρώσων πολιτών.
Αυτό που είναι ακόμη πιο λυπηρό είναι η έλλειψη οποιασδήποτε σημαντικής αντίδρασης από τη γραμματεία του ΟΗΕ, η οποία θα έπρεπε να καταδικάσει τέτοια προφανή εγκλήματα και παραβιάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό είναι ένα σαφές παράδειγμα της πολιτικής για δύο μέτρα και δύο σταθμά» υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Νωρίτερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova είχε αναφέρει ότι η αντίδραση της Γραμματείας του ΟΗΕ στην τρομοκρατική επίθεση του Κιέβου εναντίον αμάχων στη Σεβαστούπολη με χρήση αμερικανικών όπλων μοιάζει με «αναγνώριση της δικής της αχρηστίας».

Ushakov (Ρωσία): Η πρόταση Putin μπορεί να βάλει άμεσα τέλος στον πόλεμο

Η ειρηνευτική πρόταση που διατύπωσε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin μπορεί να βάλει άμεσα τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία υποστήριξε ο Yuri Ushakov, βοηθός του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
«Ακριβώς για να αποφευχθούν συγκρούσεις παρόμοιες με την ουκρανική στο μέλλον, η συγκεκριμένη πρόταση της Ρωσίας για μια ουκρανική διευθέτηση, προσφέρει την ευκαιρία να τερματιστεί η ένοπλη αντιπαράθεση και να μεταφερθεί σε πολιτικό και διπλωματικό κανάλι», είπε ο Ushakov, επισημαίνοντας ότι η ρωσική πλευρά έχει βάλει στο τραπέζι μια επιλογή, «την οποία, εάν είναι έτοιμοι να αποδεχθούν, θα μας επέτρεπε να σταματήσουμε κυριολεκτικά αμέσως τις εχθροπραξίες».
Ο Ushakov εξέφρασε την ελπίδα να μην αγνοήσουν την πρόταση Putin.
«Αν την προσεγγίσει κανείς με ανοιχτό μυαλό και σκεφτεί, τότε, πράγματι, θα βρεις κάποια λογική σε αυτήν, και το πιο σημαντικό, αυτή είναι μια ευκαιρία να σταματήσει αμέσως η σύγκρουση, να τακτοποιηθούν τα πράγματα στο πεδίο της μάχης και να μην χαθούν άλλοι άνθρωποι» υπογράμμισε ο Ushakov.
Εν τω μεταξύ, ο Ushakov υποστήριξε πως η στρατιωτική οργή της Δύσης κατά της Ρωσίας λαμβάνει τερατώδεις διαστάσεις..
«Μέχρι στιγμής, η στρατιωτική οργή που υποκινείται από τη Δύση, δεν έχει υποχωρήσει καθόλου.
Αντιθέτως, παίρνει πιο τερατώδεις διαστάσεις, όπως η δολοφονία παραθεριστών, δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω, στην παραλία της Σεβαστούπολης, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά» υπογράμμισε ο Ushakov.
Όπως λέει ο Ushakov, είναι πλέον αντιληπτό σε όλο τον κόσμο πως είναι αδύνατο να επιλυθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία χωρίς τη Ρωσία.
«Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το μόνο αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης συνόδου κορυφής του Burgenstock στην Ελβετία» επισήμανε ο Uskakov.

Macron: Έτοιμος για διάλογο με τον Putin

Και ενώ η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα με τη Ρωσία να κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ... με τιμωρία, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron εξέφρασε την πρόθεση του να συνεχίσει τον διάλογο με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
«Θα συνέχιζα τον διάλογο με τον Vladimir Putin», είπε στο podcast του Generation Do It Yourself.
«Όχι, δεν έχουμε επικοινωνήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μιλήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα» είπε o Macron υποστηρίζοντας ότι «πιστεύει στη δύναμη του διαλόγου».
«Μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια: πιστεύω ότι είναι πάντα σημαντικό να συνεχίζεται ο διάλογος», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Ο Macron υποστήριξε ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο ηγέτη, ειδικότερα, «το θέμα των πυρηνικών σταθμών», χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε.
Σημειώνεται πως ο Putin είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αλληλεπιδράσει με το Παρίσι εάν η γαλλική πλευρά έχει τέτοιο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, αυτός και ο Macron είχαν καλές εργασιακές σχέσεις, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος τις διέκοψε.

Απάντηση Κρεμλίνου σε Macron: Δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για διάλογο με τη Δύση

Δεν υπάρχουν ακόμα οι προϋποθέσεις για διάλογο με τη Δύση διαμηνύει το Κρεμλίνο στον απόηχο των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος δεν απέκλεισε το σενάριο να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
«Μέχρι στιγμής, εκτός από τέτοιες διστακτικές δηλώσεις, δυστυχώς, δεν βλέπουμε όρους για την εξομάλυνση του διαλόγου», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Όπως είπε, η ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχει κλονιστεί ενώ σημείωσε ότι η αποκατάσταση των σχέσεων είναι «θέμα χρόνου».
«Όλα εξαρτώνται από τη στάση των ομολόγων μας», τόνισε ο Peskov.

Το σχέδιο ειρήνης Trump για Ουκρανία - Όπλα στο Κίεβο, μόνο αν μιλήσει με τη Μόσχα - Το μήνυμα στη Ρωσία

Το σχέδιο του Donald Trump - εφόσον γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές τον ερχόμενο Νοέμβριο - για την ειρήνη στην Ουκρανία αποκαλύπτουν δύο σύμβουλοι του.
Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο βασικά μηνύματα, ένα προς το Κίεβο και ένα προς τη Μόσχα.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει ο απόστρατος υποστράτηγος και ένας από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Trump, Keith Kellogg, ο Trump θα διαμηνύσει στο Κίεβο ότι εάν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση της να διαπραγματευτεί, θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Kellogg και Fred Fleitz, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο ως επιτελάρχες στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Trump κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την περίοδο 2017-2021, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.
Kellogg και Fleitz παρουσίασαν τη στρατηγική τους στον Trump, ο οποίος φέρεται να τους απάντησε θετικά.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι συμφώνησε με αυτό ή ότι συμφωνούσε με κάθε λέξη του, αλλά ήμασταν ικανοποιημένοι για το feedback που λάβαμε» υποστήριξε ο Fleitz.
Τα βασικά στοιχεία του σχεδίου σκιαγραφήθηκαν σε μια ερευνητική εργασία που είναι διαθέσιμη στο κοινό που και που δημοσιεύτηκε από το «America First Policy Institute», ένα φιλικό προς τον Trump think tank, όπου οι Kellogg και Fleitz κατέχουν ηγετικές θέσεις.
Ο Kellogg είπε ότι θα ήταν κρίσιμο να έρθουν γρήγορα η Ρωσία και η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εάν ο Trump κερδίσει τις εκλογές.
«Θα πούμε στους Ουκρανούς: πρέπει να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εάν δεν το πράξετε, τότε η βοήθεια των ΗΠΑ θα στερέψει.
Και θα πούμε στον Putin ότι πρέπει να έρθει για συνομιλίες, διότι αν δεν το πράξει, τότε θα δώσουμε στους Ουκρανούς τα πάντα που χρειάζονται για να σας σκοτώσουν στο πεδίο της μάχης» ανέφερε ο Kellogg.
Μάλιστα, η εργασία – σχέδιο των Kellogg και Fleitz προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως επισημαίνει ο Fleitz, η Ουκρανία δεν χρειάζεται να παραχωρήσει επισήμως εδάφη στη Ρωσία στο πλαίσιο του σχεδίου τους.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι απίθανο να ανακτήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο όλης της επικράτειάς της στο εγγύς μέλλον.
«Η ανησυχία μας είναι ότι έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς που θα σκοτώσει μια ολόκληρη γενιά νεαρών ανδρών», είπε ο Fleitz.
Όπως επισημαίνουν Kellogg και Fleitz, μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Ο Fleitz πρόσθεσε ότι «το να οπλιστεί η Ουκρανία… μέχρι τα δόντια» θα ήταν πιθανότατα ένα βασικό στοιχείο αυτού.

Medvedev: Η Ρωσία θα επιβιώσει και από τις νέες κυρώσεις… οι Ευρωπαίοι; - Θα το πληρώσετε ακριβά

Η Ρωσία θα επιβιώσει από τις νέες κυρώσεις, αλλά δεν θα ξεχάσει, δεν θα συγχωρήσει και δεν θα αφήσει αναπάντητη την προσπάθεια των Ευρωπαίων να βλάψουν το ρωσικό λαό υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Dmitry Medvedev αναφερόμενος στο 14ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ενέκρινε η ΕΕ.
«Θα επιβιώσουμε από αυτές τις κυρώσεις, αλλά δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε και δεν θα αφήσουμε την πρόθεση τους να βλάψουν τους ανθρώπους μας, αναπάντητη» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Χ ο Medvedev, ο οποίος επισήμανε πως οι κυρώσεις των Ευρωπαίων, με εξαίρεση αυτές που στοχεύουν την παιδική κατασκήνωση Artek, είναι «βαρετό να απαριθμούνται».
«Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί εργάζονται ανόητα, χωρίς δημιουργική προσέγγιση, και επαναλαμβάνονται διαρκώς, θυσιάζοντας τα συμφέροντα των κρατών και των λαών τους.
Την ίδια στιγμή αυτές οι κυρώσεις βλάπτουν λιγότερο τη Ρωσία από ότι τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ» υποστήριξε ο Medvedev, υπογραμμίζοντας πως η ζημιά για την Ευρώπη ανήλθε σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη του 2023, με τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης να εξαρτάται πλήρως από τις εξαγωγές των ΗΠΑ ενώ η Ρωσία κατάφερε να επανεστιάσει στις αγορές της Ασίας και να καλύψει μέρος των χαμένων εσόδων
«Γι’ αυτό στην Ευρώπη πρέπει να εγκρίνουν πακέτα νέων κυρώσεων με το ένα χέρι και να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο με το άλλο.
Αυτή είναι η μόνη σωτηρία τους» σημείωσε ο Medvedev, αναφέροντας πως το 14ο πακέτο κυρώσεων των Ευρωπαίων δεν θα επιτύχει τον σκοπό του, αλλά θα γίνει μια ακόμα πράξη εχθρότητας.

Προκλητικό Κίεβο: Στρατιωτικός στόχος όλη η Κριμαία – Zakharova: Δήλωση…100% ναζιστικής ιδεολογίας

Για πλήρες αντίγραφο της ναζιστικής ιδεολογίας έκανε λόγο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova σχολιάζοντας τη δήλωση του Mikhail Podolyak, του συμβούλου του επικεφαλής του γραφείου του Zelensky, ο οποίος υποστήριξε πως όλη η Κριμαία είναι ένας στρατιωτικός στόχος.
«Στην Κριμαία δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να υπάρξουν παραλίες, τουριστικές περιοχές και σημάδια ειρηνικής ζωής.
Όλη η χερσόνησος είναι στρατιωτικός στόχος» ανέφερε ο Podolyak.
«Πρόκειται για 100% αντίγραφο της ναζιστικής ιδεολογίας των Γερμανών για την εκκαθάριση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Σήμερα πρόσθεσαν τα αμερικάνικα όπλα, τη μεθοδολογία της σύγχρονης, διεθνούς τρομοκρατίας αλλά το περιεχόμενο παρέμεινε το ίδιο: ναζισμός» ανέφερε σε ανάρτηση της στο Telegram η Zakharova αναφερόμενη στις δηλώσεις του Podolyak.

Fidan (ΥΠΕΞ Τουρκίας): Υπαρκτό σενάριο … ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Hakan Fidan προειδοποίησε για την απειλή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου και ζήτησε να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
«Ο κόσμος θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά αυτήν την απειλή, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, το συζητούσαμε από την αρχή», είπε ο Fidan μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Haberturk, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic για την πιθανότητα της σύγκρουσης. στην Ουκρανία που κλιμακώνεται σε παγκόσμια σύγκρουση.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στην Ουκρανία στην περιοχή.
Είπε ότι είχε συζητήσει το θέμα της διευθέτησής του κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία στις 10-11 Ιουνίου.

ΕΕ: Αρχίζουν οι ενταξιακές συνομιλίες με Ουκρανία, Μολδαβία

Την ίδια στιγμή η ΕΕ αρχίζει σήμερα Τρίτη 25/6 τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να δώσει … μια πολιτική ώθηση στο Κίεβο εν μέσω του πολέμου με τη Ρωσία.
Ωστόσο, είναι σαφές πως ο δρόμος της ένταξης θα είναι μακρύς και σκληρός.
Η τελετή στο Λουξεμβούργο θα έχει περισσότερο συμβολισμό παρά σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν σοβαρά μόνο αφού η ΕΕ εξετάσει ενδελεχώς την ουκρανική νομοθεσία για να αξιολογήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να τηρηθούν τα πρότυπα του μπλοκ.
Αλλά σηματοδοτώντας την έναρξη των συνομιλιών με την Ουκρανία και με τη γειτονική της Μολδαβία αργότερα μέσα στην ημέρα, η ΕΕ σηματοδοτεί ότι και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια πορεία μακριά από τη ρωσική επιρροή και προς μεγαλύτερη ενσωμάτωση με τη Δύση.
Σε δηλώσεις του ο Ihor Zhovkva, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Volodymyr Zelenskiy, είπε ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει το ηθικό των Ουκρανών.
«Είναι πολύ σημαντικό.
Ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη, που αξίζει η Ουκρανία... είναι μη αναστρέψιμος» είπε ο Zhovka.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Olga Stefanishyna θα ηγηθεί της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην εκδήλωση, η οποία αναμένεται να αρχίσει στις 15:30 ώρα Ελλάδας.

Le Monde: Αδιαφορούν στη Γαλλία για το ουκρανικό ζήτημα – Στο περιθώριο... ενόψει εκλογών

Το ουκρανικό ζήτημα δεν είναι πλέον στο επίκεντρο της προσοχής των Γάλλων πολιτικών μετά την απόφαση του Προέδρου Macron να κηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Le Monde.
«Το ουκρανικό ζήτημα, καθώς και το ζήτημα των σχέσεων με τη Ρωσία, έχουν πρακτικά ξεχαστεί από τα κόμματα, τα οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κατέχουν ηγετικές θέσεις την παραμονή των βουλευτικών εκλογών.
Συγκεκριμένα, μιλάμε για το δεξιό κόμμα «Εθνική Συσπείρωση» και την αριστερή συμμαχία «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» αναφέρει το δημοσίευμα της Le Monde, το οποίο αναφέρει ότι η διάλυση του γαλλικού Κοινοβουλίου «όχι μόνο ώθησε το ουκρανικό ζήτημα στο παρασκήνιο, αλλά οδήγησε και στο να μην ακούγεται πλέον για αυτό το θέμα ούτε ο Macron».

Εσωτερικά «μαχαιρώματα» στην Ουκρανία - Το Κίεβο σφίγγει την θηλιά στον στρατηγό Syrksy

Το Κίεβο σφίγγει τη θηλιά στον λαιμό του πρόσφατα διορισμένου Γενικού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky.
Η συνεχιζόμενη εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εναντίον του στρατιωτικού διοικητή τροφοδοτείται από τις απώλειες του ουκρανικού στρατού στην πρώτη γραμμή.
Ένα άλλο πλήγμα στον Ανώτατο Διοικητή είναι η απόλυση του Αντιστράτηγου Yuri Sodol, διοικητή της AFU της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων τον Φεβρουάριο του 2024.
Η περιοχή ευθύνης της ομάδας AFU «Khortytsya», που διοικείται από τον Sodol, περιλαμβάνει τα τμήματα Bakhmut και Kupyansk του μετώπου, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να υποχωρούν, ενώ έχουν σημαντικές απώλειες.
Πριν από λίγες ημέρες, ουκρανικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τον Sodol ότι διασκέδαζε σε ένα συμπόσιο στην Οδησσό, ενώ οι ουκρανικές μονάδες υπέφεραν μεγάλες απώλειες στην κατεύθυνση του Kharkiv, στην περιοχή του Volchansk και υποχωρούσαν προς την κατεύθυνση Kupyansk.
Η εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης εναντίον του Sodol συνοδεύτηκε από καταγγελία του αρχηγού του επιτελείου των Azov, ο οποίος υπέβαλε στο Κρατικό Γραφείο Έρευνας αίτηση κατά του διοικητή των Κοινών Δυνάμεων της AFU, κατηγορώντας τον για ανικανότητα και διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο αξιωματούχος του Azov, ο Sodol «σκότωσε περισσότερους Ουκρανούς στρατιώτες από οποιονδήποτε από τους Ρώσους στρατηγούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 99% των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μισούν τον Αντιστράτηγο Sodol για την ανικανότητα της διοίκησης του, η οποία οδηγεί σε σημαντικές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και σε υποχώρηση από δεκάδες οικισμούς.
Ο Sodol κατηγορήθηκε για διάφορα εγκλήματα, όπως ότι «δούλευε» για τη Ρωσία.
Ο αντιστράτηγος Yuri Sodol, που επικρίθηκε από εθνικιστές, έχασε τη θέση του.
Αυτό δήλωσε ο Zelensky στην απογευματινή του ομιλία.
Ο ταξίαρχος Andrey Gnatov, ο οποίος κατείχε τη θέση του αναπληρωτή διοικητή της επιχειρησιακής διοίκησης «Νότος», διορίστηκε νέος διοικητής της Επιχείρησης Κοινών Δυνάμεων.
Σημειώνεται πως ο Yuri Sodol είναι προστατευόμενος του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Syrsky, ο οποίος τον διόρισε στην ανώτατη θέση πριν από μήνες.
Προηγουμένως, ο Sodol διοικούσε το Σώμα Πεζοναυτών ενώ είχε επικρίνει την αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής άμυνας του ουκρανικού κοινοβουλίου, Mariana Bezuglaya, η οποία φημίζεται για τα σκάνδαλα με άλλους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς διοικητές.
Ο Sodol ορίστηκε ως ο κύριος υπεύθυνος για την ήττα της Ουκρανίας στη βόρεια γραμμή του Donbass.
Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι για τον Ανώτατο Διοικητή Syrsky, του οποίου η εξουσία είναι ήδη εξαιρετικά περιορισμένη, ενώ φέρεται να απειλείται και με απομάκρυνση από το αξίωμα.
Η απόφαση πιθανότατα αναβάλλεται μέχρι να υπάρξει μια βολική περίσταση στα μέσα ενημέρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνεχιζόμενες αλλαγές στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κίεβο, τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και πίσω από αυτήν.

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε 30 ουκρανικά drones σε Belgorod και Voronezh

Τα συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τουλάχιστον 30 drones τα οποία εκτόξευσε η Ουκρανία κατά των ρωσικών επαρχιών του Belgorodκ και του Voronezh.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, τα 29 αναχαιτίστηκαν στο Belgorod και το ένα στο Voronezh.
Στο Belgorod οι τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τον θάνατο μια γυναίκας, από άμεσο χτύπημα στο σπίτι της.

Τι συνέβη στο μέτωπο το τελευταίο 24ωρο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να προελαύνουν σε όλες τις γραμμές του μετώπου.
Το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι επιτέθηκαν στην Οδησσό, καταστρέφοντας μια μεγάλη αποθήκη πυρομαχικών αλλά και στο Mykolaev.
Ο ρωσικός στρατός πήρε τον πλήρη έλεγχο της Novooleksandrivka και προωθήθηκε περαιτέρω σε Rozdolivka και Krasnogorovka.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην περιοχή Kanal στο Chasov Yar, στο Volchansk, κοντά στο Sinkovka και δυτικά του Pivnichnoe.
Μάχες αναφέρθηκαν και στο Urozhainoe.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξουδετέρωσαν περισσότερους από 1.500 Ουκρανούς στρατιώτες σε μάχες στο Krasny Lyman, στο Chasov Yar, στην Avdeevka καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του νότιου Donetsk.
Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας αναχαίτησαν 176 ουκρανικά drones ενώ κατέρριψαν έξι πυραύλους ATACMS, τέσσερις πυραύλους Patriot και 10 πυραύλους HIMARS.
88_3.jpg
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν νέες περιοχές βόρεια της Volodymyrivka και ανέλαβαν τον έλεγχο της Paraskoviivka.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στα νοτιοδυτικά προάστια της Kostyantynivka.
Έως και 140 στρατιώτες, έξι μηχανοκίνητα οχήματα, ένα FH-70, ένα 2A65 Msta-B, ένα D-20 καταστράφηκαν στην περιοχή.
89_1.jpg
Οι Ρώσοι πήραν τον πλήρη έλεγχο της Novooleksandrivka ενώ επέκτειναν τη ζώνη ελέγχου τους βόρεια του Sokil.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο Sokil και στην Evgenovka, ενώ μάχες μαίνονταν στα περίχωρα του Novopokrovskoe και στα νότια προάστια του Kalinovoe.

90.jpg
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του εργοστασίου Gidrozhelezobeton στην περιοχή Kanal, όπου και συνεχίζονται σφοδρές μάχες.
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο ανατολικό τμήμα της Kalinovka και στα περίχωρα της Grigorovka.
91.jpg
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Krasnogorivka, με τις συγκρούσεις να μαίνονται στο κέντρο του οικισμού.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο ανατολικό τμήμα της Maksymilyanivka.
92.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης