Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ημέρα - Ελεύθερος ο Assange, επέστρεψε στην Αυστραλία μετά από 14 χρόνια - Επικίνδυνη η ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

Ιστορική ημέρα - Ελεύθερος ο Assange, επέστρεψε στην Αυστραλία μετά από 14 χρόνια - Επικίνδυνη η ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας
Ο 52χρονος Assange αναχώρησε από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους Aυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.
(upd) Στην πατρίδα του την Αυστραλία επέστρεψε ως ελεύθερος πολίτης μετά από 14 χρόνια ο Julian Assange, καθώς το δικαστήριο στη νήσο Σαϊπάν επικύρωσε τη συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.
Μετά από μια πτήση διάρκειας 6 ωρών και 36 λεπτών, ο Assange προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα Καμπέρα.
Ο 52χρονος σήκωσε τη γροθιά του και χαιρέτησε το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθεί.
Οι υποστηρικτές φώναξαν "σε ευχαριστούμε Julian" και "σε αγαπάμε !".
Στη συνέχεια ο Assange κατευθύνθηκε προς την οικογένειά του και τους φίλους του, δίνοντας ένα φιλί στη σύζυγό του Stella Assange, πριν αγκαλιάσει τους υπόλοιπους.

assange2.jpeg
assange_plane.JPG

Ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η δικηγόρος του Assange, Jennifer Robinson, δηλώνει ότι ο ο ιδρυτής των Wikileaks είναι πλέον ένας "ελεύθερος άνθρωπος".
"Προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του, ο Julian δήλωσε ένοχος για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη κατασκοπείας επειδή δημοσίευσε στοιχεία για εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ. καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμερικανικά αδικήματα σε όλο τον κόσμο".
"Πρόκειται για την ποινικοποίηση της δημοσιογραφίας", τόνισε.
Σημείωσε επίσης ότι "είναι σημαντικό οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν το επικίνδυνο προηγούμενο που δημιουργεί αυτή η δίωξη".
Η κ. Robinson σημείωσε ότι ο κ. Assange είναι ένας "βραβευμένος δημοσιογράφος" που πέρασε περισσότερα από πέντε χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Ιστορική ημέρα


Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ακρόασης, ο Assange ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία με στόχο την απόκτηση και αποκάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, όπως προέβλεπε η συμφωνία.
«Εργαζόμενος ως δημοσιογράφος ενθάρρυνα την πηγή μου να παράσχει πληροφορίες που φέρονταν να είναι απόρρητες, προκειμένου να τις δημοσιοποιήσω», είπε στο δικαστήριο.
«Πίστευα ότι η Πρώτη Τροπολογία προστάτευε αυτήν τη δραστηριότητα, αλλά αποδέχομαι ότι ήταν... παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας», συμπλήρωσε ο Assange.
Η δικαστής Ramona Manglona έκανε δεκτή την ομολογία ενοχής και άφησε ελεύθερο τον Assange λόγω της ποινής που είχε ήδη εκτίσει σε βρετανική φυλακή.
Ο ιδρυτής του WikiLeaks παρέμεινε έγκλειστος για πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αφότου πέρασε τα προηγούμενα επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
O 52χρονος Αυστραλός μετά την ανακοίνωση της απόφασης της δικαστή αγκάλιασε τους δικηγόρους του και έγραψε αφιέρωση στο βιβλίο ενός υποστηρικτή του.
Στη συνέχεια αποχώρησε από τη δικαστική αίθουσα χωρίς να κάνει καμία δήλωση.
Ο Assange αναχώρησε από τη Σαϊπάν με ιδιωτικό τζετ για την Καμπέρα της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τους Aυστραλούς πρεσβευτές σε ΗΠΑ και Βρετανία.
«Ύστερα από 14 χρόνια νομικών μαχών, ο Julian Assange είναι ελεύθερος να πάει στο σπίτι του», δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος Jennifer Robinson,  έξω από το δικαστήριο της νήσου Σαϊπάν, όπου επικυρώθηκε η συμφωνία του ιδρυτή του WikiLeaks με την αμερικανική δικαιοσύνη.
«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα», τόνισε η συνήγορος υπεράσπισης.
«Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον Assange… για τους φίλους του, την οικογένεια, τους υποστηρικτές του, για εμάς, για όποιον πιστεύει στην ελευθερία του λόγου σε όλον τον κόσμο… ότι μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αυστραλία και να ξανασμίξει με την οικογένειά του», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese απευθύνθηκε στο κοινοβούλιο μετά την έκβαση της υπόθεσης.
«Ανεξάρτητα από τις απόψεις σας σχετικά με τις δραστηριότητές του - και αυτές θα είναι ποικίλες - η υπόθεση Assange έχει τραβήξει πολύ καιρό.
Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν υπήρχε τίποτα να κερδηθεί από τη συνέχιση της φυλάκισής του.
Χαίρομαι που επιστρέφει στην Αυστραλία για να επανενωθεί με την οικογένειά του εδώ.
Κατά τη διάρκεια των δύο ετών από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, η κυβέρνησή μου ασχολήθηκε και υποστήριξε, μεταξύ άλλων σε επίπεδο ηγετών, την επίλυση του θέματος.
Χρησιμοποιήσαμε όλα τα κατάλληλα κανάλια [και] αυτό το αποτέλεσμα ήταν προϊόν προσεκτικής, υπομονετικής και αποφασιστικής εργασίας.
Η αυστραλιανή κυβέρνηση συνεχίζει να παρέχει προξενική βοήθεια στον κ. Assange καθώς επιστρέφει στην πατρίδα του».
Ο ΟΗΕ χαιρέτισε την απελευθέρωση του Assange, εκτιμώντας ότι η υπόθεσή του είχε εγείρει «σειρά ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Συγκινημένη η σύζυγός του - Έκκληση για δωρεές

Η Stella Assange αναφέρει ότι ο σύζυγός της θα χρωστάει πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ στην αυστραλιανή κυβέρνηση για τη ναυλωμένη πτήση, καθώς δεν του επιτρεπόταν να πετάξει με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες προς το Σαϊπάν και στη συνέχεια προς την Αυστραλία.
Βγήκε στο X, πρώην Twitter, για να απευθύνει έκκληση για δωρεές:
Το ταξίδι του Julian προς την ελευθερία έχει τεράστιο κόστος: Ο Julian θα οφείλει 520.000 δολάρια, τα οποία είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει στην αυστραλιανή κυβέρνηση για τη ναυλωμένη πτήση VJ199.
Δεν του επιτράπηκε να πετάξει με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες ή δρομολόγια προς τη Σαϊπάν και στη συνέχεια προς την Αυστραλία.
Μοιράστηκε επίσης τα συναισθήματά της βλέποντας τον σύζυγό της να βγαίνει από το δικαστήριο ως ελεύθερος άνθρωπος σε μια ανάρτηση στο X:

julian.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης