Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολιβία: Λαός και κυβέρνηση αποκατέστησαν τη δημοκρατική τάξη - Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος, συνελήφθη ο Zuniga

Βολιβία: Λαός και κυβέρνηση αποκατέστησαν τη δημοκρατική τάξη - Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος, συνελήφθη ο Zuniga
«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», ήταν η ιστορική, πια, φράση που είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Jhonny Aguilera στον Zumiga, στιγμές πριν τη σύλληψή του
Με τη σύλληψη του στρατηγού Zuniga και την αποχώρηση των στρατευμάτων από το προεδρικό μέγαρο της Λα Παζ έληξε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που έλαβε χώρα στη Βολιβία κατά της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Luis Arce. 
Είχε προηγηθεί διώξη της γενικής εισαγγελίας κατά του πραξικοπηματία Zuniga, καθώς και η έκδοση του σχετικού εντάλματος για τη σύλληψή του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βολιβίας κατήγγειλε, από την πλευρά του, «επίθεση εναντίον της δημοκρατικής σταθερότητας».
Εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας απαθανάτισαν τον στρατηγό να συλλαμβάνεται εξ απήνης και να φυγαδεύεται σε αστυνομικό όχημα, αμέσως μετά από σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
«Είστε υπό κράτηση, στρατηγέ», ήταν η ιστορική, πια, φράση που του είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Jhonny Aguilera.


Η κατάρρευση του πραξικοπήματος ήλθε ως αποτέλεσμα της έκκλησης του πρόεδρου Arce προς τον λαό της Βολιβίας για την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης και του κράτους δικαίου, όπερ και εγένετο, όπως καταμαρτυρούν τα συγκλονιστικά πλάνα από τη Λα Παζ, που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

 


Σε ηχηρή παρέμβαση προέβη προηγουμένως και ο ιστορικός ηγέτης της Βολιβίας Evo Morales. 
Ακολούθως, συνεκλήθησαν εκτάκτως τα όργανα των περιφερειακών, διακρατικών δομών της Λατινικής Αμερικής, προκειμένου να ασκηθεί, με συντονισμένες ενέργειες, πίεση στους πραξικοπηματίες. 
Άμεση ήταν και η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας, με τους εκπροσώπους της -μεταξύ των οποίων και του Ύπατος Εκπροσώπου της ΕΕ- να δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για τη δημοκρατική εκτροπή, αλλά και την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Βολιβίας. 
Η σεμνή τελετή έλαβε ουσιαστικά ... τέλος όταν η νέα ηγεσία του στρατού διέταξε τους στρατιώτες που κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο να επιστρέψουν στις βάσεις τους, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Λα Παζ.

Το χρονικό του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Στρατιωτικές δυνάμεις βγήκαν στους δρόμους και απέκλεισαν κεντρικές οδικές αρτηρίες στην πρωτεύουσα La Paz.
Οι πραξικοπηματίες του Βολιβιανού Στρατού εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτίριο με τεθωρακισμένο όχημα ενώ περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο στην Plaza Murillo.

Ο πρώην ηγέτης της Βολιβίας Evo Morales έκανε λόγο για εν εξελίξει πραξικόπημα, καθώς στρατιωτικές μονάδες αναπτύσσονται γύρω από κυβερνητικά κτίρια.
Ο Morales ζήτησε από τους πολίτες να κινητοποιηθούν για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας» και κάλεσε σε γενική απεργία και κλείσιμο δρόμων.

 

Ο στρατηγός Zuniga, τον οποίο ο Morales κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος δήλωσε: «Θα πάρουμε πίσω την πατρίδα μας. Η χώρα μας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι».
Ηγέτης του πραξικοπήματος φέρεται να είναι ο στρατηγός Zúñiga ο οποίος καθαιρέθηκε την Τρίτη (25/5) από τον Πρόεδρο Luis Arce μετά από απαξιωτικά σχόλια για την πολιτική ηγεσία σε άρθρο του σε εφημερίδα
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Arce φέρεται να έχει τεθεί υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες.
Ο Arce ζήτησε από τον Zuniga την απομάκρυνση των μονάδων του στρατού αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε να υπακούσει.
Capture_195.JPG
bolivia_2.JPG
Arce: Ασυνήθιστες κινήσεις του στρατού

Νωρίτερα ο Arce κατήγγειλε τις «ασυνήθιστες κινήσεις» του στρατού, καθώς στρατεύματα και άρματα είναι σταθμευμένα μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στη La Paz, μεταδίδουν τo Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters.
«Καταγγέλλουμε την αυθαίρετη κινητοποίηση ορισμένων μονάδων του βολιβιανού στρατού.
Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη δημοκρατία», έγραψε ο πρόεδρος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.
Η κυβέρνηση της Βολιβίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις νόμιμες αρχές της χώρας εν μέσω αναφορών για απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο πρόεδρος της Ονδούρας Xiomara Castro συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της CELAC λόγω της κατάστασης στη Βολιβία.

Καταδίκη από ΕΕ και διεθνή κοινότητα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία και εκφράζει την αλληλεγγύη στην κυβέρνηση της χώρας, έγραψε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell στο X.
«Η ΕΕ καταδικάζει κάθε προσπάθεια διατάραξης της συνταγματικής τάξης στη Βολιβία και ανατροπής της συνταγματικής κυβέρνησης.
Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη προς τον βολιβιανό λαό και την κυβέρνηση», έγραψε ο Borrell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης