Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να πωλούνται με σήμανση σαν τα τσιγάρα

Προειδοποίηση σοκ: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να πωλούνται με σήμανση σαν τα τσιγάρα
Παγκόσμια έρευνα βρήκε ότι τα UPF συνδέονται άμεσα με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου
Τις εξαιρετικά βλαβαρές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό που έχουν τα υπερ – επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) αποδεικνύει η έκκληση επιστημόνων, οι οποίοι ζητούν να μπουν σημάνσεις σε αυτά τα προϊόντα – τρόφιμα αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν σε καπνό και τσιγάρα.

Εκτοπίζουν την υγιεινή διατροφή

Δημοσίευμα του Guardian αναφέρει ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPF) αντικαθιστούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες «σε όλο τον κόσμο» παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για τους κινδύνους που ενέχουν και για αυτό τον λόγο οι επιστήμονες ζητούν να πωλούνται με προειδοποιήσεις και σημάνσεις, σαν και αυτές που έχουν επιβληθεί στα προϊόντα καπνού και στα τσιγάρα.
«Τα UPF αυξάνουν το μερίδιο τους στην αγορά και κυριαρχούν στις παγκόσμιες δίαιτες παρά τον κίνδυνο που αυτά ενέχουν για την υγεία όσον αφορά την αύξηση του κινδύνου για πολλαπλές χρόνιες ασθένειες.
Τα UPF εκτοπίζουν πιο υγιεινά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα σε όλο τον κόσμο και προκαλούν επίσης υποβάθμιση της ποιότητας της διατροφής λόγω των πολλών επιβλαβών ιδιοτήτων τους.
Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα ευθύνονται για την πανδημία της παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης» υποστηρίζει ο καθηγητής Carlos Monteiro του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, ο οποίος θα παρουσιάσει τον αυξανόμενο κίνδυνο που παρουσιάζουν τα UPF σε παιδιά και ενήλικες σε Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία.
Σημειώνεται ότι ο Monteiro είναι αυτός που έδωσε την ονομασία που έχουν τα προϊόντα UPF.

Ταχεία παγκόσμια κατανάλωση

Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται εν μέσω της ταχέως αυξανόμενης παγκόσμιας κατανάλωσης των UPF όπως δημητριακά, μπάρες πρωτεΐνης, ανθρακούχα ποτά, έτοιμα γεύματα και fast food.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ήμισυ της μέσης διατροφής αποτελείται πλέον από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Για μερικούς, ειδικά για άτομα που είναι νεότερα, φτωχότερα ή από υποβαθμισμένες περιοχές, είναι χαρακτηριστική μια διατροφή που περιλαμβάνει έως και 80% UPF.

Σύνδεση με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία

Τον Φεβρουάριο, παγκόσμια έρευνα βρήκε ότι τα UPF συνδέονται άμεσα με 32 επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη τύπου 2, δυσμενούς ψυχικής υγείας και πρόωρου θανάτου.
Ο Monteiro και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τη φράση UPF πριν από 15 χρόνια όταν σχεδίαζαν το σύστημα ταξινόμησης τροφίμων «Nova».
Αυτό αξιολογεί όχι μόνο το θρεπτικό περιεχόμενο αλλά και τις διεργασίες στις οποίες υποβάλλονται τα τρόφιμα πριν καταναλωθούν.
Το σύστημα αυτό τοποθετεί τα τρόφιμα και τα ποτά σε τέσσερις ομάδες: ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, επεξεργασμένα τρόφιμα και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τον Monteiro είναι τόσο ανήσυχος για τις επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα UPF στην ανθρώπινη υγεία που όπως είπε, οι μελέτες και οι έρευνες δεν επαρκούν πλέον για να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους που αυτά ενέχουν στην υγεία τους.

Εκστρατείες σαν του καπνού

«Χρειάζονται εκστρατείες για τη δημόσια υγεία όπως αυτές κατά του καπνού για να περιοριστούν οι κίνδυνοι των UPF.
Τέτοιες εκστρατείες θα περιλαμβάνουν τους κινδύνους για την υγεία από την κατανάλωση UPF.
Οι διαφημίσεις για UPF θα πρέπει επίσης να απαγορευθούν ή να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει να εισαχθούν προειδοποιήσεις στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται για πακέτα τσιγάρων» επισημαίνει μιλώντας στον Guardian o Monteiro, ο οποίος τονίζει ότι οι πωλήσεις UPF σε σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας θα πρέπει να απαγορευθούν.
Επιπλέον, λέει πως θα πρέπει να υπάρξει βαριά φορολόγηση των UPF, με τα έσοδα που παράγονται να χρησιμοποιούνται για «την επιδότηση φρέσκων τροφίμων».

Κέρδη και υπερκατανάλωση

Ο Monteiro αναμένεται να πει στο Διεθνές Συνέδριο Παχυσαρκίας πως οι γίγαντες τροφίμων που εμπορεύονται UPF γνωρίζουν ότι, για να είναι ανταγωνιστικοί, τα προϊόντα τους πρέπει να είναι πιο βολικά, πιο οικονομικά και πιο νόστιμα από τα φρεσκομαγειρεμένα γεύματα.
«Για να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη, αυτά τα UPF πρέπει να έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και να υπερκαταναλώνονται» επισημαίνει ο Monteiro, ο οποίος προαναγγέλλει πως θα κάνει παραλληλισμούς μεταξύ των UPF και των εταιρειών καπνού.
«Τόσο ο καπνός όσο και τα UPF προκαλούν πολυάριθμες σοβαρές ασθένειες και πρόωρη θνησιμότητα.
Και οι δύο παράγονται από πολυεθνικές εταιρείες που επενδύουν τα τεράστια κέρδη που αποκομίζουν με τα ελκυστικά/εθιστικά προϊόντα τους σε επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ και στην άσκηση πίεσης κατά των κανονισμών» τονίζει ο Monteiro.

Απλοϊκή σύγκριση

Ωστόσο, η Dr Hilda Mulrooney από το London Metropolitan University, είπε ότι η σύγκριση του UPF με τον καπνό είναι «πολύ απλοϊκή».
«Δεν υπάρχει ασφαλές τσιγάρο, οπότε η απαγόρευσή τους είναι σχετικά απλή, καθώς το ζήτημα της υγείας σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ ξεκάθαρο.
Ωστόσο, χρειαζόμαστε μια σειρά θρεπτικών συστατικών, όπως λίπος, ζάχαρη και αλάτι, τα οποία έχουν πολλαπλές λειτουργίες στα τρόφιμα - δομικές, διάρκεια ζωής – που δεν αφορούν μόνο τη γεύση και την ευχαρίστηση.
«Δεν είναι τόσο εύκολο να αναδιατυπώσεις κάποιες κατηγορίες τροφίμων για να μειώσεις την κατανάλωση τους και δεν είναι το ίδιο με τον καπνό γιατί χρειαζόμαστε φαγητό – ενδεχομένως όχι στις ποσότητες που καταναλώνουμε οι περισσότεροι» επισημαίνει η Mulrooney.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης