Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργιάζουν οι φήμες για απόσυρση του Biden από την προεδρική κούρσα - Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες

Οργιάζουν οι φήμες για απόσυρση του Biden από την προεδρική κούρσα - Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες
Η Kamala Harris είναι η πιο προφανής επιλογή, ωστόσο προβληματίζει η χαμηλή δημοτικότητά της
Οι αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του προέδρου Joe Biden και την ικανότητά του να υπηρετήσει αποτελεσματικά μια δεύτερη θητεία -που ενισχύθηκαν μετά το δύσκολο ντιμπέιτ με τον Donald Trump την Πέμπτη- έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι θα μπορούσε, παρά τις έντονες διαψεύσεις της εκστρατείας του, να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα του 2024, αφήνοντας αυτούς τους Δημοκρατικούς που είναι οι πλέον κατάλληλοι για να τον αντικαταστήσουν αν το κάνει, σύμφωνα με το Forbes.

Οι επικρατέστεροι αντικαταστάτες

Η Kamala Harris είναι η πιο προφανής επιλογή, de facto επιλογή για την πιθανή αντικατάσταση του Biden στο ψηφοδέλτιο των γενικών εκλογών, αλλά τα δυσοίωνα δημοσκοπικά της ποσοστά (το ποσοστό αποδοχής της βρίσκεται σήμερα κάτω από το 40%, σύμφωνα με το FiveThirtyEight) πιθανόν να εγείρουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να χάσει τις γενικές εκλογές από τον Trump.
Η πολιτική δραστηριότητα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Gavin Newsom, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής του προς τους Δημοκρατικούς σε εκλογές εκτός Καλιφόρνιας, προκάλεσε πέρυσι φήμες ότι διεξάγει μια "σκιώδη εκστρατεία" για τον Λευκό Οίκο, αλλά ο Newsom απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, ορκίστηκε πίστη στην εκστρατεία του Biden το 2024 και υπηρέτησε ως αντικαταστάτης του στην εκστρατεία του.
Άλλοι Δημοκρατικοί κυβερνήτες που έχουν αναβαθμίσει το εθνικό τους προφίλ -ο κυβερνήτης του Ιλινόις J.B. Pritzker, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer, ο κυβερνήτης του Κολοράντο Jared Polis και ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Josh Shapiro- αναφέρονται επίσης τακτικά ως πιθανές εναλλακτικές λύσεις για τον Bidden, ειδικά αφού και οι τέσσερις κέρδισαν με διψήφιο ποσοστό τις εκλογές για την κυβέρνηση το 2022, αλλά όλοι τους υποστηρίζουν την εκστρατεία του Biden το 2024 και έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να κατέβουν εναντίον του.
Σύμβουλος του γερουσιαστή Bernie Sanders,  ο οποίος είναι ένα χρόνο μεγαλύτερος από τον Biden, δήλωσε σε ένα υπόμνημα του 2022 ότι δεν είχε αποκλείσει μια υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024 σε περίπτωση ανοικτής προκριματικής εκλογής, αλλά ο Sanders έχει από τότε δεσμευτεί να μην συμμετάσχει στην κούρσα και έχει υποστηρίξει τον Biden.
Άλλωστε, ορισμένοι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι η ιδιότητά του ως αυτοπροσδιοριζόμενου δημοκρατικού σοσιαλιστή θα μπορούσε να βλάψει τις πιθανότητές του στις εκλογές.
Κανένας από τους υποψήφιους του τρίτου κόμματος που αμφισβητούν τον Μπάιντεν από τα αριστερά δεν θεωρείται βιώσιμος διεκδικητής, αλλά θα μπορούσαν να δουν την αποχώρηση του Biden από την κούρσα ως ευκαιρία να ενισχύσουν τον ενθουσιασμό για τις μακρόπνοες υποψηφιότητές τους -συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων Robert F. Kennedy Jr. και Cornel West.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του 2024, Dean Phillips, έβαλε υποψηφιότητα εναντίον του Biden, εστιάζοντας κυρίως στην ηλικία του, αλλά έλαβε ελάχιστη υποστήριξη πριν εγκαταλείψει την κούρσα.

Η φήμη για τη Michelle Obama 

Η αβάσιμη θεωρία ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να αναδείξουν τη Michelle Obama ως υποψήφια για το 2024 κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει υψηλά ποσοστά εύνοιας.
Ωστόσο, σημειώνει το Forbes, η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν θα θέσει ποτέ υποψηφιότητα για πρόεδρος και δεν θέλει τη θέση.

Το κρίσιμο συνέδριο του Αυγούστου

Ο Biden πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών, καθώς σχεδόν σάρωσε στις προκριματικές εκλογές, κερδίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων του κόμματός του, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να επιλεγεί νέος υποψήφιος στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, αν ο ίδιος αποχωρούσε.
Δεδομένου ότι οι αντιπρόσωποι δεν υποχρεούνται να υποστηρίξουν τον υποψήφιο στο συνέδριο του κόμματος στις 19 Αυγούστου, ο Biden θα μπορούσε να τους παροτρύνει να υποστηρίξουν άλλον υποψήφιο στην απίθανη περίπτωση που ο ίδιος καταλήξει να αποσυρθεί.
Εάν ο Biden κέρδιζε το χρίσμα στο συνέδριο, αλλά δεν μπορούσε να κατέβει στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, οι κανόνες του συνεδρίου θα απαιτούσαν από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Jaime Harrison να συμβουλευτεί το Κογκρέσο και την Ένωση Δημοκρατικών Κυβερνητών για να συστήσει έναν νέο υποψήφιο στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης