Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Η οργή των υπερορθόδοξων Εβραίων... μπορεί να ρίξει τον Netanyahu

Ισραήλ: Η οργή των υπερορθόδοξων Εβραίων... μπορεί να ρίξει τον Netanyahu
Το ανώτατο δικαστήριο διέταξε αυτή την εβδομάδα την κυβέρνηση να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους άνδρες
Εκατοντάδες υπερορθόδοξοι Εβραίοι απέκλεισαν για δύο ώρες την Πέμπτη έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο κεντρικό Ισραήλ για να διαμαρτυρηθούν για την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που διέταξε τους νεαρούς θρησκευόμενους άνδρες να καταταγούν για στρατιωτική θητεία, αναφέρει το Associated Press (AP).
Σύμφωνα με το AP, οι διαδηλωτές κάθισαν στον αυτοκινητόδρομο και ξάπλωσαν στο έδαφος καθώς η αστυνομία τους σήκωσε και τους έσυρε μακριά.
Αστυνομικοί έφιπποι επιτέθηκαν στο πλήθος.
Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και φώναζαν "Στη φυλακή! Όχι στο στρατό!"
"Όλοι ήρθαμε εδώ για έναν στόχο, αντικατοπτρίζουμε τη θέση όλου του ορθόδοξου κοινού", δήλωσε ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος συστήθηκε μόνο με το μικρό του όνομα Ozer. "Όλο το ορθόδοξο κοινό προτιμά να πάει στη φυλακή και όχι στο στρατό".
Οι υπερορθόδοξοι θεωρούν την πλήρους απασχόλησης θρησκευτική τους μελέτη ως μέρος της προστασίας του κράτους.
Πολλοί φοβούνται ότι η μεγαλύτερη επαφή με την κοσμική κοινωνία μέσω του στρατού, θα απομακρύνει τους πιστούς από την αυστηρή τήρηση της πίστης.

Άνιση εξαίρεση

Το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους άνδρες, λέγοντας ότι το σύστημα των εξαιρέσεων είναι άνισο.
Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους Εβραίους άνδρες και γυναίκες στο Ισραήλ.
Το AP αναφέρει ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
Τα υπερορθόδοξα κόμματα και οι οπαδοί τους αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημα.
Οι ηγέτες των υπερορθόδοξων δεν έχουν ακόμη δηλώσει αν θα εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, αλλά οι οπαδοί τους έχουν προγραμματίσει μεγάλη διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης