Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Ο Erdogan απλώνει χέρι φιλίας στη Δύση και τη... Συρία – Πιθανή συνάντηση με Assad

Τουρκία: Ο Erdogan απλώνει χέρι φιλίας στη Δύση και τη... Συρία – Πιθανή συνάντηση με Assad
Η Άγκυρα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011
Σχετικά Άρθρα
Την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων με τη Συρία επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δεν αποκλείει συνάντηση με τον Σύρο ομόλογό του, Bashar al-Assad.
Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα διέκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011, ενώ έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στα σύνορα των δύο κρατών, δημιουργώντας μία «ασφαλή ζώνη» στη βόρεια Συρία.
Ο Tayyip Erdogan, μιλώντας μετά τις προσευχές της Παρασκευής 28/6, ανέφερε ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των σχέσεων. «Δεν υπάρχει λόγος να μην συμβεί», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. «Ακριβώς όπως διατηρούσαμε τους δεσμούς μας πολύ ζωντανούς στο παρελθόν σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά στο μέλλον, μπορεί να συμβεί», δήλωσε.
Αξιωματούχοι της Δαμασκού έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε κίνηση προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας μπορεί να γίνει μόνο αν η Τουρκία συμφωνήσει να αποσύρει χιλιάδες στρατεύματα που έχει σταθμεύσει στα βορειοδυτικά.
Τον Απρίλιο του 2023, οι υπουργοί Άμυνας και οι αρχηγοί πληροφοριών του Ιράν, της Ρωσίας, της Συρίας και της Τουρκίας πραγματοποίησαν συνομιλίες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανοικοδόμηση των δεσμών Τουρκίας-Συρίας μετά από χρόνια εχθρότητας.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «η πλήρης ένταξη στην ΕΕ είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Είναι προφανές ότι είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας το μπλοκ να προσεγγίσει την Τουρκία με παρόμοια προοπτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης