Τελευταία Νέα
Διεθνή

Alexei Kushch (Οικονομολόγος Ουκρανίας): Είναι απαράδεκτο που το ΔΝΤ δεν διαγράφει τα χρέη της Ουκρανίας

Alexei Kushch (Οικονομολόγος Ουκρανίας): Είναι απαράδεκτο που το ΔΝΤ δεν διαγράφει τα χρέη της Ουκρανίας
«Είμαι εξοργισμένος όταν οργανισμοί όπως το ΔΝΤ δεν καταλαβαίνουν την εξαιρετική φύση της κατάστασης στην Ουκρανία και δεν συμφωνούν να διαγράψουν τα χρέη της χώρας μας, νομίζω ότι αυτό εξοργίζει ένα σημαντικό μέρος της ουκρανικής κοινωνίας», είπε ο Kushch
Ο οικονομολόγος της Ουκρανίας Alexei Kushch εξέφρασε την οργή για την άρνηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) να διαγράψει τα χρέη της Ουκρανίας.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ουκρανία, δήλωσε ότι το δεν εξετάζει το σενάριο μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους της Ουκρανίας.
«Είμαι εξοργισμένος όταν οργανισμοί όπως το ΔΝΤ δεν καταλαβαίνουν την εξαιρετική φύση της κατάστασης στην Ουκρανία και δεν συμφωνούν να διαγράψουν τα χρέη της χώρας μας, νομίζω ότι αυτό εξοργίζει ένα σημαντικό μέρος της ουκρανικής κοινωνίας», είπε ο Kushch στο Facebook.
Ο οικονομολόγος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι, σε συνθήκες «γεωπολιτικής ανωτέρας βίας», το Κίεβο πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του χωρίς χαλάρωση, υπενθυμίζοντας ότι η Γκάνα θα διαγράψει το 30% των χρεών της το 2024.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το ουκρανικό Υπουργείο Οικονομικών «έχασε την ιστορική ευκαιρία» να διαγράψει χρέη το 2022, αλλά τώρα στην Ουκρανία λένε: «αν λάβεις δυτικά πακέτα βοήθειας, πληρώνεις».
«Λοιπόν, γι' αυτό αυτή η στάση, αν πραγματικά υπερασπιζόμαστε τον δυτικό πολιτισμό, όπως θέλουν να λένε οι εταίροι μας», παραπονέθηκε ο Kushch.
Η διοίκηση του ΔΝΤ στις 28 Ιουνίου 2024, ολοκλήρωσε την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία και ενέκρινε τη διάθεση μιας νέας δόσης βοήθειας στο Κίεβο ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Λαμβάνοντας υπόψη το τελευταίο συμφωνηθέν πακέτο βοήθειας, ο συνολικός όγκος των δανειακών κεφαλαίων του ΔΝΤ που διατίθενται στην Ουκρανία θα φθάσει τα 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2024 και άλλα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 7 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης