Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μιλούν τα δεδομένα - Η Le Pen θα πετύχει 40% και πάνω από 300 έδρες στον β΄ γύρο των εκλογών στη Γαλλία στις 7 Ιουλίου

Μιλούν τα δεδομένα - Η Le Pen  θα πετύχει 40% και πάνω από 300 έδρες στον β΄ γύρο των εκλογών στη Γαλλία στις 7 Ιουλίου
Η Εθνική Συσπείρωση φαίνεται να έχει κλειδώσει τη μεγάλη κυβερνητική νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου - Τα δεδομένα που επισφραγίζουν τη βεβαιότητα
Σχετικά Άρθρα
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η μεγάλη κυβερνητική νίκη και η απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών για την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen και του Jordan Bardella στον β΄γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024.
Η βεβαιότητα προκύπτει από δύο πολύ σημαντικά γεγονότα: το μεγάλο ποσοστό του 34% που κατέλαβε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών (30/6) και την απόφαση των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικάνων να μη ζητήσουν από τους ψηφοφόρους τους την καταψήφιση της Εθνικής Συσπείρωσης.
Μάλιστα οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) χαρακτηρίζουν ως μεγάλη απειλή για τη Γαλλία την Αριστερά ωθώντας έτσι ένα πολύ μεγάλο μέρος από το 10%, που κατέγραψαν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών να ψηφίσει Le Pen στις 7/7.
«Όπου δεν έχουμε υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, δεδομένου ότι οι ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι να επιλέξουν, δεν δίνουμε κατευθύνσεις και αφήνουμε τους Γάλλους να εκφραστούν κατά συνείδηση», ανέφερε το LR σε δελτίο τύπου.
«Ο κίνδυνος που απειλεί τη χώρα μας σήμερα είναι η άκρα αριστερά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του LR, François-Xavier Bellamy.
Έτσι από τη δεξαμενή του 10% των Ρεπουμπλικάνων η συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται να ψηφίσει την Εθνική Συσπείρωση.
Πολύ σημαντικό και θα πρέπει να τονιστεί είναι το γεγονός ότι στη Γαλλία έχει χάσει αρκετό έδαφος η λεγόμενη δαιμονοποίηση της «ακροδεξιάς» που σε συνδυασμό με την έντονη επιθυμία των Γάλλων να αποδοκιμάσουν την προεδρία Macron, ενισχύει τα δύο πολιτικά δεδομένα. 

Πάνω από 300 έδρες


Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η Εθνική Συσπείρωση να πετύχει ένα ποσοστό κοντά στο 40% και να καταλάβει πάνω από 300 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.
Τον αριθμό αυτό των εδρών επιβεβαιώνει στην εκτίμησή του ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός BFM, σημειώνοντας μάλιστα ότι μπορεί να φτάσει και τις 310, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις απαιτούμενες 289.
Η πρώην ευρωβουλευτής Marion Maréchal, που συμμάχησε με την Εθνική Συσπείρωση, εκτίμησε την Κυριακή (7/7) ότι η απόλυτη πλειοψηφία είναι πιθανή αλλά «δεν έχει ακόμη επιτευχθεί» και κάλεσε τους δεξιούς υποψηφίους να μπλοκάρουν τον «ακροαριστερό συνασπισμό».
«Σήμερα υπάρχουν υποψήφιοι της LR που θα μπορέσουν να παραμείνουν στον δεύτερο γύρο, υποψήφιοι της LR που δεν ήθελαν να ενωθούν στον πρώτο γύρο.
Είναι δική τους ευθύνη να μην παραμείνουν σε αυτόν τον δεύτερο γύρο για να μην ρισκάρουν, στρώνοντας το κρεβάτι, σήμερα, αυτού του ακροαριστερού συνασπισμού», είπε στο BFMTV.
Η Εθνική Συσπείρωση ελπίζει να πετύχει αυτό που θεωρείται η μέγιστη πρόκληση, να αυξήσει τις 88 έδρες που έχει στο κοινοβούλιο σε απόλυτη πλειοψηφία 289.
Εάν αυτό συμβεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής (7/7), θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας που ένα κόμμα της λεγόμενης ακροδεξιάς κερδίζει κοινοβουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, ο Macron θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία σε μία θεσμική διαδικασία που λέγεται «συγκατοίκηση».
Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πώς τα κόμματα θα αποφασίσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε καθεμία από τις 577 εκλογικές περιφέρειες της Γαλλίας και πώς τελικά θα συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι που θα πάνε για δεύτερη φορά στις κάλπες.

Εξασθενεί το φόβητρο του αντι - Le Pen μετώπου

Στο παρελθόν, τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα της Γαλλίας συνεργάστηκαν απέναντι στην πατριωτική δεξιά.
Ο Macron ζήτησε τη στήριξη των ρεπουμπλικάνων και των δημοκρατικών υποψηφίων ενώ ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (Λαϊκό Μέτωπο) Jean-Luc Mélenchon ζήτησε από τους υποψήφιους του συνασπισμού του που έχουν περάσει στην τρίτη θέση για τον β’ γύρο να αποσυρθούν προς όφελος του έτερου «δημοκρατικού» υποψηφίου.
Με τη σειρά του και ο πρωθυπουργός Gabriel Attal ανακοίνωσε πως οι υποψήφιοι του κόμματος Macron που πέρασαν ως τρίτοι στον δεύτερο γύρο των εκλογών θα αποσυρθούν προς χάρη του αντιπάλου της Εθνικής Συσπείρωσης με ορισμένες εξαιρέσεις.
Με αυτόν τον τρόπο, ο κάθε συνδυασμός θα στηρίξει τον υποψήφιο του άλλου, απέναντι στον υποψήφιο της Le Pean.
Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, σε όποια περιφέρεια δεν έχει εκλεγεί βουλευτής με 50% και πάνω, περνάνε στον τρίτο γύρο όσοι υποψήφιοι πήραν 12,5% και πάνω στον πρώτο γύρο.
Παρόμοια θέση πήρε και ο Olivier Faure, πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος:
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σκορ που μας υποχρεώνει. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ακροδεξιά μπορεί να κυβερνήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης