Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Νέο εξοπλιστικό δάνειο ύψους 2 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ - Στα ύψη το χρέος λόγω ... Ουκρανίας

Πολωνία: Νέο εξοπλιστικό δάνειο ύψους 2 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ - Στα ύψη το χρέος λόγω ... Ουκρανίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να αναβαθμίσουν τα πολωνικά συγκροτήματα με το σύστημα IBCS
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χορήγησαν στην Πολωνία δάνειο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, με έμφαση σε συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, όπως έκανε γνωστό το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.
«Η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή άμεσου δανείου στο πλαίσιο του προγράμματος Foreign Military Financing ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε η ιστοσελίδα του υπουργείου.
Οι πολωνικές αρχές θα χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για την αγορά συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Σημειώνεται ότι αυτό είναι ήδη το δεύτερο τέτοιο δάνειο που λαμβάνει η Βαρσοβία από την Ουάσιγκτον.
Το 2018, η Πολωνία υπέγραψε σύμβαση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά του αμερικανικού συστήματος Patriot για το αναδυόμενο εθνικό σύστημα πυραυλικής άμυνας Wisla.
Οι δύο φάσεις αυτού του προγράμματος προβλέπουν την απόκτηση από την Πολωνία 16 εκτοξευτών, 208 πυραύλων, 4 σταθμών ραντάρ με ραντάρ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν επίσης να αναβαθμίσουν τα πολωνικά συγκροτήματα με το σύστημα IBCS, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου στρατευμάτων στο πεδίο της μάχης.

Η «σωστή» πλευρά της Ιστορίας γεννά ... ελλείμματα - Υπερχρεώνεται η Βαρσοβία

Πέρυσι, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πολωνίας έφτασε στο 5,1% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι του 3,5% που κατέγραψε το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Η σχετική αύξηση στο πολωνικό έλλειμμα παραβιάζει δεδομένα τις αυστηρές δημοσιονομικές ρυθμίσεις της ΕΕ για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, επομένως οι Βρυξέλλες «θα κινηθουν σίγουρα» κατά της Πολωνίας λόγω του κινδύνου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Andrzej Domanski.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «συστάσεις του μπλοκ θα είναι πολύ ήπιες», επειδή η Πολωνία υποτίθεται ότι «επενδύει στην ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γι' αυτό είπε ότι η Βαρσοβία πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες.
Ο Domanski λίγο έως πολύ παραδέχθηκε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες αύξησαν το έλλειμμα, εξηγώντας ότι «το 4,1% του ΑΕΠ είναι το μερίδιο που ξοδεύουμε για την άμυνα φέτος και του χρόνου θα είναι περισσότερο».
Το έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε στο 5,1% του ΑΕΠ το 2023, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν ότι το ποσοστό μπορεί να εκτιναχθεί στο 5,4% πριν από το τέλος του 2024, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας, το υψηλό έλλειμμα της χώρας είναι απόρροια της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των τεράστιων δαπανών της Βαρσοβίας για τον εκσυγχρονισμό του Πολωνικού Στρατού.
Η Πολωνία παραμένει η έκτη χώρα του κόσμου με τις υψηλότερες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, καθώς έχει αποστείλει ως τώρα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, ένα γερμανικό think tank.
Επισημάινεται, ότι οι δυτικές χώρες αύξησαν κατακόρυφα τη στρατιωτική βοήθεια προς το καθεστώς του Κιέβου λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια βοήθεια μόνο θα επιδεινώσει τη σύγκρουση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης